Quantcast
THE STREAM

Mέσω Βλάση Τσάκα νοίκιασε μάλλον τις γαλλικές φρεγάτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Κομμάτι δύσκολο να νοικιάσαμε φρεγάτες στην Ελλάδα» λέει ο Γαλλικός Τύπος


THE NEWSROOM · 24 Απριλίου 2018

Τις δηλώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου σε εορταστικό τόνο, σύμφωνα με τα οποία η Γαλλία θα ενοικιάσει στην Ελλάδα τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες για την φύλαξη του Αιγαίου φαίνεται ότι προς το παρόν δεν τις επιβεβαιώνει ούτε ο Γαλλικός Τύπος, ούτε το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Μάλιστα, η ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, σημειώνει πως η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραχώρησης των δύο φρεγατών, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ακόμη, το τηλεοπτικό δίκτυο France 3, επικαλούμενο την Γαλλίδα υπουργό μετέδωσε πως δεν τίθεται θέμα χρονομίσθωσης δύο φρεγατών, ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Tribune γίνεται λόγος για παρανόηση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Φώτης ο Κουβέλης είχε δηλώσει την Παρασκευή με αρκετή σιγουριά ότι η Γαλλία θα ενοικιάσει στην Ελλάδα τις φρεγάτες:

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι»

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στην La Tribune, ίσως η Ελληνική πλευρά βιάστηκε να θεωρήσει το deal ως δεδομένο:

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, είπε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, στηριζόμενο σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. “Η Γαλλία μας έδωσε με leasing δύο φρεγάτες”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μακρόν».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την la Tribune, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «δεν υπάρχει είδηση», τονίζοντας πάντως πως «φυσικά είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά». Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, παρά μόνο από τον μέγιστο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη.

Πηγή: in.gr

Best of internet