Quantcast
THE STREAM

Στην Καρδίτσα, ολόκληρο το χωριό Παλαμάς βρέθηκε κάτω από τα νερά

Αδιανόητο το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί στα χωριά της Καρδίτσας


THE NEWSROOM · 7 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν υπάρχουν λόγια πραγματικά για την κατάσταση στο χωριό Παλαμάς της Καρδίτσας. Οι βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel έχουν πλημμυρίσει ολόκληρη την περιοχή και οι συνέπειες ειδικά για το χωριό είναι τραγικές , με το ύψος του νερού να έχει φτάσει στις στέγες των σπιτιών.

Κυριολεκτικά, στα βίντεο μπορεί κανείς να δει ανθρώπους και ζώα να έχουν ανέβει στις σκεπές για να γλιτώσουν:



Μία εκ των κατοίκων δήλωσε στο ΣΚΑΪ α) ότι το 112 δε χτύπησε ποτέ και β) ότι υπάρχουν νεκροί και εγκλωβισμένοι:

«Δεν χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια. Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου. Δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω.

Κάθε δέκα λεπτά ακούς σπίτι να γκρεμίζεται. Κάθε δέκα λεπτά. Ζητάω βοήθεια. Από την άλλη πλευρά του δρόμου είναι εγκλωβισμένοι πολλοί άνθρωποι. Θέλετε να σας πω το αστείο; Σε δύο ώρες θα στείλουν βάρκα. Αυτή τη στιγμή το νερό είναι σαν να υπάρχει μία απέραντη θάλασσα. Δεν έχετε δει κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Αυτή τη στιγμή η στάθμη ανεβαίνει. Βοήθεια, έχει πνιγεί κόσμος.

Εμείς θα ανεβούμε στα ψηλά. Το σπίτι μου είναι διώροφο. Το κάτω σπίτι έχει πλημμυρίσει, τα ζώα μας έχουν πνιγεί όλα. Όσα μπόρεσα να σώσω από σκυλιά και γατιά βρίσκονται στον πάνω όροφο. Το θέμα είναι πως κινδυνεύει πολύς κόσμος.»

Να πούμε εδώ ότι για πνιγμένους και εγκλωβισμένους μίλησε και ο δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας Γιώργος Σακελλαρίου. Ενώ, ένας άλλος κάτοικος είπε στο MEGA τα εξής:

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί.

Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές.»

Μιλώντας με το MEGA, μια γυναίκα μετέφερε την φρικαλέα εμπειρία μιας συναδέλφου της που βρίσκεται τώρα στον Παλαμά εγκλωβισμένη με τα δύο της παιδιά ηλικίας 6 ετών και 6 μηνών:

«Ήταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα.»

Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι τον άμεσο απεγκλωβισμό τους. Είτε αυτός έρθει από τον Στρατό είτε έρθει από την ΕΜΑΚ, είτε έρθει με βάρκες είτε έρθει με ελικόπτερα, μικρή σημασία έχει. Τα δε ελικόπτερα δε μπορούν να πετάξουν λόγω καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής.

Όπως είναι ολοφάνερο από τα πλάνα, το μήνυμα από το 112 που ήρθε (ή δεν ήρθε) στις 6.25 το πρωί (και είπε στους κατοίκους να φύγουν από υπόγεια και ισόγεια) δεν είχε και πολύ νόημα:

Να πούμε εδώ ότι ακόμη κι αν η κατάσταση δεν αγγίζει το επίπεδο της βιβλικής καταστροφής που χτύπησε τον Παλαμά, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει τρομερές υλικές ζημιές σε όλη την γύρω περιοχή, πχ τα χωριά Βλοχός, Κουτσόχερο και Ριζοβούνι – σύμφωνα με το MEGA υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για 3 οικογένεια με παιδιά που αγνοούνται στο Ριζοβούνι.

Το μέγεθος της καταστροφής μεταξύ άλλων φαίνεται από αυτό το κτίριο που κατέρρευσε ολόκληρο στο Μουζάκι:


Best of internet