Quantcast
THE STREAM

Η κυβέρνηση ζητά εθελοντές υγειονομικούς, οι γιατροί ζητούν γιατρούς και μάσκες

Εξαγγελία για πρόγραμμα εθελοντών προκειμένου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έβγαλε το υπουργείο Υγείας


THE NEWSROOM · 23 Μαρτίου 2020

Καθώς το ΕΣΥ να ετοιμάζεται να μπει σε ακόμη πιο βαθιά νερά στη μάχη του με τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ενισχύσεις από μία νέα (για την τωρινή συγκυρία τουλάχιστον) κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε πρόγραμμα εθελοντισμού, μέσω του οποίο ο καθένας που θέλει και μπορεί θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Όπως λέει το σχετικό κάλεσμα:

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας λόγω της νόσου Covid-19 είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξη της αναμένεται ραγδαία. Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας.

Στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας κι από εθελοντές.»

Προβλέψιμα, το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στο υγειονομικό προσωπικό:

«Το παρόν εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.»

Αυτό από μόνο του δεν είναι περίεργο δεδομένου του μεγέθους της κρίσης: Πολλοί γιατροί έχουν σπεύσει να συνδράμουν τους συναδέλφους στην Ιταλία ακόμη κι αν είχαν βγει στη σύνταξη, όπως ο 73χρονος Τζίνο Φασόλι που έχασε τη ζωή του σε αυτή την προσπάθεια. Σύστημα για βοήθεια από εθελοντές υπάρχει θεσμοθετημένο στις ΗΠΑ, αν και μπορεί κάποιος εύκολα να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτό και στις ψύχραιμα σφοδρές κριτικές που δέχονται οι ΗΠΑ για το ευρύτερο σύστημα υγείας τους. Το ίδιο συνέβη και στην Κίνα, όπου γιατροί έχουν γίνει εθελοντές τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και στα μετόπισθεν, με κάποιους να φτάνουν και στην Ιταλία. (1, 2, 3).

Ανεξάρτητα από την ανταπόκριση των εθελοντών, δεν είναι απίθανο πάντως η κίνηση αυτή να κάνει αρνητική εντύπωση ως προς την κυβέρνηση που την ζητάει, παρά τις εξαγγελίες της για 2000 προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού (μέχρι τις 21 του μήνα είχαν γίνει περίπου 500) και τα νέα για προσλήψεις 100 γιατρών (1). Ο γενικός γραμματέας Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Παναγιώτης Παπανικολάου, δήλωνε πριν τρεις μέρες το εξής ότι λείπουν τόσο γιατροί, όσο και μάσκες:

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα το αν νοσούν ή όχι οι υγειονομικοί. Αυτήν την ώρα νοσούν επισήμως 50 σ’ όλη τη χώρα. Εχουν τεθεί εκτός μάχης. Τι θα γίνει αν ο αριθμός αυτός μεγαλώσει; Δεν δίνονται μέσα προστασίας στο προσωπικό, αυτό είναι γεγονός. Στο Σεισμανόγλειο και στον Αγιο Σάββα δόθηκαν μάσκες σχεδόν ψεύτικες, σαν αποκριάτικες. Πολλοί διοικητές νοσοκομείων κοροϊδεύουν τον κόσμο, να το πω απλά. Πρέπει να αγοραστούν μάσκες και μέσα προστασίας για το προσωπικό” τονίζει αρχικά.»

Αλλά και ΜΕΘ:

«Να σας δώσω πρώτα το ιστορικό. Το 2011 υπήρχαν στην Ελλάδα 680 κρεβάτια στο ΜΕΘ. Στο τέλος του 2015 αυτά τα κρεβάτια είχαν μειωθεί στα 480. Τελικά σήμερα είναι 567. Με τις τελευταίες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση μέσα στο πανικό της έχουν ελαφρώς αυξηθεί, ίσως κατά 40 κλίνες, αλλά ακόμα η αναλογία κρεβατιών ΜΕΘ/100.000 κατοίκους είναι μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Τα κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι περίπου 3500. Καταλαβαίνετε τη διαφορά.»

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο οι υγειονομικοί νοσούν:

«Δύο αριθμοί παίζουν ουσιαστικό ρόλο αυτήν περίοδο. Αυτός των διασωληνωμένων και αυτός των υγειονομικών που νοσούν και τίθενται εκτός μάχης. Η προσεχής Δευτέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί αναμένεται να εξελιχθούν τα συμπτώματα στα τελευταία κρούσματα που προέκυψαν πριν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα.»

Στο ίδιο πνεύμα κινούνταν η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ στις 13 Μαρτίου:

«Δύο μέρες μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που διαβεβαίωσε ότι ήδη κάνουμε ότι χρειάζεται για να θωρακιστεί η Δημόσια Υγεία και έκανε λόγο για προσλήψεις γιατρών, μία μέρα μετά τη “δραματική έκκληση” του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, που καλούσε τους γιατρούς να υποβάλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», στην προκήρυξη που τρέχει για 2.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού και η οποία λήγει την Κυριακή 15/3, δεν υπάρχει ούτε μία (1) θέση επικουρικού γιατρού.

Δεν υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος για επικουρικούς γιατρούς.

Όχι μόνο αυτό. Αντί να μονιμοποιήσει τους ήδη υπηρετούντες, των οποίων η θητεία λήγει ξεκινώντας από τον Μάρτιο μέχρι 30/9, παρατείνει τη σύμβασή τους μόνο για 4 μήνες και δεν προσλαμβάνει τους γιατρούς των οποίων η θητεία έχει λήξει το προηγούμενο διάστημα και για τους οποίους έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού τους περιμένοντας να περάσει… το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης.

Τέλος, πέρα από γενικόλογες αναφορές για πρόσθεση κρεβατιών στις ΜΕΘ δεν δεσμεύονται για την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να ανοίξουν τα 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.»

Σε αυτή την κατάσταση, κάποιες παλαιότερες δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της τρέχουσας κυβέρνησης κάνουν το ζήτημα ακόμη πιο ευαίσθητο. Όπως οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής το 2013:

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχω ελέγξει τα πάντα. Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες. Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω. Χρωστάμε περίπου 1,7 δισ. θα προχωρήσω πολύ γρήγορα ακόμη και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη αυτά.»

Ή ένας περσινός διάλογος του Μπάμπη Παπαδημητρίου με τον Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (μετά το 28ο λεπτό):

Μ.Π.: Να σου πω.. να σου πω… εγώ έχω ακούσει ως ιδέα ότι ενδεχομένως από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά πρέπει τουλάχιστον να κλείσουν… γιατί είναι φορείς ασθενειών(!), γιατί έχουν πρόβλημα πρέπει να κλείσουν…

Α.Π.: Πρέπει να γκρεμιστούν κιόλας όχι απλώς να κλείσουν!

Scripta manent, όπως λένε και στο χωριό μας.

 

Best of internet