Quantcast

O Wes Anderson δεν ψήνεται καθόλου με τα TikTok βίντεο που μιμούνται το κινηματογραφικό του στυλ

“Αν κάποιος μου στείλει κάτι τέτοιο, θα το σβήσω”

THE NERDSTREAM

10 Ιουλίου 2023

Έχει αρχίσει να παίρνει χαρακτήρα πανδημίας, θα έλεγε κανείς, φίλες και φίλοι. Απ’ όταν το Α.Ι. μπήκε δυναμικά στη ζωή μας με την μορφή προγραμμάτων σαν το ChatGPT και το Midjourney, η πανίσχυρη αυτή τεχνολογία (που μάλλον θα μας καταστρέψει; ερώτημα) χρησιμοποιήθηκε κυρίως για έναν σκοπό: τα memes.

Ειδικά στα σινεφιλικά memes του τελευταίου έτους, κεντρικό ρόλο έχει παίξει το concept του να φαντάζεσαι ένα προϊόν ποπ κουλτούρας σε μια εκδοχή που μιμείται ένα άλλο προϊόν ποπ κουλτούρας, γιατί αυτή είναι η φάση της ποπ κουλτούρας άλλωστε: το να ανακυκλώνει τον εαυτό της σε βαθμό που να μην ξεχωρίσει πια πρωτότυπο από αντίγραφο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει φυσικά το στυλ του Wes Anderson, πατριάρχη όλων των χίπστερ, αφού είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο μέσα στην υπερ-στυλιζαρισμένη συμμετρικότητά του, κι εδώ που τα λέμε είναι επίσης αρκετά εύκολο να το μιμηθείς με γρήγορο και εύκολο τρόπο (παρότι σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κάνεις καλά, για να τα λέμε όλα).

Είδαμε λοιπόν Star Wars by Wes Anderson, Lord of the Rings by Wes Anderson, ελληνικές εκλογές by Wes Anderson και τελευταίος μπήκε στον χορό κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καβάλησε το ρεύμα των σχετικών TikTok videos και μας χάρισε το παρακάτω ανοσιούργημα αυτοκρατορικού quirkiness:

@kyriakosmitsotakis_ Τι είναι ο μπλε φάκελος; #KyriakosMitsotakis ♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Ίσως αυτή να ήταν η αφορμή που έκανε τον ίδιο τον Anderson να σπάσει τη σιωπή του και να αποκηρύξει όλους όσους μιμούνται το στυλ του με TikTok βιντεάκια ενισχυμένα από Α.Ι. (ή και όχι). Σε συνέντευξή του στους The Times με αφορμή τη νέα ταινία του, Asteroid City, ο Anderson δήλωσε πως δεν ψήνεται καθόλου να δει κανένα από αυτά τα βίντεο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάποιος του στείλει κάτι τέτοιο, θα το διαγράψει αμέσως και θα του πει “σε παρακαλώ, συγνώμη, σταμάτα να μου στέλνεις βίντεο με άλλους να μιμούνται εμένα”, συμπληρώνοντας πως μέχρι τώρα έχει καταφέρει πολύ αποτελεσματικά να μην δει ούτε μια τέτοια μίμηση-meme του στυλ του στο TikTok.

Best of internet