Quantcast

Athens Open Air Film Festival: Ένας οδηγός για τις τζάμπα θερινές προβολές του Αυγούστου

Ολοκληρώνονται οι καλοκαιρινές προβολές σε υπέροχα σημεία της δυστοπικής καλοκαιρινής Αθήνας

Αυτό ήταν, φίλοι και φίλες, αναγνώστες και αναγνώστριες: το δυστοπικό αθηναϊκό καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του. Ναι, ο Δεκαπενταύγουστος ήταν ζόρικος. Ναι, η επιστροφή ήταν φαρμακερή. Ναι, οι πρώτες νότες του «καλό χειμώνα» ήχησαν ήδη στ’ αυτιά μας σαν το κλάμα του μωρού από το Eraserhead του Ντέιβιντ Λιντς. Κι όμως αντέξαμε, κι ό,τι δεν μας σκότωσε αυτό το καλοκαίρι απλά μας έκανε πιο αδύναμους.

Καθώς, λοιπόν, αρχίζουμε να περιμένουμε την γλυκιά λύτρωση του χειμώνα, το το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας φτάνει στο τέλος του, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά του με το υπόλοιπου του Αυγούστου, κι εμείς ολοκληρώνουμε με τη σειρά μας το μηνιαίο οδηγό για τις ταινίες που θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο σε πλατείες, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παραλίες και άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

Ο Συλλέκτης (The Collector, 1965) του Γουίλιαμ Γουάιλερ

Πότε: Τετάρτη 22 Αυγούστου

Πού: Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι

Περί τίνος πρόκειται: Σε μια από τις τελευταίες ταινίες του, ο βετεράνος της golden era του Χόλιγουντ, Γουίλιαμ Γουάιλερ μεταφέρει στην οθόνη το κλασικό θρίλερ του Βρετανού συγγραφέα Τζον Φόουλς. Εκεί, λοιπόν, ο Συλλέκτης βουτάει στην σκοτεινή ιστορία ενός άνδρα απαγωγέα που παίρνει για όμηρο μια νεαρή γυναίκα στο υπόγειό του.

Γιατί να το δούμε: Είναι ζόρικη ταινία, και με βάση τις σημερινές κοινωνικές προσδοκίες μας από το σινεμά και τις αναπαραστάσεις του ενδέχεται να ζορίσει ακόμα περισσότερο, αλλά το κείμενο του Φόουλς και η σκηνοθεσία του Γουάιλερ καταφέρνουν να χτίσουν μια σκληρή μελέτη της εύθραυστης αρρενωπότητας που φτάνει στα άκρα προκειμένου να ασκήσει την εξουσία της πάνω στο γυναικείο σώμα.

To Tέλος της Μεγάλης Μέρας (The Long Day Closes, 1992) του Τέρενς Ντέιβις

Πότε: Παρασκευή 24 Αυγούστου

Πού:  Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Περί τίνος πρόκειται: Στην δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Ντέιβις αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού στο βιομηχανικό Λίβερπουλ των 50s, καθώς αυτό προσπαθεί να βρει δρόμους μέσα από την φαντασία του για να ξεφύγει από τα στενά όρια του μεταπολεμικού κόσμου.

Γιατί να το δούμε: Γιατί είναι μια από τις ταινίες εκείνες που αντιμετωπίζουν τον κόσμο της παιδικής ηλικίας τόσο με τρομερά ειλικρινή ευαισθησία όσο και με κινηματογραφική φαντασία που αντιστοιχεί στην έκρηξη αισθήσεων και συναισθημάτων της παιδικότητας. Κι ούτως ή άλλως, ελάχιστοι δημιουργοί έχουν κάνει τόσο βαθιά προσωπικό και ιστορικό μητροπολιτικό σινεμά όσο ο Ντέιβις, οπότε μετά δείτε οπωσδήποτε και τα υπέροχα Distant Voices, Still Lives και Of Time and the City.

Ξέφρενες Νύχτες (Boogie Nights, 1997) του Πολ Τόμας Άντερσον

Πότε: Σάββατο 25 Αυγούστου

Πού: Γήπεδο Μπάσκετ, Άλσος Πετραλώνων

Περί τίνος πρόκειται: Είναι η αρχή της κυριαρχίας του Πολ Τόμας Άντερσον στο αμερικάνικο σινεμά, είναι η ιστορία ενός νεαρού άνδρα μέσα στην έκρηξη της βιομηχανίας του σεξ, είναι ένα κινηματογραφικό έπος φτιαγμένο από έναν 27χρονο σκηνοθέτη.

Γιατί να το δούμε: Γιατί έχει ένα από τα καλύτερα καστ των 90s, ένα από τα καλύτερα soundtracks των 90s, μια από τις πιο αυθεντικές κινηματογραφικές ματιές των 90s – γενικά, ναι, είναι μια από τις καλύτερες ταινίες των 90s.

Ο Άρχοντας των Μυγών (Lord of the Flies, 1963)  του Πίτερ Μπρουκ

Πότε: Τετάρτη 29 Αυγούστου

Πού: Κήπος Νομισματικού Μουσείου

Περί τίνος πρόκειται: Καθώς η Βρετανία βρίσκεται σε έναν απροσδιόριστο πόλεμο, τριάντα αγόρια βρίσκονται σε ένα άγνωστο εξωτικό νησί έπειτα από την κατάρριψη του αεροσκάφους που τους μετέφερε, κι έτσι αναγκάζονται να ξαναχτίσουν τον κόσμο από την αρχή – με υλικά μόνο τις μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις. Ναι, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Γιατί να το δούμε: Ένας από τους καλύτερους Βρετανούς μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα (ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ) και ένας από τους καλύτερους Βρετανούς θεατρικούς σκηνοθέτες του 20ού αιώνα (ο Πίτερ Μπρουκ) συναντιούνται στη μεγάλη οθόνη για να χαρίσουν μια από τις κλασικές κινηματογραφικές πραγματείες για την εύθραυστη σχέση μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού – και μάλιστα με την μορφή μιας στοιχειωτικής ιστορίας 30 αγοριών που βρίσκονται απομονωμένα σε ένα ερημικό νησί. Επίσης, παρεμπιπτόντως, ο χώρος της προβολής είναι από τους αγαπημένους μας στο κέντρο.

Όλες οι ταινίες ξεκινούν στις 21.00, ενώ το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ για όλο το καλοκαίρι μπορείτε να το δείτε εδώ.

Best of internet