Quantcast

10 όμορφες Ευρωπαϊκές πόλεις που τις ξέρουμε από τα αθλητικά και μόνο

Για πάμε μια βόλτα

Γιάννης Καραμίχος

23 Ιουλίου 2021

Πας στο πρακτορείο της γειτονιάς σου, τσιμπάς ένα κουπονάκι, χαζεύεις τα ματσάκια της ημέρας πλάι σε συναυγελόμενους σου και συνειδητοποιείτε όλοι μάζι οτι οι γεωγραφικές σας γνώσεις δεν έχουν αναπτυχθεί μόνο στο σχολείο, αλλά έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από την ενασχόληση σας με το ποδόσφαιρο.


Γιατί το ποδόσφαιρο και γενικά τα σπορ μας έχουν διδάξει πολλά από γεωγραφικής άποψης. Και μάλιστα πάντα από τον καναπέ: Ποιος έχει ξεχάσει τα τόσα Ισπανικά χωριά μάθαμε από τη La Liga και τις τόσες Γερμανικές κωμοπόλεις που μάθαμε από τη Bundesliga; Από τη μία, κρίμα που κανείς δεν τονίζει την επιμορφωτική αξία του Γαλλικού πρωταθλήματος ή των Super Cups του Βελγίου και της Ολλανδίας, που μας έμαθαν που παίζουν μπαλίτσα οι οπαδοί της Οσέρ, της Σταντάρ και της Βίτεσε; Κι επειδή η γεωγραφική επιμόρφωση είναι κάτι που έχουμε ανάγκη, οι διοργανώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι διαθέσιμες στο πρόγραμμα της Nova, για ατελείωτη fun εκπαίδευση!

Και να μάθουμε γεωγραφία, φυσικά. Γιατί πολλές φορές το όνομα μιας ομάδας είναι το ίδιο με αυτό της πόλης που εδρεύει, οπότε μπαίνεις μετά στον πειρασμό να γκουγκλάρεις και την ίδια την πόλη, για να δεις ποια γραφικά στενοσόκακα σε πήγαν ταμείο και σου έδωσαν το φιλί της ζωής για αυτή την εβδομάδα. Και γιατί όχι; Να ονειρευτείς πως κάποια μέρα θα τα περπατήσεις κι εσύ.

Προσδεθείτε λοιπόν, βάλτε τα καλά σας και πάμε να ταξιδέψουμε νοερά σε 10 πανέμορφες Ευρωπαϊκές πόλεις που τις γνωρίζουμε από τα αθλητικά και μόνο.

1) Γάνδη, Bέλγιο (Gent)

Η τοπική ομάδα της Γάνδης, που έχει αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ και έχει αντιμετωπίσει σε φιλικά προετοιμασίας της την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, εδρεύει σε μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη του Βελγίου με γραφικά σοκάκια και παραμυθένια αρχιτεκτονική. Είναι συνήθως για τους περισσότερους επισκέπτες μια μη προγραμματισμένη στάση, όμως δεν θα χρειαστούν πολλά λεπτά για να την ερωτευτούν.

2. Άλκμααρ, Ολλανδία ( AZ Alkmaar)

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε Ολλανδία, δεδομένα είναι το Άμστερνταμ. Μια πόλη που οι Έλληνες επισκέπτες τιμούν δεόντως και σε πληθώρα. Όμως, η Ολλανδία που εκτασιακά είναι περίπου σαν την Πελοπόννησο, έχει κι άλλες πανέμορφες πόλεις να επισκεφτείς, με το Άλκμααρ να είναι μία από αυτές. Η ομώνυμη ομάδα έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα και τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

3. Γρανάδα, Ισπανία ( Granada FC)

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να στάθηκε άτυχος στην κλήρωση του Europa League, μιας και κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της PSV Αιντχόφεν και της Γρανάδα, αλλά οι Θεσσαλονικείς σίγουρα στάθηκαν τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Βασίλισσα του Ισπανικού Νότου, την πανέμορφη πόλη της Γρανάδα. Η επί επτά αιώνες πρωτεύουσα του ισπανικού κράτους μαγεύει τους επισκέπτες της, όπως μάγεψε και τους κατακτητές της.

4. Σιένα, Ιταλία (Α.C Siena)

Η ομάδα με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες εμφανίσεις που διέπρεψε ο μεγάλος Μάσιμο Μακαρόνε, εδρεύει σε μια μαγική Μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης, λίγο έξω από τη Φλωρεντία, την Σιένα. Είναι ίσως από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Ιταλίας, γνωστή για την αρχιτεκτονική, τα μουσεία της και το Πάλιο, την ιπποδρομία που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο. Για τους αλεπουδιάρηδες φίλους μας.

 

 

5. Μπίλεφελντ, Γερμανία (Arminia Bielefeld)

Ορίστε και μια γερμανική πόλη! Αν και όχι και τόσο γερμανική, αν αναλογιστεί κανείς την πολύ μεγάλη κοινότητα Ελλήνων που κατοικεί σε αυτή. Η Αρμίνια Μπίλεφελντ, για χρόνια στα σαλόνια της Μπουντεσλίγκα, εδρεύει σε μια πολή όμορφη πόλη της Γερμανίας, με την χαρακτηριστική βεστφαλική αισθητική να την περιβάλλει.

6. Στρασβούργο, Γαλλία (RC Strasbourg)

Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ. Ένας μύθος των γκολπόστ, που με τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ του κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κατέκτησε το 2001 το κύπελλο της Γαλλίας με την ομάδα του Στρασβούργου. Ομάδα που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη και που όσοι την έχουν επισκεφθεί, σίγουρα έχουν να πουν τα καλύτερα.

7. Mέχελεν, Βέλγιο (K.V Mechelen)

 

 

Μέχελεν. Η ομάδα που φιλοδώρησε με 6 γκολ ο Ολυμπιακός σε φιλικό αγώνα πριν λίγα χρόνια, μάλλον δεν πρέπει να το πήρε και τόσο κατάκαρδα, αν αναλογιστεί κανείς οτι οι παίχτες της έχουν την ευκαιρία να μένουν σε μια τόσο αστραφτερή πόλη. Στο Μέχελεν θα βρείτε επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια, τον καθεδρικό ναό του San Rumoldo, ο οποίος έχει έναν πύργο ύψους σχεδόν 100 μέτρων.

8. Λας Πάλμας, Ισπανία (UD Las Palmas)

Η πόλη που το όνομα της έχει συνδεθεί με τα μεταγραφικά σίριαλ της ΑΕΚ, του Αραούχο και της τοπικής ομάδας, εδρεύει στο πανέμορφο νησί της Γκραν Κανάρια και είναι ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός, για όσους σνομπάρουν την Μύκονο της Ισπανίας που λέγεται Ίμπιζα.

9. Περούτζια, Ιταλία (A.C Perugia) 

Μια από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία του Άρη, είναι αυτή επί της πανίσχυρης Περούτζια το 1979 κόντρα σε έναν μύθο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Πάολο Ρόσι. Οι κίτρινοι όχι μόνο επικράτησαν με 0-3 κόντρα στην τοπική ομάδα, αλλά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια πανέμορφη Ιταλική πόλη, που το όνομα της μεταξύ άλλων έχει συνδεθεί και με το διεθνές φεστιβάλ jazz που πραγματοποιείται κάθε Ιούνη.

10. Φράιμπουργκ, Γερμανία (SC Freiburg)

Με εξαιρετικά ηλιόλουστο κλίμα, καταπράσινο περιβάλλον και ένα πανέμορφο κέντρο, το Φράιμπουργκ της Γερμανίας δεν έχει να περηφανεύεται μόνο για το καμάρι της πόλης, την σταθερά Μπουντεσλιγκάτη Φράιμπουργκ, αλλά και για την ίδια την πόλη, που μάγευει τους επισκέπτες της με τα φυσικά τοπία αλλά και την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτιρίων της.

Θεωρείτε ότι χρειάζεστε λίγο μόνιμο φροντιστήριο στη γεωγραφία; Αυτό είναι σοβαρό, η Nova το αναλαμβάνει! Συντονιστείτε στα κανάλια της και μέσω των προσφορών της θα έχετε πρόσβαση σε La Liga, Bundesliga, Κύπελλο Ιταλίας, τα Super Cups Ισπανίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Ιταλίας αλλά και το Γαλλικό πρωτάθλημα και Kύπελλο. Παιχνίδια χωρίς σύνορα, στο πιο ποδοσφαιρικό!

 

 

Best of internet