Quantcast
THE STREAM

«Νόμιζα ότι ήταν Πακιστανός»: Ντοκουμέντο με τα λόγια του ύπαρχου του Blue Horizon μετά το συμβάν

Τι είπε ο άνθρωπος που πέταξε στην θάλασσα τον Αντώνη Κ. σε διάλογο με τον καπετάνιο και το πλήρωμα


THE NEWSROOM · 12 Σεπτεμβρίου 2023

Η αρχή ήταν φυσικά το οπτικό ντοκουμέντο, μέσω του οποίου μάθαμε την αλήθεια για το απίστευτο περιστατικό στον καταπέλτη του Blue Horizon. Σειρά τώρα παίρνουν τα ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία αποκαλύπτουν τις εσωτερικές συνεννοήσεις του πληρώματος μετά το περιστατικό. Παρότι υπάρχουν πολλά σημεία που δημιουργούν υποψίες, ένα ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε σήμερα είναι αυτό που καίει περισσότερο τον ύπαρχο του πλοίου, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και έχει προφυλακιστεί από χτες μαζί με τον καπετάνιο.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω απόσπασμα από το ηχητικό ντοκουμέντο παραπέμπει ανεπιφύλακτα σε ρατσιστικό κίνητρο:

«Εγώ νόμιζα ότι δεν είχε εισιτήριο. Νόμιζα ότι είναι μαύρος, Πακιστανός, γιατί καθόταν εκεί απ’ έξω και γύριζε γύρω – γύρω. Μα δεν μας έδειξε κανένα εισιτήριο. Εμένα το μόνο που μου είπε ήταν “εγώ θα ταξιδέψω”.»

Ενώ σε ένα άλλο σημείο αξιωματικός και καπετάνιος τον αποκαλούν «μαλ**α» και «παλαβό». Αυτός είναι ολόκληρος ο διάλογος:

Πλοίαρχος: «Ρε τον μ… ρε. Τώρα οικονομήσαμε. Δεν τον έσπρωξε το πλήρωμα. Πήγε να τον βγάλει το πλήρωμα. Πάρε μία τον… θέλει λεπτομέρειες για το τι έγινε… μη πεις πολλά.»

Ύπαρχος: «Αυτός είχε ξεκινήσει το βαπόρι και πήγαινε μπροστά και πήγε να ανέβει πάνω στον καταπέλτη…δίπλα, δίπλα. Στον καταπέλτη ήταν. Ένας παλαβός ήταν. Εκείνη την ώρα που έδεσα εγώ τον κάβο ήταν δίπλα μου. Του λέω: “Ταξιδεύεις;”. “Όχι” μου λέει και μετά ανέβηκε, μπαίνει μέσα.»

Πλοίαρχος: «Αμέσως ενημέρωσα το traffic και το λιμενικό. Έκοψα και την κίνηση, κατευθείαν έκανα κράτη για να μειώσω τα απόνερα. Μετά δεν ξέρω τι έγινε από εκεί. Εγώ τον είδα ναι. Κα μάλιστα τον είδε και το Έλυρος, φώναξε ο καπετάνιος από το Έλυρος…κολυμπούσε.»

Ύπαρχος: «Του λέω βγες έξω…βγες έξω.»

Πλοίαρχος: «Ο αξιωματικός που τον είδε κολυμπούσε.»

Ύπαρχος: «Πάει να βγει έξω… βγαίνει έξω, ξανά μπαίνει μέσα και έπεσε στην θάλασσα.»

Πλήρωμα: «Αυτός ήταν απέξω.»

Ύπαρχος: «Ναι, είχαμε κλείσει καταπέλτη, των οχημάτων, ναι. Αυτός ήταν στη πίντα, καθότανε και μετά πήρε δρόμο να μπει μέσα. Τελευταίος, τελευταίος. Είχαμε ξεκινήσει, προχωρούσε το βαπόρι μπροστά. Είχαμε αμολήσει, ναι.»

Πλοίαρχος: «Ξαφνικά είδα από την κάμερα έναν επιβάτη, ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Πώς έγινε αυτό ρε…;»

Ύπαρχος: «Τίποτα, δεν με βλέπω καλά.»






Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κατηγορητήριο για τον ύπαρχο είναι το εξής:

«Αφού απομάκρυνες το τελευταίο σκοινί πρόσδεσης του πλοίου από τον κάβο της προβλήτας, προκειμένου το πλοίο να αναχωρήσει και επέστρεψες στη ράμπα επιβίβασης οχημάτων ( καταπέλτης ) ενόσω ακόμη αυτή δεν είχε ανελκυστει αλλά εφαπτόταν στην προβλήτα του λιμένος, όταν αντελήφθης ότι ο Αντώνης Καριώτης ανέβηκε τρέχοντας στην ράμπα επιβίβασης οχημάτων με σκοπό να επιβιβαστεί στο πλοίο και ενώ ο τελευταίος επανερχόταν επανειλημμένως σε μια διαρκή προσπάθεια του να επιβιβαστεί, εσύ επέμεινες συνεχίζοντας τις επανειλημμένες ωθήσεις σου σπρώχνοντας και τραβώντας τον με τα χέρια σου προς την προβλήτα, φωνάζοντας του “έξω ρε”, μολονότι στο μεταξύ είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και αυτό είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από την προβλήτα, με αποτέλεσμα ο 36χρονος υφιστάμενος την ως άνω σωματική βία από εσένα, να πέσει στο κενό που δημιουργήθηκε εκ της κίνησης του πλοίου μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος δεν είχε ακόμη ανελκυθει και ασφαλιστεί και να βρεθεί στην θάλασσα, στο σημείο που αναδεύονταν τα ύδατα έμπροσθεν των μηχανών των πλοίων ( στην πρύμνη ).

Επιπροσθέτως, αμέσως μετά την πτώση του άτυχου άνδρα στη θάλασσα και ενώ τον παρατηρούσες καθώς εκείνος αναδευόταν εντός των υδάτων κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας συνεπεια της κίνησης των μηχανών του πλοίου, ήτοι ευρίσκετο σε κατάσταση που αδυνατούσε να επιπλεύσει κολυμπώντας, έδωσες την έγκριση για άμεση αναχώρηση φωνάζοντας στο φορητό VHF που κρατούσες την φράση ” φεύγουμε φεύγουμε “, με αποτέλεσμα να μην δρομολογηθούν όλες οι ενδεδειγμένες προβλεπόμενες ενέργειες. ( Παύση μηχανών, ρίψη σωσιβιου, χρήση σωσιβιας λέμβου κλπ ). Συνέπεια της ως άνω συμπεριφοράς σου, ήταν να επέλθει εντός ολίγων λεπτών από την πτώση στην θάλασσα, ο θάνατος του 36χρονου εκ πνιγμού, από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος, αποτέλεσμα που προέβλεψες και αποδέχτηκες ως ενδεχόμενο να επέλθει.»

Με όλα αυτά που βγαίνουν προς τα έξω, μάλλον καλά κάνει και λέει «δε με βλέπω καλά».

 

Best of internet