Quantcast
THE STREAM

Ο Δήμος Σερίφου καταγγέλει στο FB ότι έβαλε λουκέτο σε μπιτσόμπαρο και αυτό ξανάνοιξε

Το πρώτο νεκροζώντανο beach bar των Κυκλάδων


THE NEWSROOM · 27 Ιουλίου 2023

Φωτογραφία εξωφύλλου: Dimitris Simos for Discover-Serifos.com

Δε μπορείτε να πείτε, τέτοια καταγγελία μάλλον δεν έχετε ξαναδιαβάσει. Ο Δήμος Σερίφου αποφάσισε να καταφύγει στα social media για να καταγγείλει ότι γνωστή επιχείρηση του νησιού έφαγε λουκέτο για παρανομίες πριν λίγες μέρες και στη συνέχεια ξανάνοιξε ως εκ δια μαγείας.

Η επιχείρηση ονομάζεται «Saan», βρίσκεται στην παραλία Γάνεμα και φαίνεται να ανήκει στην Κατερίνα Λάσπα. Η καταγγελία του Δήμου αναφέρει τα εξής:

«Επιχείρηση λειτουργεί παράνομα, με αυθαίρετα κτίσματα & χωρίς άδεια χρήσης παραλίας. Προχωράς ως Δήμος σε σφράγιση του καταστήματος και το βλέπεις ξανά ανοιχτό και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για το νησί, πάντα απέναντι στα συμφέροντα. #γιατηΣέριφο»


Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο Δήμος ίσως υπονοεί ότι συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες αγνοούνται επίτηδες για να μην παράξουν τα δέοντα, αν και μπορεί απλά να εννοεί ότι κανείς δεν ασχολείται. Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου και εντός περιοχής Natur. Όμως σύμφωνα με με ανακοίνωση του συλλόγου «Εταιρεία Φίλων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος η Σέριφος» που δημοσιεύτηκε στο Cyclades24, μια σειρά από νομικά τρικ αλλά και αγνό θράσος από τη μεριά του καταστήματος έχει οδηγήσει τόσο στο να συνεχίζει να μένει ανοιχτό, όσο και να επεκτείνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομικό battle έχει ξεκινήσει από το 2019:

«Ο σύλλογος “Εταιρεία Φίλων πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος η Σέριφος” που έχει ως κύριο καταστατικό σκοπό τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, κινήθηκε νομικά προκειμένου με αυτό το σκοπό, όταν σε ένα “τυφλό” οικόπεδο μικρότερο των δύο (2) στρεμμάτων, εντός της υποχρεωτικά μη δομήσιμης ζώνης των 100 μ. από τον Αιγιαλό, έγιναν δηλώσεις υπαγωγής για ασκεπές αυθαίρετο κτίσμα επιφάνειας 40 τ.μ. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο παρουσιάστηκε στις Αρχές σαν δήθεν κατάστημα εντός τουριστικού καταλύματος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για beach bar-καφέ-εστιατόριο, που φιλοξενεί και εκδηλώσεις (πχ. γάμους).

Ο Σύλλογός προέβη σε μια σειρά διοικητικών και δικαστικών ενεργειών, που ξεκίνησαν πριν από τέσσερα (4) χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι αναφορές 1. στην Πολεοδομία Μήλου- η οποία δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην καταγγελία με αυτοψία-, 2. στο Δήμο Σερίφου, 3. στο Συνήγορο του Πολίτη και 4. στο ΤΕΕ, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές για να διαπιστώσουν ή να εμποδίσουν τις παρανομίες. Στο μεταξύ, το αυθαίρετο κτίσμα των 40 τ.μ. κατέληξε να αποκτήσει στέγη και να επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, για τους σκοπούς της επιχείρησης. Ακολούθησαν ομπρέλες, πουφ και ξαπλώστρες στην παραλία. Ευτυχώς, το Γραφείο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Μήλου απέτρεψε την άδεια για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας για θαλάσσια σπόρ, σκάφη κλπ.»

Το νομικό τρικ στο οποίο αναφερόμαστε είναι το παρακάτω:

«Kατόπιν αίτησης ακύρωσης του Συλλόγου, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε τις δηλώσεις υπαγωγής που είχαν γίνει για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου, καθώς και τις εγκρίσεις που είχαν δοθεί για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακος και εκτέλεσης εργασιών, στερώντας το νόμιμο έρεισμα για την λειτουργία του καταστήματος. Μετά από αυτό, η γνωστοποίηση λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος της επιχείρησης “ΧΩΡΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ” συμφερόντων της κ. Αικατερίνης Λάσπα, έπαψε να είναι νόμιμη, γιατί στηριζόταν στις δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων που ακυρώθηκαν δικαστικά.

Στις 3 Ιουλίου 2023 η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κυκλάδων προχώρησε στην σφράγιση του καταστήματος.

Ωστόσο, η επιχείρηση ανακάλεσε τις γνωστοποιήσεις λειτουργίας με βάση τις οποίες λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός τουριστικού καταλύματος (ούτως ή άλλως δεν υπήρχε τουριστικό κατάλυμα), με αποτέλεσμα η ΠΥΤ Κυκλάδων να αναγκαστεί να διατάξει την αποσφράγιση του καταστήματος λόγω αναρμοδιότητας της, αφού είναι αρμόδια μόνο για τα τουριστικά καταλύματα.»

Τελικά, ήρθε και το περίφημο ξανάνοιγμα:

«Η επιχείρηση προχώρησε σε νέα γνωστοποίηση λειτουργίας με ψευδή στοιχεία και χωρίς νόμιμες άδειες δόμησης, αρμοδιότητα για την οποία έχει πλέον ο Δήμος Σερίφου, ο οποίος στην 9η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2023 συζήτησε το θέμα της σφράγισης του καταστήματος και έλαβε ομόφωνη απόφαση να προβεί σε σφράγισή του στις 24.07.2023.

Όπως και έγινε, σύμφωνα με την ανάρτηση του δήμου του νησιού.»

Όμως όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει:

«Επιπλέον, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με το από 07.07.2023 έγγραφό της κήρυξε αυθαίρετη την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων της επιχείρησης στον Αιγιαλό.

Παρόλα αυτά το beach bar συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ήδη από το Σάββατο 08.07.2023, έχοντας αναπτύξει στην παραλία πουφ, ομπρέλες και ξαπλώστρες, με δυνατή μουσική. Μάλιστα, η επιχείρηση δεν θορυβήθηκε ούτε όταν την Παρασκευή 14.07.2023 συνελήφθη η νόμιμη εκπρόσωπός της για την παράνομη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στον αιγιαλό στο Γάνεμα, τα οποία ομπρελοκαθίσματα βρίσκονται μέχρι σήμερα ανεπτυγμένα στον αιγιαλό!»

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το μπιτσόμπαρο Saan έσβησε αθόρυβα.

Best of internet