Quantcast
THE STREAM

Καταδικάστηκαν δύο αστυνομικοί για τα on camera βασανιστήρια στη Νέα Σμύρνη το 2021

Καταδικάζονται αστυνομικοί για άγρια βια; Κάποιος φούρνος θα γκρεμίσει


THE NEWSROOM · 5 Ιουλίου 2023

Ένα σπάνιο νέο από το μέτωπο του ελέγχου της αστυνομικής βίας (spoiler: δεν πάει και πολύ καλά αυτό) μας ήρθε χτες. Το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάσισε ομόφωνα ότι οι δύο από τους τρεις αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον ξυλοδαρμό (πιο συγκεκριμένα, για βασανιστήρια) πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης στις 7 Μαρτίου 2021 είναι ένοχοι.

Αναλυτικότερα, ο ο ένας αστυνομικός καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και ο δεύτερος σε έναν χρόνο φυλάκιση, επίσης με αναστολή. Αθωώθηκε ένας τρίτος αστυνομικός, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συνέργεια. Να πούμε εδώ ότι αναγνωρίστηκε και στους δύο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, κάτι που είναι αρκετά αστείο δεδομένου ότι πρόκειται για αστυνομικούς.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα επιχειρήματα των αστυνομικών ότι άσκησαν την «απαιτούμενη βία» καθώς βρίσκονταν σε «αυτοάμυνα» δεν έγινε δεκτά αρχικά από την εισαγγελέα και στη συνέχεια από τους δικαστές που υιοθέτησαν την εισήγησή της. Την ίδια τύχη είχε και ο ισχυρισμός για «επίθεση από οργισμένο πλήθος», ο οποίος δεν προέκυπτε από κανένα σχετικό ντοκουμέντο, αλλά και από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Όπως είπε η εισαγγελέας Παναγιώτα Λαμπρινάκου:

«Οι ισχυρισμοί τους δεν επιβεβαιώνονται από κανένα στοιχείο και το πλήθος (στην πλατεία) ήταν πολύ μικρό.

O παθών δεν φαίνεται να αντιστέκεται, αλλά να αντιδρά ενστικτωδώς στη χρήση μεταλλικής ράβδου.»

Αυτό είναι το διαβόητο περιστατικό:

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο τότε υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει επιστρέψει, αυτή τη φορά ως υπουργός Υγείας.

 

 

Best of internet