Quantcast
THE STREAM

Τρία παιδιά νοσηλεύτηκαν σε εντατική μονάδα από επιπλοκές που τους προκάλεσε η ιλαρά

Αυξάνονται τα κρούσματα της ασθένειας στη χώρα την ίδια ώρα που πολλοί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους


THE NEWSROOM · 29 Σεπτεμβρίου 2017

Aπ’ το κακό στο χειρότερο φαίνεται να πηγαίνει η έξαρση της Ιλαράς στη χώρα μας η οποία βρίσκει γόνιμο έδαφος στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, τρια παιδιά εισήχθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση λόγω επιπλοκών από την ιλαρά, εκ των οποίον τα δύο νοσηλεύονται ακόμη στη ΜΕΘ.

Τα δύο παιδιά νοσηλεύονται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, όπου το ένα παιδί έχει εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα που είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές της ιλαράς και το άλλο μια σπάνια επιπλοκή που οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω του ιού της ιλαράς και εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο.

Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλεύτηκε ένα ακόμα παιδί το οποίο είχε εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα λόγω της ιλαράς, ωστόσο το περιστατικό τελικά αντιμετωπίστηκε και το παιδί επέστρεψε σπίτι του.

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, αφού μέσα μόλις σε επτά ημέρες καταγράφηκαν επιπλέον 30 κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμός κρουσμάτων Ιλαράς στους 196, σύμφωνα με τον ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος, αφού κάποια πιο ήπια περιστατικά μπορεί να μην δηλώνονται, ενώ οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων».

Εάν προκαλεί εντύπωση το πως γίνεται να φτάσαμε το 2017 να έχουμε έξαρση της νόσου παρ’ ό,τι τα εμβόλια για την πρόληψη της ιλαράς είναι διαθέσιμα, τότε αρκεί να θυμηθείτε λίγο τι παίζει με το antivax κίνημα και τη συνωμοσιολογία σχετικά με τα εμβόλια:

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές. Αυτές είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και σε ενήλικες ηλικίας άνω των 20. Αναφερόμενο στις επιπλοκές το δημοσίευμα τονίζει ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα της ιλαράς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών κάτω των πέντε ετών που θα παρουσιάσουν επιπλοκές λόγω της νόσου και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
Πηγή: in.gr

Best of internet