Quantcast
THE STREAM

Συγγραφέας ρατσιστικού βιβλίου με τον Πέπε το Βάτραχο αναγκάζεται να το αποσύρει

Ο δημιουργός του Πέπε αποφάσισε να πάρει πίσω το δημιούργημα του από την alt-right


THE NEWSROOM · 31 Αυγούστου 2017

Όπως πιθανόν να έχετε αντιληφθεί, εδώ και κάποιο διάστημα ο Πέπε ο Βάτραχος έχει πάρει ένα νόημα διαφορετικό από αυτό που είχε στο μυαλό του ο δημιουργός του. Ο Πέπε έχει υιοθετηθεί από το σύγχρονο, ιντερνετικό brand της ακροδεξιάς που λέγεται alt-right, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί σε σύμβολο μίσους.

Μπορεί να υπάρχει μερική αναστροφή αυτή της πορείας όμως. Ο καρτουνίστας που τον δημιούργησε πήγε στα δικαστήρια για να αναγκάσει το συγγραφέα ενός παιδικού βιβλίου που χρησιμοποιεί το χαρακτήρα για να δημιουργήσει “σκηνές ρατσισμού, μίσους και ισλαμοφοβίας” να δώσει όλα τα κέρδη σε έναν οργανισμό για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων.

Ο Πέπε δημιουργήθηκε από τον Matt Furie στις αρχές του 2000 σαν ένας “ειρηνικός τυπάς βάτραχος” με τη χαρακτηριστική φράση “feels good man” και υιοθετήθηκε από το alt-right κοινό την περασμένη χρονιά. Ο δημιουργός του προσπαθεί να σταματήσει τη σύνδεση του βάτραχου με τους ακροδεξιούς, μέχρι και με το να σκοτώσει το βάτραχο σε ένα στριπάκι του και να ξεκινήσει στη συνέχεια ένα Kickstarter όπου μαζεύονται λεφτά για να “σωθεί ο Πέπε”.

Όπως έγραψε ο Furie στο Kickstarter:

“Ο Πέπε έγινε meme γύρω στο 2010 και μετά ξέμεινε αρκετά στο Ίντερνετ ώστε να αναγνωριστεί θεσμικά σαν μασκότ μίσους. Αυτό προφανώς είναι ένας εφιάλτης οπότε τον σκότωσα. Τώρα θα ήθελα όμως να τον φέρω πίσω και θέλω να ζητήσω τη βοήθειά σας για τη χρηματοδότηση ενός νέου zine που θα τον τιμά έναν αναστημένο Πέπε, έναν που θα ρίξει φως σε όλο αυτό το σκοτάδι και θα νιώθει καλά ξανά.”

Το Kickstarter πάντως συγκέντρωσε 34.000 δολλάρια, πολύ περισσότερα από τα 10.000 που ήταν ο στόχος. Επίσης, οι δικηγόροι του Furie πέτυχαν να σταματήσουν τη διανομή ενός παιδικού βιβλίου με τίτλο “Οι Περιπέτειες του Πέπε και του Πέντε” με συγγραφέα τον Έρικ Χάουζερ. Στο βιβλίο ο Πέπε και ο καλύτερος του φίλε ο Πέντε (centipede – σαρανταποδαρούσα, το οποίο είναι αργκό για τους οπαδούς του Τραμπ) προσπαθούν να φέρουν την ελευθερία ξανά στη φάρμα Ουίσινγκτον, δίνοντας μάχη με έναν αλλιγάτορα ονόματι “Αλκάχ”.

O Hauser, ο οποίος ήταν υποδιευθυντής σε ένα γυμνάσιο του Τέξας και στη συνέχεια παραιτήθηκε, δήλωσε πως δε γνώριζε για τη συσχέτιση του Πέπε με τους οπαδούς της λευκής ανωτερότητας μέχρι που δημοσίευσε το βιβλίο, καθώς πίστευε πως ήταν απλά ένα συντηρητικό meme. Δήλωσε επίσης πως δε σκόπευε το βιβλίο να είναι ρατσιστικό.

Το γραφείο που αντιπροσωπεύει το Fure όμως σχολίασε πως το βιβλίο “έχει θεματικές μίσους, ισλαμοφοβίας και ρατσισμού, περιλαμβάνει νύξεις προς το alt-right κίνημα και στοχεύει ηθελημένα τα παιδιά“. Το γραφείο είπε επίσης πως όταν ο Hause απειλήθηκε με δίκη ομολόγησε το σφάλμα του και συμφώνησε να σταματήσει η διανομή του βιβλίου με κάθε μορφή, οπότε και δεν πωλείται πλέον στο Amazon.

Eπίσης σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ για τα πνευματικά δικαιώματα, ο Furie έχει δικαίωμα σε όλα τα κέρδη που είχε ο Hauser από τις πωλήσεις του παράνομου βιβλίου. Ο Furie επέμεινε η συμφωνία να υποχρεώνει τον Hauser να παραχωρήσει όλα του τα κέρδη στο Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων, το μεγαλύτερο οργανισμό για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Το ποσό φτάνει τα 1524 δολάρια. Όπως είπαν οι δικηγόροι του: “Ο Furie δε θέλει λεφτά που έγιναν από την πώληση προπαγάνδας μίσους σε παιδιά. Ο Furie θέλει να είναι ξεκάθαρο ένα πράγμα: Ο Πέπε ο Βάτραχος δεν ανήκει στην alt-right.”

Νομίζουμε πάντως ότι έχει τεράστια ευθύνη και μόνο που δημιούργησε αυτό το άθλιο καρτούν.

(πηγή)

 

Best of internet