Quantcast
THE STREAM

Guardian: Έκτός από έξοδο στις αγορές έρχεται και τέταρτο μνημόνιο για να γουστάρουμε

Η εφημερίδα στην οποία έδωσε συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως μάλλον δεν είναι ακόμη ώρα για πανηγυρισμούς


THE NEWSROOM · 26 Ιουλίου 2017

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει πανηγυρικό κλίμα γύρω από την περιβόητη έξοδο στις αγορές της χώρας. Ενώ είναι γεγονός πως για πρώτη φορά μετά το 2014 η χώρα όντως έβγαλε τα ομόλογά της προς πώληση και βρήκε και αγοραστές σε ποσοστά σχετικά κοντά σε αυτά που σχεδίαζε, η συνολική εικόνα δεν είναι εορταστική.

Εντός της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει την εντύπωση πως όλα θα πάνε καλά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε και μια εκτενή συνέντευξη στην αγγλική εφημερίδα Guardian, οπού τονίστηκε πως “τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας“. Η συνέντευξη αυτή κυκλοφόρησε ευρέως, όμως είναι το οικονομικό ρεπορτάζ της ίδιας ακριβώς εφημερίδα που έρχεται να τονίσει πως τα πράγματα μάλλον δεν είναι ακριβώς όπως τα λέει η κυβέρνηση.

Ο συντάκτης του Guardian για την οικονομία Nils Pratley σε χτεσινό (26/7) άρθρο τονίζει πως τα ίδια λέγονταν και όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε βγει στις αγορές το 2014. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο,υπάρχουν επικίνδυνες ομοιότητες: το ποσοστό του δημόσιου χρέους παραμένει εξοντωτικό στο 180% και παρότι το επιτόκιο 4.6% θεωρείται συμπαθητικό, τα επιτόκια των δανειστών παραμένουν χαμηλότερα.

Το άρθρο τονίζει πως η κατάσταση δεν είναι 100% ίδια με την έννοια πως τουλάχιστον η οικονομία δείχνει να μεγαλώνει και πως πλέον το ΔΝΤ πιέζει ανοιχτά για αποφασιστική ρύθμιση – ελάφρυνση του χρέους. Παρόλα αυτά, ο συντάκτης τελικά συμφωνεί με την ετυμηγορία του think tank Capital Economics:

“Eκτός κι αν οι δανειστές της Ευρωζώνης συμφωνήσουν σε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από αυτή που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, φαίνεται πολύ πιθανό πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης όταν το τρέχον λήξει τον επόμενο Αύγουστο (σημείωση: του 2018).”

Το τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης σημαίνει φυσικά τέταρτο μνημόνιο. Κι αυτό παρά τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, είναι κάτι που σίγουρα δε θα γίνει δεκτό με πανηγυρισμούς.

 

Best of internet