Quantcast
ORIGINALS

Δημιούργησε το Luben το φαινόμενο του Χαλαρού Μαθητή;

Υπάρχει μια περίπτωση να διαφθείραμε την νεολαία, συγνώμη Ελλάδα


THE NEWSROOM · 13 Ιουνίου 2023

Το 1997 έγινε η αρχή του κακού. Εκείνη τη στιγμή κανείς δεν το ήξερε, αλλά ο τριτοδεσμίτης φίλος μας από τα Ιωάννινα που έλεγε τον πόνο στη Βίλιαν Στασινού έμελλε να δημιουργήσει το template του χαλαρού (στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι και τόσο χαλαρού) μαθητή, το οποίο μια μέρα θα σάρωνε το πρακτικά νεογέννητο τότε ελληνικό ίντερνετ.

Ούτως ή άλλως, η έννοια του viral δεν είναι το ίδιο με το “πασίγνωστο”. Ακόμα και την εποχή της παντοκρατορίας της τηλεόρασης υπήρχαν πασίγνωστα βίντεο που παίζονταν και ξαναπαίζονταν – άλλο που το ίντερνετ τα ξέθαψε και τα ξαναξεθάβει κάθε τόσο για να διδάξει αρχαίο pop culture lore στους νεοφώτιστους. Για την ακρίβεια, μέσω του ίντερνετ ο Πανωλεθρίας έγινε τόσο σημαντικό κομμάτι αυτού του lore που πολλά χρόνια μετά ο κόσμος και τα μέσα έψαξαν (και βρήκαν) ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι κάνει σήμερα, ώστε το meme να αποκτήσει πρόσωπο. Ο άνθρωπος λογικά θα καταριέται την ώρα και τη στιγμή που μίλησε σε εκείνη την κάμερα, αλλά που να φανταστεί όταν τελείωνε το σχολείο ότι 26 χρόνια μετά όχι μόνο θα συνεχίσει να είναι διάσημος, αλλά θα έχει γίνει meme;

Το viral καθορίζεται από την μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το meme καθορίζεται από τη μίμηση. Με αυτή την έννοια, ο Πανωλεθρίας έστρωσε το έδαφος ώστε άλλοι κάποια στιγμή να τον μιμηθούν διότι όπως όλα δείχνουν δε χρειάζεται μόνο να σε χρησιμοποιεί η κάμερα – μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι εσύ την κάμερα για να παίξεις . Η διαδικασία, φυσικά, έγινε με πολύ συγκεκριμένα βήματα. Το 2016, μπήκε στη ζωή μας ο πρώτος (σύμφωνα με τα βιβλία μας) Χαλαρός Μαθητής:

7+ χρόνια και 2,326,216 views, ο εν λόγω μεταλλάς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι επανεφηύρε το concept των viral δηλώσεων μαθητών στην κάμερα, αλλά για την εποχή των social media, του Facebook και του Instagram, του share και του να ταγκάρεις το φιλαράκια σου στα σχόλια. Η βασική διαφορά με όλους τους επόμενους είναι ότι το φυντάνι που εντόπισε ένα ψιλοάγνωστο Σερραίικο κανάλι ήταν όντως (αν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος πια) αυθόρμητο.

Όμως ακόμη κι αν ο φίλος μας έλεγε απλά τον πόνο του στο τοπικό κανάλι των Σερρών, απέδειξε ότι ακόμη κι αν δεν το είχες σκοπό, μπορείς να χακάρεις τα μέσα της εποχής μας και να γίνεις ΕΣΥ viral. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια κάμερα και η ελληνική τηλεόραση τις παρέχει με το κιλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη τύχη και μια καλή ατάκα. Και φυσικά, τη συνεργασία του μέσου που διαβάζετε τώρα.

Ναι, τι; Ξέρουμε ακριβώς τι ρόλο παίξαμε στο να στηθεί όλη αυτή η κατάσταση. Δύο χρόνια μετά εμφανίστηκε αυτός ο φίλτατος που ήξερε ακριβώς τι θέλει να κάνει με την κάμερα όταν την είδε. Να πάρει δωρεάν εισιτήριο για το viral:

Καταλαβαίνετε τη διαφορά στην ποιότητα με αυτόν εδώ τον μύστη, έτσι (το context είναι τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες);

Η αλήθεια είναι ότι ο χαλαρός μαθητής 2018 edition δεν έκανε τόσα views όσο ο μεταλλάς, αλλά δεν έκανε και λίγα. Ωπ, ψάχνοντας το κανάλι θυμηθήκαμε ότι το 2018 είχαμε δύο τέτοια βίντεο – ένα που λέγεται «ο πιο χαλαρός μαθητής» κι ένα που λέγεται «ο πιο yolo υποψήφιος φοιτητής». Για πρώτη φορά, θα πούμε μπράβο στον εαυτό μας που γράψαμε τόσο ωραία παραλλαγή της ίδιας φράσης:

Από’κει και πέρα, η κατάσταση ξέφυγε και η εφοδιαστική αλυσίδα μαθητής -> κανάλι -> Luben διακόπηκε μόνο από τον κορωνοϊό. Παραθέτουμε εδώ (με ένα πολύ πρόχειρο μέτρημα) τα βίντεο στο κανάλι μας που περιέχουν έναν μαθητή με τουλάχιστον 25% ποσοστό χαλαρότητας:

Αν πεις μια ατάκα, έχεις πλέον την ευκαιρία να μπεις στο Luben (ναι, θα σε βάλουμε, δεν έχουμε ζωή αλλά έχουμε ένα κανάλι να τρέξουμε). Από ένα σημείο και μετά, είναι πιο εύκολο να βρεις ανοιχτό μπαρ στη Σαουδική Αραβία παρά αυθόρμητη στιγμή μαθητή ζωντανά στον αέρα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις Πανελλήνιες, αλλά κι όταν πχ παίζει κατάληψη (με  χρήση του ΕΠΑΛ branding για να ξεχωρίσει το βίντεο από τα υπόλοιπα):

Παρατηρήστε πως εξελίσσεται το πράγμα όσο περνάνε τα χρόνια:

Το 2023 το acting είναι πιο προφανές από τις πολιτικές απόψεις του Στέφανου Χίου:

Υπάρχει επόμενο level; Φυσικά και υπάρχει. Γιατί να περιμένεις τις κάμερες, το Luben ή και τα δύο όταν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου; Στην εποχή του TikTok ήμαστε όλοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί και άρα οι ειδήσεις μπορούν να φτιαχτούν από μόνες τους. Όπως, για παράδειγμα, οι 100% χαλαρές μαθήτριες από την Ημαθία που πήραν την Κωνσταντοπούλου τηλέφωνο και το τράβηξαν όλο βίντεο για το TikTok. Hustling από 18 χρονών, achievement unlocked.

@ste.sid Η τσιριδα στο τελος #μητσοτακη_ξερεις_εσυ #τραπεζαθεματων ♬ original sound – ste


Αν στα 40+ φτιάξει TikTok ο ίδιος ο Πανωλεθρίας για να δίνει στο κοινό διασκευές των θρυλικών ατακών του, θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα έχουμε διανύσει έναν πλήρη κύκλο.

Best of internet