Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Terry Jones των Monty Python

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός άφησε πίσω του μία καριέρα δεκαετιών που θα μείνει αξέχαστη

THE NERDSTREAM

22 Ιανουαρίου 2020

Ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς των τελευταίων δεκαετιών έφυγε από τη ζωή σε 77 ετών, με την είδηση του θανάτου του Jones να ανακοινώνεται από τον ατζέντη του. Παρότι έγινε γνωστός ως μέλος των Monty Python (για τους οποίους είχε υπάρξει ηθοποιός και σκηνοθέτης), ο σπουδαίος δημιουργός κατάφερε και μετά τους Python να κάνει μία πολύ μεγάλη καριέρα ως συγγραφέας και σεναριογράφος, δημιουργός τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και παιδικών βιβλίων.

Παρότι γεννήθηκε το 1942 στο Colwyn Bay της Ουαλίας, ο Jones μεγάλωσε στο Surrey της Αγγλία όπου μετακόμισε σε παιδική ηλικία. Η αρχή για τα μεγάλα πράγματα έγινε όταν πήγε για σπουδές αγγλικής λογοτεχνίας στην Οξφόρδη, όπου γνώρισε τον συμφοιτητή και επίσης μετέπειτα Monty Python, Michael Palin. Όντας μέλος των Monty Python, ο Jones συν-σκηνοθέτησε το Monty Python and the Holy Grail μαζί με τον Terry Gilliam και ήταν ο μοναδικός σκηνοθέτης άλλων δύο ταινιών: Του κλασικού Life of Brian και του Meaning of Life.

Ενώ πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μία αναφορά στα αμέτρητα σκετσάκια που δημιούργησε και συμμετείχε, μόνος του ή μαζί με το υπερταλαντούχο crew των Python:

Για την ακρίβεια, έκανε μόνος του mainstream τη λέξη SPAM με αυτό το κλασικό σκετς:

Υπήρχε ζωή και μετά τους Python όμως: Δημιούργησε την τηλεοπτική σειρά Ripping Narns μαζί με τον Palin και σκηνοθέτησε ταινίες όπως το Personal Services, το Erik the Viking και το The Wind in the Willows. Επίσης σκηνοθέτησε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και έγραψε κάπου 20 παιδικά βιβλία, ενώ όταν ήρθε η ώρα του πολέμου στο Ιράκ το 2003, ο Jones το έριξε στην αντιπολεμική σατιρική αρθρογραφία μέσω του Guardian, του Observer και του Independent.

Μαζί με τον Michael Palin έζησε και μία πολύ προσωπική στιγμή, όταν εμφανίστηκε το 2017 στην τελετή απονομής των βραβείων BAFTA για να μιλήσει για την άνοια, από την οποία έπασχε από το 2015. Ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για να αυξήσει την δημόσια ευαισθητοποίηση για τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Οι αποχαιρετισμοί για τον θρυλικό Python έχουν φυσικά ξεκινήσει:

Αντίο, Τέρι Τζόουνς.

Best of internet