Quantcast

Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος sci-fi συγγραφέας Χάρλαν Έλισον στα 84 χρόνια του

Μετά από μισό και πλέον αιώνα συνεχούς παρουσίας στη λογοτεχνία και την τηλεόραση

Δεύτερη μεγάλη στεναχώρια μέσα στο 2018 για την sci-fi λογοτεχνική παράδοση. Μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης Ούρσουλα Λε Γκεν τον Ιανουάριο, χτες μαθεύτηκε ότι έφυγε από τη ζωή και ο Αμερικάνος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Χάρλαν Έλισον σε ηλικία 84 ετών – δηλαδή ένας ακόμα από την σπουδαία γενιά του νέου κύματος sci-fi που ξεπήδησε στα 60s και 70s στρέφοντας την λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας σε κατευθύνσεις μεγαλύτερου πειραματισμού και κοινωνικής κριτικής μέσα από το έργο συγγραφέων σαν τους Μάικλ Μούρκοκ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Τζοάνα Ρας, Μπράιαν Άλντις, Μαρτζ Πίρσι, Ρότζερ Ζελάζνι και Νόρμαν Σπίνραντ, μεταξύ πολλών άλλων.

Τον θάνατο του Έλισον ανακοίνωσε επίσημα στο Twitter η φίλη του, Κριστίν Βαλάντα, μετά από παράκληση της συζύγου του συγγραφέα:

Ο Χάρλαν Έλισον, γεννημένος στο Κλίβελαντ το 1934, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία στα τέλη του ’40, περνώντας σχεδόν όλη την επόμενη δεκαετία γράφοντας αμέτρητα sci-fi διηγήματα. Στα 60s ο Έλισον έγινε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του New Wave Sci-Fi, υπογράφοντας τα κλασικά πλέον διηγήματα Repent, Harlequin!’ Said the Ticktockman και I Have No Mouth, and I Must Scream (για τα οποία κέρδισε βραβεία Hugo και Nebula), ενώ επιμελήθηκε επίσης τις κλασικές ανθολογίες Dangerous Visions και Again, Dangerous Visions, οι οποίες περιελάμβαναν έργα των Φίλιπ Κ. Ντικ, Μπράιαν Άλντις, Σάμιουελ Ντιλέινι, Ρότζερ Ζελάζνι και άλλων.

Παράλληλα, σ’ όλη τη δεκαετία του ’60 ο Έλισον άφησε το στίγμα του στην αμερικάνικη τηλεόραση, γράφοντας για τις σειρές The Outer Limits, Voyage to the Bottom of the Sea, The Alfred Hitchcock Hour, The Man From UNCLE και φυσικά για το Star Trek, με το επεισόδιο “The City on the Edge of Forever” να θεωρείται δικαίως παραδοσιακά ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο στην ιστορία της σειράς).

Αργότερα, κατά τη δεκαετίες του ’80 και του ’90, ο Έλισον θα συνδράμει δυναμικά στην αναβίωση του ενδιαφέροντος για την επιστημονική φαντασία στην αμερικάνικη τηλεόραση, έχοντας ρόλο συμβούλου και υπογράφοντας σενάρια για τις σειρές The Twilight Zone και Babylon 5. Η σχέση του με το σινεμά, βέβαια, ήταν πολύ λιγότερο ομαλή αφού βρισκόταν πολύ συχνά να τσακώνεται με παραγωγούς και στελέχη των studios. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν η αδικοχαμένη μεταφορά του I, Robot του Ασίμωφ στη μεγάλη οθόνη στα τέλη του ’70 με τον σεναριογράφο Έλισον να πλακώνεται τελικά με την Warner, η ακραία cult μεταφορά του δικού του έργου A Boy and His Dog το 1975 που τον ψιλο-ξενέρωσε, απόλυσή του από την Disney την πρώτη μέρα δουλειάς λόγω προκλητικού χιούμορ για τους χαρακτήρες του studio και οι μπόλικες φορές που έτρεξε δημιουργούς στα δικαστήρια για κλοπή του έργου του (ανάμεσα σ’ αυτούς και τον Τζέιμς Κάμερον για το Terminator).

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, όπως συχνά έχει εξιστορηθεί από πλήθος συναδέλφων του και δημοσιογράφων, αφήνει πίσω της μια πολύπλευρη και συχνά αντιφατική κληρονομία, μιας και πρόκειται για έναν άνθρωπο που ενώ για χρόνια υποστήριζε τα γυναικεία δικαιώματα εντός και εκτός της επιστημονικής φαντασίας, αργότερα βρέθηκε να παρενοχλεί συναδέλφισσές του κατά τη διάρκεια βράβευσής του.

Με την βιογραφία του συγγραφέα, A Lit Fuse: The Provocative Life of Harlan Ellison, να έχει εκδοθεί μόλις πέρυσι και το έργο του να παραμένει επίκαιρο και προσβάσιμο για όλους, αποχαιρετούμε τον Έλισον από αυτόν τον κόσμο και του ευχόμαστε καλό ταξίδι.

Best of internet