Quantcast

Ζόμπι, πλοκάμια και ρεμπέτικα: To Μινόρε είναι η απόλυτη ελληνική midnight ταινία του 2024

Και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον σκηνοθέτη του να φτιάξει ένα φανταστικό πρόγραμμα μεταμεσονύχτιων προβολών με τις αγαπημένες του καλτ ταινίες

Γενικά μιλώντας, η Ελλάδα φοβάται το σινεμά είδους. Τα genres του φανταστικού, το sci-fi, το horror κλπ ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερη παράδοση στον ελληνικό κινηματογράφο, και σχετικά δύσκολα θα βρει κανείς παραδείγματα που να αγκαλιάζουν ολόπλευρα τέτοια είδη, ακόμα κι αν ενίοτε αρκετές ταινίες χρησιμοποιούν επί μέρους στοιχεία και συμβάσεις τους. Υπάρχουν, φυσικά, φωτεινές εξαιρέσεις – σκοτεινές βασικά, κατά κύριο λόγο, είτε λόγω θεματολογίας είτε λόγω ανερυθρίαστα καλτ υφής και παρακινηματογραφικής αύρας. Τέτοια περίπτωση ήταν η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά του Πάνου Κούτρα, το Κακό του Γιώργου Νούσια και η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ (παρότι τρομερά διαφορετικές ταινίες μεταξύ τους), και σε αυτήν την άτυπη παράδοση έρχεται να προστεθεί το Μινόρε του Κώστα Κουτσολιώτα που κυκλοφορεί αυτήν την βδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

 

Εδώ έχουμε βαρύ ρεμπέτικο, ναυτικά aesthetics, ελληνικό φολκλόρ, λαβκραφτικό τρόμο και αδηφάγα ζόμπι – ένας συνδυασμός που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δεν έχει προηγούμενο. Το Μινόρε ξέρει από πού πηγάζει και που απευθύνεται, γιατί μπορεί η παράδοση του φανταστικού να μην είναι ισχυρή στην Ελλάδα, αλλά είναι πανίσχυρη η κουλτούρα του καλτ, από τις 80ίλες των βιντεοταινιών μέχρι την υποκουλτούρα της ατάκας από ταινίες του Σταυρού Τσιώλη και του Γιάννη Οικονομίδη. Το καλτ είναι ένας όρος που δε μπορεί να διεκδικήσει κάνεις για τον εαυτό του παρά μόνο του απονέμεται, και το Μινόρε είναι μια απερίφραστα μεταμεσονύχτια παρεΐστικη ταινία genre χαβαλέ – και γι’ αυτό ήταν άλλωστε απολύτως ταιριαστή η αθηναϊκή πρεμιέρα που έκανε την προηγούμενη βδομάδα στο Midnight Express μετά την πανελλήνια πρώτη του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο.

 

Με αφορμή αυτήν την midnight αθηναϊκή πρεμιέρα, λοιπόν, ζητήσαμε από τον σκηνοθέτη της ταινίας να φτιάξει ένα πρόγραμμα για μια φανταστική βδομάδα μεταμεσονύχτιων προβολών με ελληνικές και μη ταινίες είδους. Να τι μας απάντησε ο Κώστας Κουτσολιώτας:

 

Δευτέρα

EL INCIDENTE του Isaac Ezban. Γιατί οι Δεύτερες είναι πάντα δύσκολες, μια ταινια complete mindfuck!

Τρίτη

MOUSAKAS του Κούτρα! Γιατί οποίος έχει τις μπάλες να κάνει μια τέτοια ταινία του αξίζει δόξα αιώνια! Νομίζω ότι πλοκή παίζεται κάθε Κυριακή σε ένα cinema στην Γαλλία! Και αν όχι θα έπρεπε!

Τετάρτη

GAMERZ του Robbie Fraser. Παιχνίδια Dungeons and Dragons και έρωτας στην Γλασκώβη! Γλυκύτατο και υπέροχο! Οι δυσκολίες που έχουμε στον έρωτα εμείς οι πειραγμένοι!

Πέμπτη

Triple Bill:
MANDY, BEYOND THE BLACK RAINBOW, THE VIEWING. Ο πατέρας έκανε το Rocky 2, το Cobra και το Leviathan. Ο γιος είπε: Hold my beer.
Τώρα που οι ουσίες είναι νόμιμες στην Ελλάδα είναι ό,τι πρέπει.

Παρασκευή

Double bill:
TURBO KID! Των Francois Simard, Anouk και Yoann Whissell. Retro post-apocalyptic fun with unicorns και sexy robots. Και τον Michael Ironside ως Ζεύς!

GRABBERS του Jon Wright. Ιρλανδική Λοβκραφτιανη κωμωδία τρόμου με Guinness και καλαμαράκι.

Σάββατο

Double bill:
BRAINDEAD και ARMY of Darkness. Γιατί μια τέτοια λίστα πρέπει πάντοτε να έχει αυτά τα δυο! Πάντοτε!

Κυριακή

Double bill:
Χειμώνας και Μινόρε! Γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…

Best of internet