Quantcast

Μια νύχτα με το Φοίβο Δεληβοριά να τραγουδάει Αγγελάκα στη Θεσσαλονίκη είναι μια νύχτα υπέροχη

Ήρθε στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, είπε και μερικά τραγούδια

Σινεμά και μουσική ταιριάζουν πολύ καλά μεταξύ τους. It is known, τοις πάσι, το λένε όλοι – κι έχουν δίκιο. Ένα τραγούδι την κατάλληλη στιγμή μπορεί να απογειώσει μια κινηματογραφική εμπειρία. Μια ταινία μπορεί να εμπνεύσει έναν συνθέτη να γράψει αριστουργήματα. Κάποια τραγούδια τα έχουμε συνδέσει για πάντα με συγκεκριμένες ταινίες και κάποιες ταινίες τις έχουμε συνδέσει για πάντα με συγκεκριμένα τραγούδια – από το Over the Rainbow στο Wizard of Oz μέχρι το Lose Yourself στο 8 Mile, κι από το Mrs Robinson στο The Graduate μέχρι το My Heart Will Go On στον Τιτανικό. Α ναι, και το Trainspotting, με τα πάντα.

Φυσικά, όποιος έχει δει έστω και ελάχιστο ελληνικό σινεμά, γνωρίζει ότι η σύνδεση είναι κι εδώ μεγάλη. Για κάποιους, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η μουσική του Μίκης Θεοδωράκη για τις κινηματογραφικές τραγωδίες του Μιχάλη Κακογιάννη. Για άλλους, είναι τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που είπε η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για άλλους, η μακρά συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Κάποιοι, δε, επιμένουν να βουτάνε στον μεγάλο θησαυρό του Σταμάτη Γαρδέλη και του Γιάννη Δαλιανίδη. Εμείς τα αγαπάμε όλα – γιατί τέτοιοι είμαστε άλλωστε.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, από την άλλη, είναι κι αυτός συνδεδεμένος κατά έναν τρόπο με το ελληνικό σινεμά. Ο γλυκύτατος τραγουδοποιός (και στενός φίλος της ιστοσελίδας) έχει υπογράψει την μουσική μερικών ταινιών κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κι ότι η ίδια η μουσική του έχει μια κινηματογραφική υφή – ο τρόπος που έχει να λέει ιστορίες μοιάζει βγαλμένος κατευθείαν από γιγάντιο πανί. Κι εκτός αυτού, ΟΚ, δεν παραλείπει να τονίζει με κάθε ευκαιρία πόσο αγαπάει να βλέπει σινεμά. Γι’ αυτό, εικάζουμε, έγινε φέτος κι ο πρώτος ambassador της Αγοράς του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και σας γράφουμε αυτές τις γραμμές.

Βασικά, μην μας ρωτήσετε τι ακριβώς σημαίνει «ambassador της Αγοράς», γιατί αν το κάνετε τότε θα σας παραπέμψουμε στο ίδιο το φεστιβάλ, το οποίο τα λέει καλύτερα από μας. Με λίγα λόγια, όμως, αν βαριέστε να κάνετε κλικς (ανθρώπινο είναι, κι εμείς το παθαίνουμε), θα σας πούμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για τον σύνδεσμο ανάμεσα στους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου, τους καλεσμένους του φεστιβάλ, την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, τους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό. Αλλά πέρα απ’ αυτό, ο Φοίβος Δεληβοριάς έκανε και κάτι ακόμα: χτες το βράδυ ανέλαβε να παρουσιάσει μια μουσική παράσταση με τραγούδια από την ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Αυτό, λοιπόν, συνέβη χτες το βράδυ στον χώρο της Αίγλης – Γενί Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη, αυτό το οθωμανικό λουτρό που λειτουργεί ως συναυλιακός χώρος με πινελιές αισθητικής Dario Argento. Ο Δεληβοριάς ανέβηκε στη σκηνή με τους Νεφέλη Φασούλη (φωνή), Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), Γρηγόρη Σημαδόπουλος (πιάνο) και Μαρία Ανισέγκου (τσέλο), κι έπειτα για περίπου μία ώρα παρουσίασαν μια σειρά από συνθέσεις ελληνικού σινεμά από τα 60s μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα δικό του ορχηστρικό από την ταινία 7 Θυμοί του Χρήστου Βούπουρα, και μετά το κέφι ανέβηκε απότομα με μουσικές από τη Φαίδρα του Jules Dassin, το Ταξίδι στα Κύθηρα του Αγγελόπουλου, το Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη, τα Πέτρινα Χρόνια του Παντελή Βούλγαρη, τη Στέλλα του Κακογιάννη – έως και τον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου ή τους Αισθηματίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Βέβαια, εντάξει, επειδή άνθρωποι είμαστε κι εμείς, η αλήθεια είναι ότι λυγίσαμε λίγο με το Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα του Γιάννη Αγγελάκα από την ομώνυμη ταινία του Νίκου Νικολαΐδη και το Αυτή η Νύχτα Μένει του Σταμάτη Κραουνάκη από την επίσης ομώνυμη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Πάρτε μια γεύση από τα βίντεο της χτεσινής βραδιάς, και τσεκάρετε παρακάτω ολόκληρη την λίστα με τα τραγούδια του αφιερώματος, έχοντας έτοιμη σχεδόν μια δυνατή ωρίτσα στο YouTube για την σημερινή νύχτα.

Φοίβος Δεληβοριάς

Φοίβος Δεληβοριάς, ο πρώτος ambassador της Αγοράς στο 59ο ΦΚΘ #TIFF59 #stellasview #art2310 #music #filmfestival Thessaloniki International Film Festivalhttp://www.stellasview.gr/8502/

Gepostet von Stellasview am Dienstag, 6. November 2018

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο 59ο Φεστιβάλ ΚινηματογράφουΤώρα ζωντανά από την Αίγλη. Απόσπασμα από τη συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά με δημοφιλή τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ως ambassador της Αγοράς του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. #livemedianews #tiff59

Gepostet von Livemedia.gr am Dienstag, 6. November 2018

«There is No End Here: 15 Songs and Main Themes from the Greek Cinema»

  1. 7 Θυμοί
    (ορχηστρικό Φοίβος Δεληβοριάς, από την ταινία του Χρήστου Βουπουρά, «7 Θυμοί» 2014)
  2. Αστέρι μου Φεγγάρι μου
    (Μίκης & Γιάννης Θεοδωράκης, από την ταινία του Ζυλ Ντασέν «Φαίδρα» 1962)
  3. Ταξίδι στα Κύθηρα
    (Ελένη Καραΐνδρου, από την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα» 1984)
  4. Τα Παιδιά του Πειραιά
    (Μάνος Χατζηδάκις, από την ταινία του Ζυλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» 1960)
  5. Καίγομαι Καίγομαι
    (Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Γάτσος, από την ταινία του Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» 1983)
  6. Τ’ Αστέρι του Βορρά
    (Μάνος Χατζηδάκις, Νίκος Γάτσος, από την ταινία του Ηλία Καζάν «Αμέρικα, Αμέρικα» 1963)
  7. Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα
    (Γιάννης Αγγελάκας, από την ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «Ο Χαμένος τα παίρνει όλα» 2002)
  8. Τα Πέτρινα Χρόνια
    (Σταμάτης Σπανουδάκης, από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Τα Πέτρινα Χρόνια» 1985)
  9. Από Μέσα Πεθαμένος
    (Αττίκ, από την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Lobster» 2015)
  10. Απόψε Θέλω Παρέα
    (The Boy, από την ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Οι Αισθηματίες» 2014)
  11. Τέλος Δεν Υπάρχει Εδώ
    (Νίκος Κηπουργός, Αφροδίτη Μάνου, από την ταινία του Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα «Οξυγόνο» 2003 )
  12. Οι Θαλασσιές σου οι Χάντρες
    (Μίμης Πλέσσας, Κώστας Πρετεντέρης, από την ταινία του Κλέαρχου Κονιτσιώτη «Η Αθήνα τη Νύχτα» 1962)
  13. Αυτή η Νύχτα Μένει
    (Σταμάτης Κραουνάκης, από την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αυτή η Νύχτα Μένει» 1999)
  14. Αγάπη Που ‘Γινες Δίκοπο Μαχαίρι
    (Μάνος Χατζηδάκις, Μιχάλης Κακογιάννης, από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» 1955)
  15. Το Βαλς των Χαμένων Ονείρων
    (Μάνος Χατζηδάκις, από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Χαμένα Όνειρα» 1961)

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζεται μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, με μεγάλο χορηγό την COSMOTE TV.

Best of internet