Quantcast
THE STREAM

Αρνήθηκε να καταθέσει ο Κώστας Αγοραστός στην Εξεταστική για τα Τέμπη

Αρνήθηκε και τις κατηγορίες όμως ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, για να μη λέτε


THE NEWSROOM · 15 Φεβρουαρίου 2024

Το χάπι της σιωπής πήρε αυτή τη φορά ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο λαλίστατος σε προηγούμενες φάσεις πολιτικός κλήθηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά αρνήθηκε να καταθέσει επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής με το σκεπτικό ότι έχει έτσι κι αλλιώς μπλεξίματα με τον νόμο (ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος) λόγω των Τεμπών.

Για να μη λέτε, δήλωσε ότι θα μπορέσει να καταθέσει αφού ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Όπως είπε:

«Με δεδομένη την ιδιότητά μου ως κατηγορούμενου στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, δεν είναι δυνατόν να καταθέσω ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, αφού η υπόθεση… αυτή εκκρεμεί στην Δικαιοσύνη.

Για αυτά τα πραγματικά περιστατικά διενεργήθηκε ήδη, μεταξύ άλλων, εις βάρος μου ποινική προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και, εν συνεχεία, όπως πληροφορήθηκα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Εφετείο Λάρισας λόγω ειδικής δωσιδικίας. Επισημαίνω, ότι με δεδομένη την ιδιότητά μου ως κατηγορούμενου στην ίδια υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να καταθέσω ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής αφού όπως προανέφερα, αυτή εκκρεμεί στην δικαιοσύνη και θα είμαι σε θέση να καταθέσω μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας.

«[Με βάση τα άρθρα 145 και 137 του Κανονισμού της Βουλής], προκύπτει ότι οι εξεταστικές επιτροπές έχουν, μεταξύ των άλλων, το δικαίωμα να καλούν και να εξετάζουν μάρτυρες με τους όρους όμως και τις διατυπώσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Συνάγεται ότι το πρόσωπο κατά το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχει αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου απαγορεύεται να καλείται και να εξετάζεται ως μάρτυρας

Και για να μη μπερδεύεστε, τα είπε σαφώς στο φινάλε:

«Αρνούμαι κάθε εις βάρος μου κατηγορία ως αβάσιμα και αδίκως έχει διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο, η οποία αποτελεί απόρροια παραπλάνησης, πολιτικών αντιπαραθέσεων και επιδιώξεων, δεδομένου ότι, όπως έχω ήδη πει στη δήλωση μου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά και μόνο υποστηρικτική βοήθεια, που συνίστατο μόνο στη διάθεση μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας. Ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει, χωρίς να έχει πρωτοβουλία ενεργειών. Σας δηλώνω ότι ασκώ κατά το άρθρο 104 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το δικαίωμα σιωπής, επιφυλασσόμενος να παράσχω τις απαιτούμενες εξηγήσεις μου ενώπιον των δικαστικών αρχών όπου εκκρεμεί η παρούσα υπόθεση.»

Εμείς θα τον θυμόμαστε τις φάσεις που είχε και παραείχε όρεξη να μιλήσει:

Best of internet