Quantcast
THE STREAM

Θα μπλοκάρει η ΕΕ την προσπάθεια του YouTube να σας κόψει το adblock; Κάμερα σε μας

Απροσδόκητα νομικά προβλήματα παίζει να αντιμετωπίσει η προσπάθεια του tech κολοσσού να σας βάλει να δείτε διαφημίσεις


THE NEWSROOM · 22 Νοεμβρίου 2023

Μια αρκετά αμήχανη κατάσταση έχει δημιουργηθεί για το YouTube στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αγαπητές φίλες και φίλοι. Ο κολοσσός του streaming video αποφάσισε φέτος να τα βάλει με τους adblockers που χρησιμοποιούν πολλοί χρήστες, με αποτέλεσμα να χάνει κάμποσα έσοδα από διαφημίσεις. Πολλοί Ευρωπαίοι χρήστες είδαν ότι έχουν αποκλειστεί από το YouTube αν χρησιμοποιούν adblockers.

Όμως σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό Wired, ο τρόπος που επέλεξε να αντιμετωπίσει τους adblockers παίζει να είναι ασύμβατος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή τουλάχιστον είναι η γνώμη του Αλεξάντερ Χανφ, ο οποίος είναι εξπέρ σε ζητήματα προστασίας δεδομένων και σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, που είναι το αρμόδιο ανεξάρτητο σώμα της ΕΕ. Το ζήτημα είναι το εξής: Η αντιμετώπιση των adblockers από το YouTube γίνεται με χρήση πληροφοριών από τον browser του χρήστη, όμως υπάρχει αυτή η δυνατότητα εντός του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου;

Αυτό ακριβώς το ερώτημα του Χανφ μετέφερε στην Κομισιόν στις 6 Δεκεμβρίου ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πάτρικ Μπρέγιερ. Ο Μπρέγιερ ζήτησε μια νομική γνωμοδότηση σχετικά με το αν «η προστασία των πληροφοριών που αποθηκεύονται στη συσκευή καλύπει επίσης πληροφορίες για το αν η συσκευή του χρήστη κρύβει ή μπλοκάρει συγκεκριμένα στοιχεία της σελίδας, ή αν ad-blockers χρησιμοποιούνται στη συσκευή» και επίσης αν η ανίχνευση αυτών των πληροφοριών είναι «απολύτως απαραίτητη για την παροχή μια υπηρεσίας όπως το YouTube».

Η προστασία των πληροφοριών στη συσκευή που αναφέρεται παραπάνω προκύπτει από το Άρθρο 5(3) του ePrivacy Directive του 2002. Η συγκεκριμένη οδηγία απαιτεί στους παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών να ζητούν με σαφή τρόπο την άδεια του χρήστη για να «αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αποθηκεύονται στον εξοπλισμό του συνδρομητή ή του χρήστη.» Το YouTube χρησιμοποιεί σκριπτάκια που βασίζονται στο JavaScript που ψάχνουν συγκεκριμένα στοιχεία σελίδων HTML στις σελίδες των browser των χρηστών για να εντοπίσει αν γίνεται χρήση λογισμικού adblock.

Το επιχείρημα του Χανφ είναι ότι η εν λόγω μέθοδος έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του προαναφερθέντος άρθρου, διότι θα έπρεπε να ζητά την άδεια των χρηστών για να δει τι κάνουν στον browser τους. Έτσι, ο Χανφ έχει καταθέσει διαμαρτυρία στην Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, την οποία καλεί να «αναλάβει δράση ενάντια στο YouTube… για αυτή την παράβαση του νόμου και να απαιτήσει από το YouTube να σταματήσει την παράνομη χρήση εργαλείων ανίχνευσης adblock», διότι πιστεύει ότι το JavasScript του YouTube παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χανφ έχει βοηθήσει στην σύνταξη της επικείμενης επικαιροποίησης των διατάξεων του ePrivacy.

Όπως είπε:

«Το script που χρησιμοποιεί το [YouTube] εντοπίζει το λογισμικό που τρέχουν οι χρήστες στους υπολογιστές τους ή ποια συμπεριφορά παρουσιάζει το πρόγραμμα περιήγησής τους σε σχέση με τις ιδιωτικές τους δραστηριότητες. Αυτό δεν είναι σωστό. Είναι παράνομο.

Έχουμε θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Έχουμε θεμελιώδες δικαίωμα στην προστασία δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 8.»

Φαντάζεστε να υπερασπιστεί η ΕΕ το δικαίωμά σας να adblock-άρετε το YouTube; Αυτό θα ήταν πραγματικά ΠΟΛΥ αστείο.

Best of internet