Quantcast
THE STREAM

Δίκη 3 αστυνομικών της ΕΛΑΣ για ομαδικό βιασμό στο ΑΤ Ομόνοιας ζητά η εισαγγελέας

Έναν χρόνο μετά, η υπόθεση του ομαδικού βιασμού στο γνωστό ΑΤ φαίνεται να κινείται


THE NEWSROOM · 26 Οκτωβρίου 2023

Την δίκη τριών (από τους 4 συνολικά) αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ για την υπόθεση ομαδικού βιασμού μιας 19χρονης στο ΑΤ Ομόνοιας ζητά η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Σταυρούλα Δούση. Το περιστατικό στο οποίο αναφερόμαστε συνέβη τέτοια εποχή πέρσι (είχαμε γράψει σχετικά εδώ κι εδώ): Σύμφωνα με την υπάρχουσα δικογραφία, αστυνομικοί της ΔΙΑΣ παρέσυραν τη 19χρονη μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας, την απομόνωσαν σε δωμάτιο του ημιισογείου και στην συνέχεια δύο από αυτούς την κακοποίησαν σεξουαλικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν μαθευτεί ήδη από πέρσι, ένας από τους σκοπούς του τμήματος είχε καταθέσει ότι είδε τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο ΑΤ μαζί με την κοπέλα. Επίσης, η έκθεση του ιατροδικαστή υποδείκνυε ίχνη βιασμού. Ένα χρόνο μετά, η πρότασή της εισαγγελέος στο αρμόδιο Συμβούλιο Πρωτοδικών ζητά να οδηγηθούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών οι τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τα γεγονότα που κατήγγειλε η 19χρονη.

Όσον αφορά τις κατηγορίες, δύο ειδικοί φρουροί, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την ΕΛΑΣ, κατηγορούνται για βιασμό από κοινού. Μάλιστα, ο ένας φέρεται να τράβηξε βίντεο τον βιασμό της 19χρονης με δική του κάμερα και να μετέφερε το υλικό στο κινητό του. Αργότερα προσπάθησε να διαγράψει τα βίντεο αλλά η ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών) κατάφερε να τα ανακτήσει, με αποτέλεσμα το υλικό να ενταχθεί στη δικογραφία. Επίσης, θα δικαστεί και για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕφΣυν, ήταν ο ίδιος αστυνομικός που στην απολογία του προσπάθησε να χρησιμοποιήσει φωτογραφικό υλικό (!) για να αποδείξει ότι δεν ήταν βιασμός, αλλά σεξ με συναίνεση.

Ο δε τρίτος ειδικός φρουρός κατηγορείται για συνέργεια διότι είχε βοηθήσει τους άλλους δύο να οδηγήσουν και να απομονώσουν την 19χρονη στο προαναφερθέν δωμάτιο, λέγοντας μάλιστα τη φράση «σας αφήνω τώρα μόνους να τα πείτε». Η 19χρονη στην καταγγελία της τόνισε ότι ο τρίτος αστυνομικός ήξερε 100% τι συμβαίνει και η εισαγγελέας συμφώνησε, τονίζοντας με τη σειρά της ότι ό,τι έγινε, έγινε «κατόπιν προηγούμενης συνεννόησής τους».

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ισχυρισμοί των αστυνομικών πέρασαν από διάφορες εκδοχές μέχρι να φτάσουν στον αρμόδιο ανακριτή. Στην αρχή, είπαν ότι ο ένας αστυνομικός είχε κάνει σεξ με την 19χρονη στο αμάξι του. Αυτό που τους έκαψε ήταν η κάμερα ενός διπλανού ξενοδοχείου (γιατί – φυσικά – οι κάμερες του ΑΤ δεν λειτουργούσαν), η οποία έδειξε την κοπέλα να μπαίνει στο ΑΤ μαζί τους. Η δεύτερη εκδοχή ήταν ότι μπήκαν στο ΑΤ για να την ξεναγήσουν (!).

Τέλος, η πρόταση της εισαγγελέος αναφέρεται όχι μόνο στην προαναφερθείσα έκθεση του ιατροδικαστή, αλλά και στην κατάθεση του ιδιώτη γυναικολόγου στον οποίο κατέφυγε την επόμενη μέρα η 19χρονη επειδή αιμορραγούσε. Η πρόταση συμπληρώνεται από έκθεση ψυχολογικής πραγματογνωμοσύνης αλλά και από την κατάθεση του ψυχολόγου που την ενθάρρυνε να κάνει την καταγγελία.

Να πούμε εδώ επίσης ότι παρά την κακουργηματική ποινική δίωξη τον Οκτώβριο του 2022, κανείς από τους αστυνομικούς δεν προφυλακίστηκε – επιβλήθηκαν μόνο περιοριστικοί όροι: α) να μην επικοινωνήσουν με την 19χρονη και β) να πηγαίνουν μια φορά το μήνα στο ΑΤ της περιοχής τους. Τώρα η μπάλα είναι στο Συμβούλιο Πρωτοδικών, το οποίο θα αποφασίσει αν και ποιοι θα δικαστούν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Θα δικαστεί, πόσο μάλλον καταδικαστεί αστυνομικός; Τι πιο ασύνηθες.

 

Best of internet