Quantcast
THE STREAM

Έβρος: Δόθηκε άδεια για αιολικό πάρκο σε καμμένη περιοχή Natura, καταγγέλει η Ορνιθολογική Εταιρεία

Το τέλειο χώρο και χρόνο για αδειοδότηση αιολικού πάρκου επέλεξε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης


THE NEWSROOM · 26 Σεπτεμβρίου 2023

Μια αληθινά Ελλάδα 2.0 κατάσταση μάθαμε από χτεσινή καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), αγαπητές φίλες και φίλοι. Σύμφωνα με τη εν λόγω ανακοίνωση, στις 20 Σεπτεμβρίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια για ένα αιολικό πάρκο στον Έβρο το οποίο όχι μόνο θα βρίσκεται μέσα στα πρόσφατα καμμένα, αλλά και μέσα σε περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 “Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου”. Στην απόφαση συμφώνησε και το υπουργείο Περιβάλλντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΟΕ, η άδεια βγήκε μέσω της ομόφωνα θετικής εισήγησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο αγνόησε τελείως το αρνητικό πόρισμα του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς), που είναι η υπηρεσία που κάνει τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων για τέτοια έργα σε περιοχές NATURA. Η ίδια η ΕΟΕ υποστηρίζει ότι είναι εξωφρενικό να εγκρίνεται ένα έργο που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή στους μαυρόγυπες, των οποίων ο βιότοπος έχει δεχτεί τέτοια πλήγματα.

Αυτό είναι το επίμαχο σημείο:

«… λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου… η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 “Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου”!»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Απίστευτο κι όμως… εξοργιστικό: αδειοδοτούν #Αιολικά στα καμένα του Έβρου
Ούτε 20 ημέρες αφότου έσβησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η μεγαλύτερη και καταστροφικότερη που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησε στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού εντός της καμένης έκτασης και μέσα σε περιοχή NATURA!
Η απόφαση βασίστηκε στην ομόφωνη(!) θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά -και χωρίς καμία τεκμηρίωση- την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή της αρμόδιας υπηρεσίας για την εκτίμηση των επιπτώσεων τέτοιων έργων σε περιοχές #NATURA2000.
Την ώρα που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα, το αρμόδιο Υπουργείο όχι μόνο δεν έχει λάβει μέτρα για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση Α/Γ) που συνιστά σοβαρή απειλή για τους #γύπες, αλλά αντίθετα, καταστρατηγεί και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία τους!
Θεωρούμε ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ πως η ΑΕΠΟ για τον #ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 θα ανακληθεί άμεσα, ωστόσο τα ερωτήματα προς την ηγεσία του #ΥΠΕΝ (που έχει και την κύρια ευθύνη για έργα που είναι εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA) είναι πολλά και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας: ο υπεύθυνος δράσεων της Ορνιθολογικής εταιρείας κ. Απόστολος Καλτσής:

«Προτεραιότητα αυτήν  την στιγμή στον Εβρο είναι η διατήρηση  του φυσικού περιβάλλοντος και όχι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Aναμέναμε  αφελώς όπως έγινε στην Β. Εύβοια όπου το υπουργείο αποφάσισε να μην βγουν άδειες παραγωγής για δέκα χρόνια κάτι αντίστοιχο να γίνει και στον Εβρο, κάτι όμως που δεν συνέβη.»

Συμπλήρωσε επίσης ότι η εν λόγω έκταση είναι σαφώς μέσα στα καμμένα:

«… όταν κάναμε τον έλεγχο στον χάρτη αντιπαραβάλλοντας με την χαρτογράφηση της πυρκαγιάς από το ΑΠΘ, διαπιστώσαμε ότι όντως ήταν σε περιοχή που έχει καεί.

Eνώ  υπάρχει απαγόρευση για το κυνήγι  για αυτην την δραστηριότητα που είναι πολύ επιβαρυντική για τους γύπες όχι απλά δεν έγινε κατι αλλά προχωράει.»

Κάποιος μισεί τους μαυρόγυπες συγκεκριμένα, είναι σαφές αυτό.

Best of internet