Quantcast
THE STREAM

Blue Star Ζόφος: Πεθαίνοντας ακριβώς δίπλα στην προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά

Πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του επειδή δύο στελέχη του πλοίου τον πέταξαν και τον παράτησαν στη θάλασσα επειδή άργησε να φτάσει


THE NEWSROOM · 6 Σεπτεμβρίου 2023

Με το στόμα ανοιχτό έχει αφήσει όλη τη χώρα ο αχαρακτήριστος τρόπος με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο 36χρονος Κρητικός Αντώνης Καρυώτης. Στην ουσία, ο άτυχος άνδρας πνίγηκε ακριβώς κάτω από την προβλήτα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας επειδή δύο στελέχη του πληρώματος του Blue Horizon προτίμησαν να τον σπρώξουν από το να τον αφήσουν να μπει στο πλοίο τελευταία στιγμή και στη συνέχεια τον άφησαν να πνιγεί χωρίς να του δώσουν καμία σημασία.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν αλλά κι από μαρτυρίες επιβατών που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, ο 36χρονος φαίνεται να φτάνει για κάποιο λόγο τελευταία στιγμή στο πλοίο, το οποίο ετοιμαζόταν να σηκώσει τον καταπέλτη. Ενώ προλάβαινε άνετα να μπει μέσα ακόμη και τότε, τα δύο μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν πάνω στον καταπέλτη τον έσπρωξαν επανειλημμένα. Όπως το εν λόγω μέρος του πλοίου μαζευόταν και δίπλωνε προς τα μέσα, ο 36χρονος έχασε την ισορροπία του, πιθανώς απευθείας από σπρώξιμο, οπότε έπεσε στο νερό. Εκεί πνίγηκε σχεδόν αμέσως από τα απόνερα του πλοίου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πλέον σαφές ότι ο 36χρονος, ο οποίος έμενε στον Άγιο Νικόλαο, είναι φτωχό παιδί πολύτεκνης οικογένειας και πρόσφατα είχε χάσει τη μητέρα του, είχε εισιτήριο. Ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι ο Α. Καρυώτης είχε μπει στο πλοίο με το εισιτήριό του (το οποίο σύμφωνα με το ekriti βρίσκεται στη διάθεση του Λιμενικού). Στη συνέχεια, βγήκε για δικό του λόγο και το μοιραίο έγινε όταν προσπαθούσε να ξαναμπεί.

Το κατεπείγον όχι απλά δεν συγκίνησε τα δύο μέλη του πληρώματος, αλλά με τον 36χρονο στη θάλασσα έκαναν σήμα στο πλοίο να συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία του προς τον Αργοσαρωνικό, η οποία διακόπηκε κάμποση ώρα μετά, όταν με εντολή εισαγγελέα και Λιμεναρχείου Πειραιά το Blue Horizon διατάχθηκε να επιστρέψει στον Πειραιά. Με την επιστροφή του πλοίου, ο καπετάνιος και τρία μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από κοινού. Βέβαια, είναι ολοφάνερο ότι το Λιμενικό δεν ήταν πουθενά την ώρα της αναχώρησης του πλοίου, όπως θα έπρεπε:


Όπως υπογραμμίζει αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην ΕΡΤ, το πλήρωμα δεν πέταξε καν σωσίβιο στον 36χρονο:

«Ο άνθρωπος ήταν μέσα στο πλοίο και μάλλον δεν είχε εισιτήριο. Τον έσπρωχνε ο τύπος με το λευκό πουκάμισο. Έκανε δύο τρεις προσπάθειες ο άλλος να μπει μέσα στο πλοίο. Την ώρα που ξεκινούσε ο καταπέλτης να φύγει, έφευγε ξεκόλλαγε και αυτός συνέχιζε και τον έσπρωχνε. Φώναζαν: τι κάνεις, τι κάνεις; Έπεσε ο άνθρωπος στη θάλασσα. Και οκ έκανες τη βλακεία και τον έριξες στη θάλασσα…

Τον έριξες επί τόπου, κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη και τον τραβάει μέσα γυρνάς και λες φεύγουμε χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια. Να του πετάξεις ένα σωσίβιο. Να πεις: σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος, πνίγεται να τον σώσουμε. Τίποτα σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο, έφυγε.

Μετά από λίγο βγήκε στην επιφάνεια, είχε πνιγεί κατευθείαν. Τον γύρναγε μέσα η θάλασσα και μετά από λίγο τον χάσαμε. Πήρα το λιμεναρχείο, είχαν πάρει και άλλα άτομα και μετά από λίγο μας γύρισαν πίσω. Το πλήρωμα έλεγε ότι πήγε να προλάβει το πλοίο και έπεσε μόνος του. Αλλά δεν έγινε αυτό.»

Οι 4 συλληφθέντες είναι ο καπετάνιος, ο ύπαρχος, ένας λοστρόμος και ο αξιωματικός καταστρώματος του Blue Horizon – σε γενικές γραμμές, μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη της ιεραρχίας του πλοίου. Ο δε καπετάνιος δεν έχει απλά την τυπική ευθύνη – μαρτυρίες επιβατών που μίλησαν στο MEGA αναφέρουν ότι ο πλοίαρχος αγνόησε τις διαμαρτυρίες τους μετά το περιστατικό (με έναν άνθρωπο να έχει στη θάλασσα), έκλεισε την πόρτα και διέταξε να συνεχιστεί το ταξίδι.

 «Οι επιβάτες του Blue Horizon ούρλιαζαν στο πλήρωμα να αφήσει τον άνθρωπο να επιβιβαστεί. Μετά το περιστατικό επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν στον καπετάνιο, ο οποίος τους έκλεισε την πόρτα χωρίς να τους ακούσει και συνέχισε το ταξίδι.»

Στην αψυχολόγητη προσπάθεια να φανεί ότι δεν έχει γίνει τίποτα σημαντικό συνέβαλε και η εταιρεία (μητρική των Blue Star είναι η Attica Group), η οποία ανακοίνωσε από τα μεγάφωνα το εξής:

«Ενημερώνουμε τους κυρίους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.»

Μετά την κατακραυγή, το τροπάριο άλλαξε:

«Η Διοίκηση της Attica Group, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα
στο λιμένα Πειραιά, δηλώνει ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη
διαλεύκανση του συμβάντος.

Καλλιθέα, 6 Σεπτεμβρίου 2023»

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες για κακές συμπεριφορές από στελέχη της Blue Star Ferries, οι οποίες φυσικά δεν αγγίζουν το χτεσινό έγκλημα:


Βέβαια, πριν λίγα χρόνια ένα από τα πλοία της εταιρείας περίμενε καρτερικά (πέρα από την ώρα αναχώρησης) την άφιξη της αυτοκράτειρας Ελένης Μενεγάκη:


Τι λείπει από την αδιανόητη αυτή υπόθεση; Η παρέμβαση της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου, της οποίας η συμβουλή ήταν πάνω κάτω «ας τον δέρνανε αλλά μέσα στο πλοίο»:


Ευχαριστούμε για αυτή τη σοφία, θα μπορούσε πάντα να προτείνει να τον κρεμάσουν από το πιο ψηλό κατάρτι για να μάθει.

Best of internet