Quantcast
THE STREAM

Άδωνις για 16ωρο: «Δε θα γουστάρουν οι αριστεροί αλλά θα γουστάρει η αγορά εργασίας»

Τα λέει καλά, τα εξηγεί ωραία;


THE NEWSROOM · 4 Αυγούστου 2023

Τα είπε όλα χύμα ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” του ΣΚΑΙ, ο υπουργός παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αν μη τι άλλο, τα είπε ειλικρινά:

«Βασικός κορμός είναι η ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Βέβαια, η αλήθεια είναι, ότι έχει ρυθμίσεις που μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Αριστεράς, γιατί καμία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει και πράγματα που είναι περισσότερα φιλελεύθερα.

Αλλά σε κάθε περίπτωση για την αγορά εργασίας είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ουσία του ζητήματος, δηλαδή την απόλυτη αυτοπραγμάτωση που είναι να μπορείς να δουλεύεις νόμιμα 16 ώρες τη μέρα.

«Παραδείγματος χάρη, θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του.»

Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο δικαίωμα του «δόκιμου εργαζόμενου» που θα αποκτήσουν οι εργοδότες, δηλαδή να μπορούν να απολύουν κάποιον μέσα στο πρώτο εξάμηνο χωρίς πρόβλημα, αν δε γουστάρουν τη φάτσα του. Κοινώς, ένα αφεντικό θα μπορεί να προσλάβει κάποιον και να τον κρατήσει φιλικά για ένα εξάμηνο:

«Θεσπίζουμε επίσης την περίοδο του δόκιμου εργαζομένου. Ένας εργαζόμενος εντός 6 μηνών, εργάτης σε μία επιχείρηση, μπορεί να λύεται η σύμβασή του αυτομάτως και αζημίως, σε μία περίοδο 6 μηνών

Ο πιο αστείος διάλογος έγινε στο τέλος, όταν η δημοσιογράφος ρώτησε τον Άδωνι αν όλα αυτά σημαίνουν ότι κάποιος θα μπορεί να δουλεύει 16 ώρες τη μέρα:

«Αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται.»

Όλοι δεν ξέρουμε κάποιο ατομάκι που θα ήθελε να δουλέψει 16 ώρες τη μέρα και αισθανόταν το ως τώρα νομικό πλαίσιο να τον πνίγει;

Best of internet