Quantcast
THE STREAM

Don’t Look Up την άλλη βδομάδα: Αστεροειδής με πλάτος ένα χιλιομετράκι θα περάσει κοντά στη Γη

Συνιστούμε ψυχραιμία γιατί το «κοντά» είναι σε αστρονομικό επίπεδο


THE NEWSROOM · 12 Ιανουαρίου 2022

Τι θα ήταν ιδανικό ξεκίνημα για το νέο έτος, αν όχι μια επίσκεψη ενός τεράστιου ουράνιου επισκέπτη που θυμίζει αυτόν που ξέκανε τους δεινόσαυρους; Η αλήθεια είναι ότι είμαστε κάπως υπερβολικοί: Ο αστεροειδής που έπεσε στο Μεξικό πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια είχε διάμετρο γύρω στα 10 χιλιόμετρα, ενώ αυτός που θα περάσει κοντά στη Γη στις 18 Γενάρη έχει πλάτος 1 χιλιόμετρο.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι καθόλου λίγο. Από την άλλη, σε αυτές τις τάξεις μεγέθους το «κοντά» είναι επίσης σχετικό. Σύμφωνα με το αρμόδιο κέντρο της NASA, το ουράνιο αντικείμενο ( το οποίο είναι γνωστό ως 7482 (1994 PC1) και ανακαλύφθηκε το 1994) πρόκειται να περάσει μόλις 1,2 εκατομμύρια μίλια από τη Γη κινούμενο με ταχύτητα 47.344 μίλια την ώρα. Για να μην κατηγορηθούμε για λαϊκισμό, να πούμε εδώ ότι δεν υπάρχει καμία εκτίμηση ότι θα πέσει πάνω στον δύστυχο πλανήτη μας, όμως αποτελεί τον πιο κοντινό επισκέπτη που θα έχουμε τους επόμενους δύο αιώνες.

Όσο για τον μεγαλύτερο που έχει βρεθεί κοντά στη Γη μας, η διάκριση ανήκει στον αστεροειδής 3122 Florence (1981 ET3), που μας έκανε επίσκεψη την 1η Σεπτεμβρίου 2017. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει πλάτος μεταξύ 2,5 μιλίων και 5,5 μιλίων και βρεθεί πάλι κοντά μας στις 2 Σεπτεμβρίου, 2057.

Save the date, αν είστε fans των ουράνιων αντικειμένων ή των σεναρίων καταστροφής της ανθρωπότητας.

 

 

 

 

 

Best of internet