Quantcast
THE STREAM

Η Εκκλησία παθαίνει Σουπερλίγκα, αναβάλλει την Ανάσταση για τέλη Μαΐου

Η Ανάσταση ακολούθησε την πορεία άλλων μεγάλων event που ήταν προγραμματισμένα για τώρα και αναβλήθηκαν


THE NEWSROOM · 2 Απριλίου 2020

Είναι γνωστό το Πάσχα (και κατ’επέκταση, η Ανάσταση) είναι κινητή γιορτή, όμως το φετινό Πάσχα θα είναι κινητό στο τετράγωνο. Αυτό όρισε η χτεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία όχι μόνο έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά στην ιστορία της, αλλά έλαβε χώρα και ανήμερα Πρωταπριλιά.

Έτσι, η χτεσινή απόφαση της ΔΙΣ ορίζει μεταξύ άλλων ότι οι Ιερές Ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν όπως τα μισά ελληνικά ντέρμπι, δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και ότι τα μέλη της θα δώσουν από έναν μισθό υπέρ της προσπάθειας για τον κορωνοϊό. Μετά από αυτή την απίστευτα γενναιόδωρη κίνηση, είναι ολοφάνερο ότι λήγει κάθε συζήτηση περί εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αυτή παρεμπιπτόντως είναι μία υπέροχη εικόνα που φτάσαμε να ζήσουμε στις νέες αυτές συνθήκες:

Το πιο hot όμως είναι αρκετά χαμηλά στην εκτενή απόφαση της ΔΙΣ. Πιο συγκεκριμένα είναι στο τέλος του σημείου 5, όπου η ΔΙΣ μας ενημερώνει ότι ο εορτασμός της Ανάστασης αναβάλλεται μέχρι τα τέλη Μαΐου (πιο συγκεκριμένα, τις 26 του μήνα) ώστε να μην πάει χαμένη η φετινή Ανάσταση, η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι διαίτης: χωρίς εκκλησία, χωρίς χωριό και χωρίς σούβλες. Το ξέρουμε ότι δυσκολεύεστε να το πιστέψετε επειδή βγήκε Πρωταπριλιά, αλλά είναι επίσημη απόφαση της Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει το σχετικό απόσπασμα:

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.»

Όπως καταλαβαίνετε, τα θεολογικά ερωτήματα των μαζών ήταν πολλά:

Δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης το αν αυτό επιβάλλει επανάληψη της Τσικνοπέμπτης και νέα Καθαρά Δευτέρα, περιμένουμε διευκρινίσεις.

Best of internet