Quantcast
THE STREAM

Νέο φόρο στα τσίπουρα χωρίς αναβολή ζητάει τώρα η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε φαίνεται να συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναβληθεί η εφαρμογή του νέου φόρου


THE NEWSROOM · 3 Δεκεμβρίου 2019

Ολοένα και πιο ζόρικα δείχνουν τα πράγματα για τις δύο αποσταγμένες εκδοχές του Ελληνικού νέκταρ που είναι η ρακή (τσικουδιά) και το τσίπουρο. Και τα δύο αυτά αγαπημένα αποστάγματα έχουν μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν, η οποία έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι οι μέρες του μειωμένου φόρου που εφαρμόζει σε αυτά το Ελληνικό κράτος είναι μετρημένες, διότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που έχει φέρει κιόλας στο τραπέζι (no pun intended) μία παρέμβαση του νεοφώτιστου ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη που όχι μόνο υπερασπίζεται τα παραδοσιακά μας προϊόντα, αλλά περιέχει και τη λέξη «μυσταγωγία». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί τουλάχιστον να αναβληθεί για το 2021 η αύξηση του φόρου, ο οποίος αναμένεται να πονέσει.

Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να πτοούν την Κομισιόν, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τα πολλά πολλά και να εφαρμόσει τώρα τον κανονικό Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης. Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του γαλάζιου ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αγνοεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αφορμή για τον διάλογο στάθηκε η ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής στις 9 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπου αναφέρει ότι ο Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει ζητήσει αναβολή μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2021, καθώς υπάρχουν ήδη συμβάσεις για πρώτες ύλες που έχουν γίνει με τον μέχρι τώρα συντελεστή ΕΦΚ, δηλαδή τον μειωμένο κατά 50%. Αν η νομοθεσία συμμορφωθεί από τώρα, πάνω από 30000 επαγγελματίες θα ζοριστούν πολύ οικονομικά.

Σε αυτό ο Μοσκοβισί απάντησε το εξής:

«H Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον ΕΦΚ στο τσίπουρο, καθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής για το τσίπουρο και την τσικουδιά. Δεδομένου ότι η Οδηγία 92/834 δεν προβλέπει τέτοιους μειωμένους συντελεστές και τα κράτη-μέλη, δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 92/83.»

Επειδή αυτό πρακτικά δεν σημαίνει καμία παρηγοριά για τους παραγωγούς και καταναλωτές ρακοτσίπουρων, ο Μοσκοβισί σαν τίμιος ευρωμανδαρίνος που είναι πρόσθεσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτό στα πλαίσια της ενδοΕΕ διπλωματικής γλώσσας πρακτικά σημαίνει το ευρωπαϊκό αντίστοιχο αυτής εδώ της κλασικής σκηνής:

Στο τέλος θα καταλήξουμε να φτιάχνουμε αντάρτικα τσίπουρα στα βουνά, σαν Ποτοαπαγόρευση αλλά με 4g.

(πηγή)

 

 

 

Best of internet