Quantcast
THE STREAM

Δικαίωμα για αποφυλάκιση έχει ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο της Λαμίας αναγνώρισε καίρια ελαφρυντικά στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια


THE NEWSROOM · 29 Ιουλίου 2019

Ένα πραγματικό τέλος εποχής ήρθε εκτός απροόπτου μέσω της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη Λαμία, αν και τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται δεν έχουν καθόλου να κάνουν με το καλοκαίρι, αλλά με έναν μακρινό και πολύ ταραγμένο Δεκέμβρη. Μιλάμε φυσικά για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, με τα γεγονότα τόσο της ίδιας της δολοφονίας όσο και των πολυήμερων και πρακτικά πανελλαδικών συγκρούσεων και διαδηλώσεων που ακολούθησαν να κάνουν το γύρο της Ευρώπης και του κόσμου.

Μια δεκαετία μετά, το δικαστήριο της Λαμίας ολοκλήρωσε την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και κήρυξε ένοχο τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ενώ απέρριψε την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή κατηγορητηρίου αλλά και τους ισχυρισμούς περί «ψυχικής ορμής και ασυνείδητης αμέλειας». Η ανατροπή όμως ήρθε από την ομόφωνη αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο έδωσε στον Κορκονέα τη δυνατότητα να αποφύγει τα ισόβια: Ο εισαγγελέας πρότεινε 15 χρόνια κάθειρξη και τελικά το δικαστήριο του απέδωσε την ποινή των 13 χρόνων κάθειρξη.

Αυτό έχει καθοριστικές συνέπειες για τη συνέχεια, καθώς δεδομένου του ότι ο Κορκονέας έχει ήδη εκτίσει 10 πραγματικά χρόνια (και έχει εργαστεί και στη φυλακή το οποίο προσμετράται θετικά) και άρα θα μπορεί σύντομα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης. Αρχικά ο ειδικός φρουρός είχε καταδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και χωρίς ελαφρυντικά, ενώ ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη επίσης χωρίς ελαφρυντικά (αν και στο μεταξύ είχε αποφυλακιστεί και σήμερα αθωώθηκε τελείως).

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνεδρίαση της δευτεροβάθμιας διαδικασίας, ο Κορκονέας είχε εμφανιστεί τελείως αμετανόητος:

«Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν δεκαπεντάχρονο»

Η πολιτική αγωγή κατήγγειλε την απόφαση και μίλησε και για χειρισμό από μεριάς της έδρας. Ο λόγος είναι ότι η απόφαση θα ανακοινωνόταν κανονικά στις 19 Ιουνίου, όμως ο συνήγορος του Κορκονέα επικαλέστηκε πρόβλημα και υγείας και η δίκη αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα να μπορεί η απόφαση του δικαστηρίου να εμπίπτει στον νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος δίνει και τη δυνατότητα για ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι θα ζητηθεί η αναίρεση της ποινής. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πολιτική αγωγή έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένη ποινή μετά τη μεθόδευση που υπήρξε για αναβολή» (σ.σ.: η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 19 Ιουνίου, όμως ένα πρόβλημα υγείας που επικαλέστηκε ο συνήγορος του Κορκονέα ανάγκασε την έδρα να διακόψει τη δίκη).

Όπως είπε η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόκειται για:

«Προδιαγεγραμμένη ποινή μετά τη μεθόδευση που υπήρξε για αναβολή

αλλά και για

«σκανδαλώδη μεταχείριση που οπλίζει το χέρι τού επόμενου Κορκονέα.»

Ενώ όπως είπε ο εισαγγελέας:

«Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου.»

Με την πολιτική αγωγή να απαντά το εξής:

«Αντιδεοντολογική δολοφονία… το ακούσαμε και αυτό… Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω.»

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πιο ταιριαστό ζεύγος ειδήσεων από το σπάσιμο των ισοβίων του Κορκονέα με την απόφαση για την πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών που ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

(πηγές: 1, 2, 3)

Best of internet