Quantcast
THE STREAM

Η Αστυπάλαια αποφάσισε να απαγορέψει παντού το τσιγάρο και το αντάρτικο ετοιμάζεται από τώρα

Το νησί των Δωδεκανήσων έχει σκοπό να γίνει το πρώτo smoke – free νησί στον κόσμο


THE NEWSROOM · 8 Οκτωβρίου 2018

Τα όπλα λογικά ετοιμάζονται να πάρουν οι πολλοί οπαδοί της, αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο γεγονός. Η Αστυπάλαια ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά τον πατροπαράδοτο τρόπο που βλέπει ο κόσμος τις διακοπές στο νησάκι (ξύδια, λιώσιμο, ταβέρνα κλπ) και να ανοίξει πόλεμο με την κουλτούρα του καλοκαιριού που όλοι αγαπήσαμε, με  το πρώτο βήμα να είναι μια κίνηση για την οποία θα γραφτούν λογικά κάπου 500000 status: Όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, το νησάκι των Δωδεκανήσων που όλοι πιστεύουν ότι ανήκει στις Κυκλάδες έχει σκοπό να γίνει το πρώτο smoke free νησί στον κόσμο.

Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής έγινε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση στη Χώρα του Νησιού όπου αναγγέλθηκε η σύμπραξη του Δήμου Αστυπάλαιας και της εταιρείας Παπαστράτος, με την παρουσία αρκετών κατοίκων από τους περίπου 1400 του νησιού. Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της απόφασης για απαγόρευση του καπνίσματος στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είναι τόσο εξωφρενική παρά την παρουσία της Παπαστράτος, καθώς μετά από 87 χρόνια σταμάτησε να παράγει συμβατικά τσιγάρα για να στραφεί στα ηλεκτρονικά. Η αρχή θα γίνει από το διάσημο σποτ των ανεμόμυλων στη Χώρα της Αστυπάλαιας.

Πως θα γίνει αυτό τη στιγμή που ο κόσμος ακόμη καπνίζει μέσα στα μπαρς της Αθήνας, πόσο μάλλον στα μπαρς του νοτίου Αιγαίου θα πείτε και θα έχετε και δίκιο, ενώ να σημειωθεί πως η απαγόρευση θα ισχύει και για ανοιχτούς χώρους. Την ίδια αμφιβολία μοιράστηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Όπως δήλωσε:

«Η γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης το 2019, που ήταν μία δύσκολη υπόθεση δεν με προβλημάτισε τόσο, γιατί δεν φοβάμαι την δουλειά. Εδώ τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, και ξέρετε γιατί; Γιατί θα έπρεπε να κόψω εγώ το τσιγάρο. Κάπνιζα πάρα πολλά χρόνια, ήμουν φανατικός καπνιστής και όταν συζητούσαμε με την Μαρία Καμπούρη, την αντιδήμαρχο της Αστυπάλαιας, το project ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. “Αν πρέπει να πηγαίνω εγώ στην Αστυπάλαια για δύο μέρες και εγώ να μην καπνίζω δεν γίνεται” της έλεγα. Τελικά από την στιγμή που είπαμε ότι θα το προχωρήσουμε θα γίνω εγώ το παράδειγμα. Το έκοψα πρώτος. Μέχρι εκεί φθάνει η επιμονή μας για να πετύχει αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε.»

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα στην World Travel Market στο Λονδίνο, η οποία είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Όπως τόνισε ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος:

«H προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους, που κατοικούμε μόνιμα στην Αστυπάλαια. Με εθελοντικές ομάδες θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, με έμφαση στους επιχειρηματίες. Αν μάλιστα οι τελευταίοι συνεργαστούν θα επωφεληθούν τα μέγιστα και κυρίως αν κατανοήσουν τα οφέλη που θα έχει το νησί αν επιτευχθεί ο στόχος για μια Αστυπάλαια χωρίς Τσιγάρο. Είμαι βέβαιος ότι το όραμά μας θα το ασπαστούν όλοι όσοι κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Αστυπάλαια. Βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες η προσπάθεια της ενημέρωσης θα συνεχιστεί και στους επισκέπτες του νησιού.

Και μπορεί σήμερα να ανακηρύξαμε συμβολικά την περιοχή των Μύλων της Χώρας ως smoke free σημείο, αλλά οι εθελοντικές ομάδες ενημέρωσης θα παρεμβαίνουν σε όλο το νησί υπενθυμίζοντας την προσπάθεια για απαλλαγή του νησιού από το τσιγάρο. Επίσης θα φροντίσουμε και με ειδικές σημάνσεις παντού, χώρους εστίασης, παραλίες και αξιοθέατα, τον σεβασμό στον όραμά μας και όχι την επιβολή του με αυταρχικό τρόπο. Εν ολίγοις εμείς θα προτιμήσουμε να κάνουμε επίκληση στο φιλότιμο όλων και όχι σε εφαρμογή αστυνομικών μέτρων. Άλλωστε τα τελευταία δεν έχουν φέρει και σημαντικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. Όλη η προσπάθεια μας θα εστιάσει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.»

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο γενικός διευθυντής Marketing της εταιρείας Παπαστράτος, Κώστας Μουλακάκης:

«Η εταιρεία Παπαστράτος στηρίζει αυτό το εγχείρημα διότι και εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε. Αναμορφωνόμαστε. Το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο έχει ήδη σταματήσει να παράγει παραδοσιακά τσιγάρα καθώς οραματιζόμαστε κι εμείς έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Είναι διπλή χαρά να βλέπουμε αυτό το όραμα να βρίσκει συνοδοιπόρους και είμαστε βέβαιοι πως είναι ένα ταξίδι που θα διαρκέσει.»

Μπορεί οι αρχές της Αστυπάλαιας φυσικά να σκέφτονται να φέρουν μέχρι και τον Αμυρά να παίζει dj στα μπαρ του νησιού, το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι κάποιοι εκεί έξω ήδη ετοιμάζονται να απαντήσουν με ένοπλο αντάρτικο.

(πηγές: 1, 2)

 

 

Best of internet