Quantcast
THE STREAM

«Μαλακία παίχτηκε» είπε στο Κογκρέσο το ανδροειδές με φάτσα Μαρκ Ζούκερμπερκ

Απολογήθηκε ο νεαρός εντερπρενέρ για τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών εκατομμυρίων χρηστών


THE NEWSROOM · 11 Απριλίου 2018

Φωτογραφία: Reuters

«Σόρρυ, παίχτηκε μαλακία» είπε πάνω κάτω ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ χθες ενώπιον του Αμερικάνικου Κογκρέσου, όπου του ζητήθηκε να εξηγήσει για ποιον γαμημένο λόγο τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook έφτασαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica.

Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει ακόμα τι ακριβώς έχει παίξει με αυτό, πριν από λίγες ημέρες το Facebook ανακοίνωσε ότι η Cambridge Analytica απέκτησε παράνομα πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως, μέσω μίας εφαρμογής-κουίζ με το όνομα «This Ιs Your Digital Life». Από τους 87 εκατομμύρια χρήστες, οι 2.7 εκατ. ήταν ευρωπαίοι πολίτες, ενώ περίπου 60.000 ήταν Έλληνες.

Η πρόσβαση της εταιρείας σε τέτοιας κλίμακας δεδομένα υποστηρίζεται ότι έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία να χειραγωγήσει πολιτικά εκατομμύρια χρήστες, τόσο στις αμερικάνικες εκλογές, όσο και στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

just #humansoflatecapitalism things

Gepostet von Just Humans of Late Capitalism things am Mittwoch, 11. April 2018

Στην απολογία του χθες, ο Ζάκερμπεργκ παραδέχτηκε ότι το Facebook έχει μέρος της ευθύνης για αυτή τη διαρροή, κυρίως μέσω της ελλιπούς προστασίας που παρείχε στους χρήστες του:

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Hταν λάθος μου και λυπάμαι»

Όσον αφορά στις αμερικάνικες εκλογές, οι αρχές εκτιμούν ότι το Facebook προμόταρε ρωσικές αναρτήσεις στο Facebook κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας το 2016, προκειμένου να ευνοήσει εκλογικά τον Nτόναλντ Τραμπ.

Αν οι απαντήσεις του Σούκερμπεργκ δεν κριθούν επαρκείς, οι αμερικάνικες αρχές θα προχωρήσουν στην επιβολή ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου γύρω από τη λειτουργία των social media γενικά. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι θα βρει σύμφωνο τον Μαρκ Σάκερμπερκ, αφού και ο ίδιος πιστεύει ότι έτσι κι αλλιώς καλό θα ήταν να αναφέρεται ποιος βρίσκεται πίσω από την κάθε πολιτική διαφήμιση.

Τώρα το Facebook βρίσκεται σε μία διαδικασία διόρθωσης των λαθών, μία διαδικασία, βέβαια, που θα πάρει αρκετό χρόνο. Όπως δήλωσε και ο Σάκερπερ «Ξεκίνησα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ […] Δεν αρκεί απλά να συνδέονται οι άνθρωποι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές. Δεν αρκεί να δώσουμε στους ανθρώπους φωνή. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν το χρησιμοποιούν για να βλάψουν τους άλλους ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση».

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, ο Ζουκμπρεγκερ κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως άλλωστε μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στις παρακάτω φωτογραφίες:

Και, βέβαια, αν κερδίσαμε κάτι από τη χθεσινή ακρόαση του Μακρ Ζμρπρκγρ είναι η ακλόνητη πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα τέλειο, καλοκουρδισμένο ανδροειδές:

Best of internet