Quantcast
THE STREAM

Να στειρώσει και να φορολογήσει τα κουτάβια σας θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο νόμο

Επίσης θα χρειάζονται διαβατήριο ζώου, ακόμη και εάν πάνε για κατούρημα εντός Σένγκεν


THE NEWSROOM · 23 Μαρτίου 2018

Υποχρεωμένοι να κόψετε τα αναπαραγωγικά όργανα του αγαπημένου σας κατοικίδιου θα είστε σύμφωνα με το καινούριο νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αγαπητοί φίλοι. Εάν δεν είχατε στα άμεσα σχέδιά σας να κόψτε τα αποτέτοια του γάτου σας, ή να στειρώσετε τη σκυλίτσα σας, τώρα μάλλον θα χρειαστεί αναγκαστικά να αναθεωρήσετε, αφού το νέο νομοσχέδιο καθιστά υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του ζώου για την στείρωσή του, η οποία είναι υποχρεωτική.

Εάν επιλέξτε να μη στειρώσετε το κατοικίδιό σας, τότε θα πρέπει τα κατοικίδιά σας να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό) και σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει ειδικό χαράτσι. Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνω και παράλληλα και η δυνατότητα είσπραξης του Υπουργείου ενός χαρατσιού που θα φτάνει τα 100 ευρώ ετησίως.

Η στείρωση δεν είναι το μόνο μέτρο που αφορά στα ζωάκια, αφού ακόμα και στις βόλτες του σκύλου θα πρέπει να έχετε μαζί σας υποχρεωτικά και το διαβατήριο του κατοικίδιου, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας, ακόμα και εάν το σκυλάκι σας κατουράει εντός Σένγκεν. Επιπλέον, το κατοικίδιο πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος (για όσους δεν το έχουν κάνει ήδη) να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Ένα άλλο σημείο που εμπεριέχεται στο νέο νομοσχέδιο αφορά στην απαγόρευση της παραμονής ζώων σε βιτρίνες pet shop, αφού ζώα θα υπάρχουν στα pet shops μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο. Τα εν λόγω ταμεία θα ενισχύονται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος από τα 6 ευρώ για το τσιπ, αλλά και πιθανώς από ένα ειδικό τέλος ζωοφιλίας που θα ανέρχεται στα 5 λεπτά, στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet-shops).Το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τους επόμενους 2 μήνες.

Best of internet