Quantcast
THE STREAM

Κίνημα Delete Facebook: Αυτογκόλ Βύντρα έβαλε αυτή τη φορά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Να πάνε για τσιγάρα και να μην ξαναγυρίσουν ποτέ ξανά στο facebook αποφασίζουν πολλοί χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας


THE NEWSROOM · 22 Μαρτίου 2018

Αρκετές ημέρες εκκωφαντικής σιωπής μετά τη αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου που αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του facebook, ο Μαρκ Ζάκερπεργκ χτες τοποθετήθηκε επί του θέματος με ένα εκτενές status στο οποίο αναφέρει ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν στη διάσημη πλατφόρμα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Cabridge Analytica, όπου αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία επεξεργασίας δεδομένων πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην ιστορία του facebook για λογαριασμό του επιτελείου του Τραμπ, οι μετοχές του Facebook σημείωσαν θεαματική πτώση, ενώ πολλοί εξαγριωμένοι χρήστες άρχισαν να ανακοινώνουν ότι εγκαταλείπουν το facebook, χρησιμοποιώντας στα social media τo hashtag #deletefacebook.

Ο Ζάκερμπεργκ και το Facebook δεν είχαν τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος μέχρι χτες, όταν ο Ζάκερμπεργκ ανάρτησε στο προφίλ του ένα στάτους με το οποίο ως ιδρυτής του facebook αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα έχουν συμβεί, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ενδελεχή εξέταση των ύποπτων εφαρμογών που διαθέτει το facebook, την επιβολή περιορισμών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όσων αναπτύσσουν εφαρμογές και τη δημιουργία ενός εργαλείου το οποίο θα χρησιμοποιούν οι χρήστες για να μπορούν να ελέγχουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα στοιχεία τους και να μπορούν εύκολα να ανακαλούν την έγκρισή τους. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Εγώ ξεκίνησα το Facebook και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για το τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία για να κάνουμε την πλατφόρμα μας και την κοινότητά μας πιο ασφαλή για όλους από τούδε και στο εξής (…) Έχω την υποχρέωση να προστατεύω τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε  (…) Εργάζομαι για να κατανοήσω ακριβώς τι συνέβη και να διασφαλίσω ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί» γράφει.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι το Facebook θα επικοινωνήσει με τους χρήστες των οποίων τα δεδομένων έφτασαν στα χέρια της Cambridge Analytica.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, να διερευνηθούν όλες οι εφαρμογές με πρόσβαση στα δεδομένα του Facebook και εξετάζονται εξονυχιστικά όσες εμφανίζουν ύποπτη δραστηριότητα.

Οι απολογίες και οι δεσμεύσεις του Μαρκ όμως δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τους απογοητευμένους, εξαγριωμένους και εξαπατημένους χρήστες του Facebook, οι οποίοι ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων και ο ένας μετά τον άλλον απειλούν με #deletefacebook. Ένας από αυτούς είναι και ο ιδρυτής της Whatsapp, Brian Acton:

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες και οι εξελίξεις με την υπόθεση της Cambridge Analytica συνεχίζονται, αφού η βρετανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων και που όπως αποκαλύφθηκε αλλάζει κατά παραγγελία τις τάσεις του κοινού, απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον διευθύνοντα πρόεδρο και ιθύνοντα νου του εγχειρήματος, Αλεξάντερ Νιξ που κατηγορείται για την μεγάλη υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων.

 

Μέσα σε λίγες μέρες oι απώλειες για την εταιρεία του Μαρκ έφτασαν τα 23,8 δις δολάρια, οπότε μαζί με όλους τους χρήστες που διαμηνύουν ότι δε βλέπουν την ώρα να την κάνουν μια και καλή από το facebook, είναι μάλλον μια πολύ δύσκολη φάση για τον πανίσχυρο μεγιστάνα της Silicon Valley.

Best of internet