Quantcast
THE STREAM

Όλα τα καλά παιδιά φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis

Η δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάζεται στη βουλή


THE NEWSROOM · 6 Φεβρουαρίου 2018

Το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis προκαλεί ξανά αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό, αφού η δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάζεται στη βουλή και έρχονται στην επιφάνεια πολλά ονόματα γνωστών πολιτικών. Στο σκάνδαλο, το οποίο φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens, φέρονται να εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί, με τους ίδιους να αρνούνται κάθε σχέση. Παράλληλα, σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ μετά την επίσκεψη για ενημέρωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο.

Όπως διαβάζουμε στην ΕΦΣΥΝ, οι δύο πρωθυπουργοί είναι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Οι υπουργοί που εμπλέκονται έχουν θητεύσει στα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώην υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος. Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα κατείχαν υπουργικές θέσεις από το 2006 έως τις αρχές του 2015.

Swiss drugmaker Novartis’ logo is seen at the company’s plant in the northern Swiss town of Stein, Switzerland October 23, 2017. REUTERS/Arnd Wiegmann

Όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Novartis αρνούνται τις κατηγορίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, μίλησε για «συκοφάντες» που θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού», ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για «πολιτική στοχοποίηση» και «bullying» εναντίον του κατά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Γιάννης Στουρνάρας και Ευάγγελος Βενιζέλος. Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015, για τους οποίους οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απέστειλαν την δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στην Βουλή. Kάποια αδικήματα σίγουρα έχουν παραγραφεί, υπάρχουν όμως και άλλα, που χαρακτηρίζονται «διαρκή» και δεν έχουν παραγραφεί (δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, θυμίζοντας μάλιστα και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens. Κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο. Σε μια περίοδο, συμπλήρωσε, που ο συμπολίτης μας δεν μπορεί να βρει φάρμακα, κάποιοι τα υπερκοστολογούσαν. Μια υπερκοστολόγηση που είχε εν συνεχεία, επίπτωση στις τιμές των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες, πρόσθεσε. Συνεπώς, η υπόθεση έχει ηθικές, οικονομικές και διεθνείς πλευρές, τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε το θέμα, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ όλοι τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται διέψευσαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Η ΝΔ μιλούσε από χθες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Η κοινή γνώμη παρακολουθεί ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «αστειότητες» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλάνε, θα πρέπει να ξέρουν ότι φτάσαμε εδώ, μετά από εισαγγελική έρευνα ενός έτους. Καμία πολιτική δίωξη», επεσήμανε. Τέλος ανέφερε ότι εκείνοι που υμνούσαν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται τις διαδικασίες.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ, CNN, in.gr

Best of internet