Quantcast

H Disney καταργεί οριστικά τον τίτλο 20th Century Fox, γυρίζοντας σελίδα στην ιστορία της βιομηχανίας της διασκέδασης

Μαύρη σελίδα, για να είμαστε ακριβείς

THE NERDSTREAM

12 Αυγούστου 2020

Έχουνε περάσει κοντά 3 χρόνια πλέον από το κλείσιμο της συμφωνίας-μαμούθ μεταξύ Disney και 20th Century Fox που προέβλεπε την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Αυτό το ντιλ των 71 δισεκατομμυρίων βέβαια πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να οριστικοποιηθεί και να γίνει πραγματικότητα, οδηγώντας πλέον σε μια νέα μέρα στο πεδίο της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας – μια μέρα στην οποία η Αυτοκρατορία του Μίκι Μάους αποτελεί πλέον ένα άνευ προηγουμένου πολιτιστικό μονοπώλιο.

Αφού λοιπόν τον περασμένο Ιανουάριο η Disney κατάργησε το κινηματογραφικό τμήμα της Fox μετονομάζοντας την από 20th Century Fox σε 20th Century Studios, τώρα ήρθε η ώρα να κάνει το ίδιο και με το θρυλικό τηλεοπτικό τμήμα της εταιρίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Disney τη Δευτέρα, το brand πλέον δεν θα λέγεται 20th Century Fox Television αλλά 20th Television. Τα ιστορικά λόγκο του στούντιο θα παραμείνουν ίδια, εκτός από τις λέξεις που αφαιρέθηκαν από τον τίτλο.

Βέβαια, πέρα από το συμβολικό κομμάτι της υπόθεσης, ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον πλούσιο κατάλογο του θρυλικού στούντιο. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Disney φαίνεται να αδιαφορεί παγερά για τον ιστορικό κατάλογο παλιών ταινιών της Fox ή για τα φεστιβαλικά indie της Fox Searchlight. Αντίθετα, δείχνει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις franchise ευκαιρίες που τις προσφέρει η εξαγορά, όπως τα 67 Avatar που ετοιμάζει ο James Cameron ή οι πιθανότητες ενός crossover του κινηματογραφικού σύμπαντος των X-Men με αυτό του Marvel Cinematic Universe.

Σε κάθε περίπτωση, η ταυτόχρονη μονοπωλιακή κυριαρχία της Disney και του Netflix τόσο στο πεδίο των αιθουσών όσο και στο πεδίο του streaming προμηνύει μάλλον ένα ζοφερό μέλλον για την κινηματογραφική τέχνη, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τις αναδιαρθρώσεις που θα φέρει (ή μάλλον θα επιταχύνει) η πανδημία του κορονοϊού. Μακάρι να μπορούσαμε να εκφραστούμε πιο αισιόδοξα, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα. Ας κάνουμε κανένα αυγουστιάτικο μπάνιο σε νησάκι τουλάχ-oh wait.

Best of internet