Quantcast
POLITIX

Θεσσαλονίκη: Θέλει πογκρόμ ο μικρός, θέλει να γίνει άντρας

To 2024 μας χάρισε το θέαμα δεκάδων 15χρονων να κυνηγάνε 2 LGBT άτομα ένα Σάββατο βράδυ σε κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης


Κατά πάσα πιθανότητα, τα βίντεο τα είδατε, τα γεγονότα τα ξέρετε. Δύο τρανς άτομα βρίστηκαν, απειλήθηκαν σωματικά και κυνηγήθηκαν από έναν όχλο δεκάδων under 18 ανθρωποφάγων (οι αναφορές μιλάνε για 150+) σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αριστοτέλους:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thanasis McMorait (@mcmorait)


Τα δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αναγκάστηκαν να χωθούν σε κοντινό κατάστημα εστίασης για να σωθούν. Όπως είπε στο MEGA ένα από τα θύματα της επίθεσης:

«Περνούσαμε από την πλατεία και ξεκίνησαν να σφυρίζουν, να φωνάζουν, να βρίζουν. Τέσσερα άτομα ξεκίνησαν αν έρχονται προς τα εμένα και ένα από αυτά με έφτυσε. Μετά ξεκίνησαν να σηκώνονται πολλά άτομα και μέσα σε 10 δεύτερα ήταν κοντά στα 200 άτομα.

Φοβήθηκα για τη ζωή μου, ήταν μεγάλη απειλή. Μετά μπήκα στο μαγαζί και προσπάθησαν να μπουν και αυτά τα άτομα, τσακώθηκαν με το προσωπικό. Δεν ήξερα κανέναν από αυτούς. Δεν έχω φόβο, έχω ελπίδα, δε φοβάμαι να κυκλοφορήσω.»

Αυτοί πάντως, φάνηκε να το διασκεδάζουν, κοινώς να βλέπουν αυτή τη βίαιη παρενόχληση σαν μια διαδικασία που παράγει απόλαυση. Μπορείτε να το δείτε στις φάτσες τους στα βίντεο που κυκλοφορούν:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eponimos (@porfporf)


Κάποια στιγμή η αστυνομία ήρθε κι έκανε προσαγωγές και 21 συλλήψεις, με την υπόθεση να αναλαμβάνεται από την  Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και δύο από τους ανήλικους κατηγορούνται και για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Από αντιδράσεις, αρκετά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης) έβγαλαν ανακοινώσεις καταδίκης μέσα στην επόμενη μέρα. Σε κινηματικό επίπεδο, Θεσσαλονικείς κάλεσαν αντισυγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στο ίδιο σημείο, με την περιφρούρησή της να συγκρούονται με 50 περίπου άτομα που φαίνεται ότι ανήκαν στην ομάδα που επιτέθηκε στα τρανς άτομα (ή τη στηρίζουν). Όπως φαίνεται, νιώθουν αρκετά άνετοι ώστε να δώσουν το παρόν την ώρα που γίνεται αντισυγκέντρωση.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αυτή η κίνησή τους πήγε καλά, καθώς κατέληξαν να τρέχουν κυνηγημένοι στα στενά γύρω από την πλατεία:

 

Και τώρα, η ώρα των μεγάλων αποριών. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Φασισμός 2.0

Προς έκπληξη κανενός, η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής το 2020 δε σήμαινε ότι τελειώσαμε με τον φασισμό του δρόμου (γιατί με Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ αλλά και Βελόπουλο η Βουλή έχει την πιο πλούσια εκπροσώπηση της ακροδεξιάς από ποτέ). Οι νέοι πρωταγωνιστές αυτού του χώρου, με τη νεοναζιστική οργάνωση Propatria να είναι η πιο εμφανής ομάδα, είναι λιγότεροι σε αριθμό και πολύ λιγότερο οργανωμένοι με τον παραδοσιακό τρόπο (γραφεία, κομματικές οργανώσεις κλπ) αλλά υπάρχουν και θέλουν με κάθε τρόπο να (απο)δείξουν ότι υπάρχουν (και άρα να στρατολογήσουν κόσμο).

Ένα από τα πιο high-profile χτυπήματα της Propatria έγινε από έναν πρώην Χρυσαυγίτη, μόλις έναν χρόνο μετά την απόφαση της 7η Οκτωβρίου. Από τότε ακολούθησαν κι άλλα, όπως το περσινό επεισόδιο στο Μετρό. Η μέθοδός τους πλέον είναι να δείξουν ότι έχουν τη δυναμική να εμφανίζονται και να απειλούν χωρίς να φοβούνται τους αντιφασίστες ή τις συνέπειες. Το λένε και μόνοι τους:

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πυρήνας του όχλου είναι μια συγκεκριμένη ομάδα ακροδεξιών πιτσιρικάδων:


Ακόμα κι αν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους φαίνεται να το “μετάνιωσαν“:

Πως φτάνουμε σε ένα πογκρόμ;

Μια επίθεση σε LGBT άτομα από μια ομάδα ακροδεξιών είναι αναμενόμενη, όμως το σκηνικό στην Αριστοτέλους το Σάββατο ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Στην πράξη, δεκάδες άτομα ήρθαν για να χαζέψουν ή να προσθέσουν τη δική τους γιούχα στην επίθεση. Ακόμα κι αν δε θα ξεκίναγαν κάτι τέτοιο από μόνα τους, φάνηκαν διατεθειμένα να το υιοθετήσουν ως δικό τους.

Εδώ δεν έχει νόημα ούτε ένα φλύαρο και χωρίς απάντηση «που βαδίζει η νεολαία μας;» ούτε ένα ανούσιο «αυτή είναι η ανατροφή που τους έδωσαν οι γονείς τους». Ευτυχώς, τα “παιδιά” (μιλάμε για άτομα που δείχνουν να είναι 15+ χρονών) έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν όχι μόνο Ηλία Κασιδιάρη στο YouTube, αλλά και Andrew Tate και να διαμορφώνουν άποψη με αυτά που λέει (να πούμε εδώ βέβαια ότι ακόμη και η Εκκλησία μιλάει για woke κουλτούρα). Πέρσι τον Γενάρη είδαμε το εξής εξωφρενικό θέαμα:

Μπορεί να μην είναι όλοι υποψήφιοι ηγέτες πογκρόμ, αλλά η ύπαρξη τους (αλλά και σχετικές έρευνες για τη Gen-Z) δείχνει ότι ότι ο αντιφεμινισμός και το αντι-LGBT μένος υπάρχουν σε άφθονη δόση στην Ελληνική κοινωνία (και φυσικά συνδέονται με τις πιο γνωστές ρατσιστικές της τάσεις κλπ), κάτι που περιλαμβάνει και τις νεότερες ηλικίες. Επίσης, τέτοια γεγονότα δείχνουν ότι το δίπολο πρόοδος – συντήρηση δεν είναι αρκετό και ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι πολύ πιο διαηλικιακές από ό,τι δείχνουν στερεότυπα όπως woke Gen-z με μπλε μαλλιά που βλέπουν Euphoria εναντίον υπερσυντηρητικών γέρων που διαβάζουν Αμβρόσιο.

Αξίζει επίσης να ειπωθεί ότι παρότι γενικά ο ρατσισμός και ο σεξισμός επικοινωνούν, τα υποκείμενα που δρουν και στις δύο περιπτώσεις κάποιες φορές είναι πιο σύνθετα από ό,τι περιμένουμε συνήθως. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα η σύνθεση τραβάει την προσοχή. Οι μισοί και βάλε από τους χθεσινούς συλληφθέντες είναι από την Αλβανία και τη Γεωργία και οι υπόλοιποι είναι Έλληνες. Ο ρατσισμός που κατά πάσα πιθανότητα εισέπραξαν οι γονείς των πρώτων ή/και οι ίδιοι δεν τους απέτρεψαν από το να ενωθούν με τους γηγενείς σε ένα γλέντι μάτσο βίας ενάντια σε άλλες μορφές διαφορετικότητας. Για την ακρίβεια, μπορεί δυστυχώς στο μυαλό τους να είναι μέθοδος για να ξεπεράσουν τη δικιά τους διαφορετικότητα.

Αν στις σύγχρονες προσλαμβάνουσες προσθέσει κανείς την κλασική περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Ελλάδας, όπως φάνηκε πχ τώρα με τον δημόσιο διάλογο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το μίνιμουμ που μπορεί να καταλάβει κανείς είναι ότι η πορεία προς την πρόοδο (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) δε γίνεται με διατάγματα. Ακόμη η ψήφιση ενός νόμου είναι ένα βήμα προς, ο βαθιά βιοπολιτικός φόβος που μπορεί να νιώθει ένα άτομο ότι η δημόσια παρουσία του είναι επικίνδυνη για το ίδιο πάει την κατάσταση δύο βήματα πίσω.

Αυτές ακριβώς τις ανησυχίες απηχεί και η δημοσίευση στο TikTok ενός από τα άτομα που δέχτηκαν την επίθεση. Όπως είπε:

«Η απάντησή μου στη σημερινή επίθεση! Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός, θα μάθετε να εσωτερικεύετε όλον αυτό το θυμό με τα εαυτά σας, και όχι να εκφράζεται επιθετικά σε άλλα άτομα.

Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία επίθεση που δέχομαι, βέβαια ποτέ ξανά σε τέτοιο scale. Αλλά θα σας πω ότι δεν θα τα βάλω κάτω, θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν και να παραδειγματιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές! Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου την ζωή!!!

Για όλα τα 20 χρόνια που ζω και παλεύω, θα τα χαρίσω προς όλα τα άτομα που έχουν χαθεί άδικα.

Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε το ελεύθερο να επιτίθεστε σε μειονότητες, αλλά στη πραγματικότητα δεν έχετε καμία ελευθερία, όχι κοινωνική, αλλά προσωπική, και γι αυτό σας λυπάμαι πραγματικά, που δεν έχετε εκφραστεί ούτε μια φορά στη ζωή σας αληθινά, που δεν καταφέρατε ποτέ να μάθετε τι σημαίνει αλληλεγγύη.»

@provc1ntcyu♬ original sound – 🐀🐀🐀🐀🐀


Και τώρα τι κάνουμε; #43244354

Κάπως έτσι προκύπτουν δύο ζητήματα: Πρώτον, ότι η κοινωνία δεν προοδεύει απλώς επειδή περνάνε τα χρόνια και δεύτερον, ότι ο φασισμός μπορεί να αναγεννηθεί, έστω και σε λιγότερο γκράντε μορφές, ακριβώς επειδή είναι παιδί αυτής της κοινωνίας και όχι κάτι που έρχεται από τα πάνω ή τα απέξω. Το δε ζήτημα της καταπολέμησής του είναι εξαιρετικά σύνθετο και αν κανείς ρωτήσει 100 ανθρώπους για το τι πρέπει να γίνει, θα πάρει 102 διαφορετικές γνώμες. Οπωσδήποτε, είναι κάτι που θα λυθεί οπουδήποτε αλλού από τις σελίδες του Luben.tv.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ολοένα αυξανόμενο θάρρος αυτών των μερίδων να εμφανίζονται και να δρουν όπως δρουν πρέπει να κοπεί, ξανά. With extreme prejudice που έλεγε κι αυτός ο συμπαθητικός κύριος στο Αποκάλυψη Τώρα.

 

Best of internet