Quantcast
POLITIX

Εντωμεταξύ, νεοναζί γκραφιτάς βάφει τοίχους στην Αργυρούπολη με crew τον δήμαρχο, έναν παπά και αστυνομικό

Είναι 50-50, γκραφ με έναν Χίτη


THE NEWSROOM · 1 Μαρτίου 2021

«Ένα γκράφιτι για την πατρίδα» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πρωτοβουλίας που πήρε ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Ο κ. Κωνσταντάτος αποφάσισε να βρει έναν μοντέρνο τρόπο να τονωθεί το εθνικό αίσθημα, οπότε κάλεσε έναν ελληνόψυχο γκραφιτά, ονόματι Εύρυτος, να ζωγραφίσει τους ήρωες της επανάστασης του 1821 στους τοίχους της περιοχής του.

Όπως είπε ο Γιάννης Κωνσταντάτος στο ΑΠΕ:

«Σήμερα, με τις επετειακές του εκδηλώσεις, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης τιμά τους ήρωες του 1821. Αυτούς που μας δίδαξαν ότι για να κατακτηθεί η ελευθερία χρειάζεται αγώνας, αίμα και πίστη στον Θεό. Σε κεντρικούς τοίχους της πόλης θα απεικονίσουμε τους ήρωές μας, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκονται οι νεότεροι. Ζήτω το 1821, ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα.»

Ενώ ο ίδιος ο Εύρυτος στο ίδιο (κρατικό) πρακτορείο δήλωσε τα εξής:

«Το σημαντικότερο σε όλο αυτό για εμένα, είναι η προσέγγιση από μέρους του κόσμου και η εκδήλωση αγάπης, όχι προς το πρόσωπό μου τόσο, αλλά περισσότερο προς τους ήρωες που απεικόνισα. Πιο συγκινητικό σε όλο αυτό, ήταν τα παιδιά που με πλησίαζαν ενόσω ζωγράφιζα τους ήρωες και ενδιαφέρονταν να φωτογραφηθούν δίπλα τους.»

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, ο εν λόγω γκραφιτάς δε μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, οπότε βάφει φορώντας κουκούλα. Δεν είναι απίθανο ο κ. Κωνσταντάτος να έχει ανακαλύψει τον Ρωμιό Banksy, αλλά ίσως παίζει και κάτι πιο kinky από αυτό. Το σκηνικό που στήθηκε ήταν κάπως έτσι:


Κάπως έτσι φτάσαμε στην μαγική στιγμή, όπου σε μία φωτογραφία υπάρχουν ένας κουκουλοφόρος γκραφιτάς, ένας δήμαρχος, ένας παπάς και ένας αστυνομικός:

Η αλήθεια είναι ότι το να κάνει γκράφιτι κάποιος με την αστυνομία παρούσα είναι κατά κάποιον τρόπο αρκετά πρωτότυπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης έχει γίνει φίρμα τώρα τελευταία, μιλώντας σε αρκετά γνωστά μέσα:

Το παρελθόν του καλλιτέχνη όμως είναι πιο πλούσιο κι από την κώμη του Καραϊσκάκη, όπως όλα δείχνουν. Μερικά άλλα έργα του είναι τα παρακάτω, όπως αυτό που ψύχραιμα καλεί σε εμπρησμούς τζαμιών, περιλαμβάνοντας στο artwork και το κλασικό φασιστικό σύμβολο που είναι ο κέλτικος σταυρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κέλτικος σταυρός είναι απλά και καθαρά φασιστικό σύμβολο και δεν έχει κανένα εναλλακτικό origin story όπως ο μαίανδρος της Χρυσής Αυγής:

Ένα άλλο γκραφίτι είναι αφιερωμένο στην Άσλι Μπάμπιτ, την ακροδεξιά οπαδό του Τραμπ που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ:

Εδώ βλέπουμε ένα έργο τέχνης όπου προτρέπει τους αριστερούς να αυτοκτονήσουν με πιστόλι σαν τον Άρη Βελουχιώτη. Πέρα από την ξεκάθαρη αντιγραφή του γνωστού μοτίβου «follow your leader» που αναφέρεται στον Χίτλερ, έχουμε τον κέλτικο σταυρό να επιμένει:

Εδώ βλέπουμε άλλη μια ταγκιά ΕΥΡΥΤΟΣ δίπλα σε φασιστικά σύμβολα, αλλά και στο όνομα Pro Patria. Αν αυτό σχετίζεται με το περιοδικό Patria που κυκλοφορούσε πριν λίγα χρόνια, τότε φαίνεται να είναι μια ομάδα γύρω από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, ακροδεξιό δημοσιογράφο που έχει καταδικαστεί δύο φορές για επίθεση: Μία ως Χρυσαυγίτης το 2001 και μία ως Αυτόνομος Εθνικιστής το 2005.

Τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα ως προς την ψηφιακή παρουσία του Εύρυτου. Μέχρι πριν λίγες βδομάδες, όπως προκύπτει από το αρχείο μας, υπήρχαν δύο λογαριασμοί στο Twitter που φαίνονταν να συμπλέουν, να αναφέρουν ο ένας τον άλλο και να παραπέμπουν σε ένα Instagram με το όνομα Εύρυτος.

Πρόκειται για τα εξής δύο handles στο Twitter: Το παλιό είναι το @ΖHTW_H_ELLAS και το νέο είναι το @Evritos1. Το artwork έχει ολόιδιο στιλ, ενώ ο χρήστης με handle @OplarXig δηλώνει σαφώς ότι Εύρυτος είναι ο @ΖHTW_H_ELLAS. Το δε pinned post στον νέο λογαριασμό ήταν από τον @ΖHTW_H_ELLAS.

Άλλα δύο στοιχεία είναι τα εξής. Το παλιό Instagram στο οποίο παρέπεμπε ο @ΖHTW_H_ELLAS, όπως φαίνεται στο παρακάτω σκρίνσοτ, έχει καταργηθεί και απομακρυνθεί από το bio του προφίλ. Αλλαγή έχει υποστεί επίσης η φωτό προφίλ, η οποία είχε artwork α λα Εύρυτος. Ο δε ακροδεξιός ιδιοκτήτης του προφίλ ισχυρίζεται ότι ο Εύρυτος του έκλεψε το ψευδώνυμο (!):

Όλη αυτή η δραστηριότητα έχει αφήσει διάφορα περίεργα ίχνη:

Επίσης, γιατί έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς tweets όπως το παρακάτω, στο οποίο οι δολοφονημένοι Χρυσαυγίτες Φουντούλης και Καπελώνης χαρακτηρίζονται ως «αδέρφια» του προφίλ για το οποίο μιλάμε;

Να τονίσουμε επίσης ότι τα δύο νέα acount του Εύρυτου φτιάχτηκαν αμφότερα στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, δηλαδή την περίοδο που άρχισε να ακούγεται το όνομα του γκραφιτά στα ΜΜΕ ως ενός καλλιτέχνη που φτιάχνει πατριωτικές εικόνες εμπνευσμένος από την ελληνική ιστορία. Θα μπορούσαν όλα να είναι σύμπτωση, ή να πρόκειται για rebranding ώστε να αποφευχθούν οι κατηγορίες ότι πρόκειται για χαρακτηρισμένο φιλο-Χρυσαυγίτη και φασίστα.

Ο ίδιος πάνω κάτω λέει ότι διαχωρίζεται από «ό,τι άλλο» κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:

Βέβαια, πιο πρόσφατα, είχε έναν πολύ γλυκό διάλογο με τον καταδικασμένο νεοναζί Γιάννη Λαγό (δυστυχώς το Twitter του εξαφάνισε τον λογαριασμό, οπότε αυτή η αβρότητα χάθηκε για πάντα), ο οποίος κάποια μακρινή σχέση με την πολιτική και τη βία έχει:

Εμείς από τη μεριά μας να πούμε ότι είμαστε αρκετά σκεπτικιστές για το αν οι πρωταγωνιστές του ’21 δεν αξίζουν κάτι καλύτερο ως artwork προς τιμήν τους:

Κάπου εδώ μπορούμε να παραφράσουμε το κλασικό άσμα από Παρεμβολές:

«Είναι μια νέα ερμηνεία για το τι εστί τέχνη
Το GRAFFITI ΜΕ σύνορα και έθνη»

Best of internet