Quantcast
POLITIX

8 αλλοδαποί σημαιοφόροι που θα έπιναν ένα ποτήρι νερό από τον Βασίλη Τσιάρτα

Αν φέρνουν μετάλλια είναι Έλληνες ακόμη κι αν δε μπορεί να προφέρει κανείς το όνομά τους


Κώστας Αρβανίτης · 6 Νοεμβρίου 2017

Όλοι έχουμε ένα ένοχο μυστικό κάποιου είδους, μεγάλο ή μικρό, αθώο ή όχι και τόσο αθώο. Αυτές τις μέρες που εκείνο το γνωστό μας κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ξεχύθηκε με πάθος για να απαγορέψει σε “ξένους” ανθρώπους να αγγίξουν τη σημαία του, θυμηθήκαμε το δικό του ένοχο μυστικό: το πως έτρεχε στην Ομόνοια για να πανηγυρίσει έξαλλα μετάλλια, πρωταθλήματα και διακρίσεις που του έφεραν “ξένοι” (σύμφωνα με τη διατύπωση τους τουλάχιστον).

Για όλους τους υπόλοιπους δεν τρέχει και τίποτε φοβερό, αν και οι βιαστικές ελληνοποιήσεις για χρηστικούς λόγους πάντα ήταν λίγο αστείες τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται χρόνια εδώ γέρασαν περιμένοντας να γίνουν έλληνες πολίτες. Το να βλέπεις τους πιο χάρντκορ εθνικοπατριώτες να προσπερνάνε τα περίεργα ονοματεπώνυμα των αθλητών ή τους ξένους που πιάνουν τη σημαία μας επειδή φέρνουν μετάλλια στη μπατρίδα είχε αξία ανεκτίμητη.

Αποκορύφωμα αυτής της σχιζοφρένειας ήταν το πρόσφατο tweet του Βασιλάκη του Τσιάρτα (τον οποίο πρόλαβε και τάπωσε ήδη ο Γιώργος Μπαντής του Πανιωνίου). Τη σημαία μας πρέπει να την κρατάνε ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Μόνο που δεν ισχύει πάντα αυτό, έτσι δεν είναι; Ας δούμε μερικές από τις πιο κλασσικές περιπτώσεις:

Ότο Ρεχάγκελ

Αντιτουριστικός Γερμανός, σίγουρα αντιτουριστικό ποδόσφαιρο αλλά με τούτα και με κείνα η Ελλάδα του Μπασινά, του Φύσσα, του Καφέ και των άλλων μάγων προσπέρασε την προηγούμενη πρωταθλήτρια( Γαλλία), το φαβορί του τουρνουά (Τσεχία) και τη διοργανώτρια και πήρε ευρωπαϊκό. Όχι κι άσχημα για τη χώρα που είχε συνηθίσει οι επιδόσεις της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο να είναι οι προμενάδες του Μαχλά.

Ωπ τι κάνει αυτός ο απόγονος των Αλεμανών κατακτητών με τη σημαία μας; “Πετάχτε τον έξω”, όπως είχε πει και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή ο Κώστας Πρέκας.

Μιρέλα Μανιάνι

Γενικά για όποιον δε θυμάται, στα 90s και early 00s οι Αλβανοί που ήρθαν στη χώρα θεωρούνταν από ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου μόλις λίγο πιο επιθυμητοί από τα κουνούπια, ενώ η φυσική τους θέση θεωρούνταν τα χωράφια με τα πορτοκάλια ή η οικοδομή. Εκτός αν ήταν ακοντίστριες που παίρνουν αργυρό μετάλλιο στους Ολύμπιακούς αγώνες και χρυσό σε παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως η Μιρέλα Μανιάνι, η οποία ελληνοποιήθηκε επειδή παντρεύτηκε τον επίσης ελληνοποιημένο (!) αρσιβαρίστα άντρα της.

Μια υπέροχη φωτογραφία, θα σήκωνε σοβαρά επεισόδια για καμιά δεκαετία τουλάχιστον.

Ηλίας Ηλιάδης

Το κτήνος του τζούντο που λέγεται Ηλιάδης εκτός από ένα εντυπωσιακό ρεκόρ (νεότερος αθλητής με χρυσό στο τζούντο στην ιστορία των Ολ. Αγώνων) έχει κι ένα γαμάτο πραγματικό όνομα: κανονικά λέγεται Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί καθώς ο άνθρωπος είναι από τη Γεωργία. Ο φοβερός αυτός αθλητής “υιοθετήθηκε” από τον ομοσπονδιακό προπονητή του τζούντο, Νίκο Ηλιάδη αλλά κανείς δε θα πήγαινε να του πει στη μάπα του ότι είναι υιοθετημένος, έτσι;

Αν πιστεύει κάποιος πως κακώς κουβαλάει τη σημαία, ελεύθερο το πεδίο να πάει να του το πει, έτσι;

Αμιράν Καρντάνοφ

Άλλος ένας δυνατός παλαιστής από τον Καύκασο (την Οσετία συγκεκριμένα) που ονομάστηκε Αλέξανδρος εδώ, για να μην θυμίζει στους ελληνόψυχους ότι δεν ξέρουν καν που είναι η Οσετία.

Έφερε πάντως ένα χάλκινο μετάλλιο στην ελευθέρα πάλη στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, οπότε θεωρήθηκε έλληνας και όχι ρωσοπόντιος.

 

Αρτιόμ Κουρεγκιάν

Ο δε Αρτιόμ Κουρεγκιάν είναι από την Αρμενία, η οποία ως γνωστόν είναι επαρχία του νομού Λασιθίου. Χάλκινος Ολυμπιονίκης κι αυτός για την Ελλάδα αλλά στους Ολυμπιακούς του 2004.

Ο Koυρεγκιάν συγκεκριμένα είναι τόσο χάρντκορ που πήρε χρυσό και στο πρωτάθλημα των βετεράνων παλαιστών.

Ιάκωβος Τσακαλίδης

Υπάρχει το εξής μαγικό φαινόμενο: Όταν μια ομάδα ή μια ομοσπονδία θέλει πολύ ένα παίχτη, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει ομογενής. Αυτό ήταν το φαινόμενο και με τον Iάκωβο “Jake” Τσακαλίδη, ο οποίος κανονικά λεγόταν Αλεξέι Λέντκοβ και έπαιξε στο ΝΒΑ και στην Εθνική Ανδρών.

Ντάξει οκ, οι Ρώσοι είναι ορθόδοξοι τουλάχιστον.

Κάχι Καχιασβίλι

Ο Καχιασβίλι μαζί με τον Πύρρο Δήμα ήταν οι κλασσικοί τύποι με τη συζητήσιμη ελληνική καταγωγή που όμως έφερναν χρυσά μετάλλια στην ένδοξη χώρα μας στα δύσκολα 90s. Έχει μια θέση στην καρδιά μας επίσης γιατί από τους τότε ολυμπιονίκες Άρσης Βαρών ήταν ο μόνος του οποίου το όνομα δε θύμιζε καθόλου, μα καθόλου τη χώρα που αν δεν ήταν αθλητής θα τον είχε σε κανένα χωράφι να μαζεύει πατάτες.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο “greek freak” έχει επίσης μια ειδική θέση στην καρδιά μας, γιατί οι ελληνόψυχοι εδώ πέρα έχουν φροντίσει ήδη να τον βρίσουν όταν ανακοίνωσε πως δε θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ. Καμία έκπληξη: Kατά πάσα πιθανότητα κάποιοι είχαν ήδη βρίσει όταν τον είχαν δει σημαιοφόρο στου Ζωγράφου το 2013.

Θα τους περάσει άμα κάνει κανένα επικό παιχνίδι με την Εθνική. Στο μεταξύ κρατάμε αυτό το τρελό παρεάκι:

 

 

 

Best of internet