Quantcast

Το Tenet αγγίζει τα 150 εκ. δολάρια παγκοσμίως, γίνεται επίσημα το πρώτο blockbuster της πανδημίας

Ομολογουμένως εντυπωσιακό, είναι όμως αρκετό για να μη μπει μέσα η ταινία;

THE NERDSTREAM

7 Σεπτεμβρίου 2020

Το ζήσαμε κι αυτό. Ο Christopher Nolan μας έδωσε επιτέλους το Tenet κι έτσι έγινε ο πρώτος δημιουργός που κυκλοφόρησε μια μεγάλη χολιγουντιανή ταινία εν μέσω πανδημίας, πράγμα που φυσικά το επιθυμούσε διακαώς κι ο ίδιος ώστε να γίνει αυτός που θα σημάνει συμβολικά την επιστροφή του κόσμου στις αίθουσες. Και το κατάφερε, σε ένα σημαντικό βαθμό.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το Tenet έκανε το άνοιγμά του στις ΗΠΑ και μάζεψε 20,2 εκ. δολάρια. Στον υπόλοιπο κόσμο, το ίδιο διάστημα έφερε επίσης 78,3 εκ δολάρια από τα εισιτήρια της ταινίας. Βέβαια, στην Ευρώπη και την Ασία το Tenet είχε κυκλοφορήσει ήδη μια βδομάδα νωρίτερα, κι έτσι αυτή τη στιγμή το σύνολο βρίσκεται στα 146,2 εκ. δολάρια.

Σε ανακοίνωσή της, η Warner δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως η πορεία του Tenet θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρόλα αυτά, μάλλον δύσκολα θα αποδειχθεί η ταινία αρκετά επικερδής ώστε να αποδείξει τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου οικονομικού ρίσκου εκ μέρους των στούντιο σε non-franchise τίτλους την ώρα που όλα σπρώχνουν προς το streaming.

Για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής του Tenet έφτασε τα 200 εκ. δολάρια, ενώ ακόμα κι οι πιο συντηρητικές αναλύσεις λένε ότι τα κόστη του marketing ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 300-350 εκ. δολάρια. Αν συνυπολογίσουμε το μεγάλο ποσοστό που αναμένει κι ο ίδιος ο Nolan από τα κέρδη, λέγεται ότι η ταινία θα χρειαστεί περίπου 450-500 εκ. έσοδα προκειμένου να βγάλει τα έξοδά της και να μην μπει μέσα.

Επομένως, θα πρέπει σίγουρα το Tenet να αποδειχτεί επικερδέστερο από το Dunkirk (526 εκ.) και να φτάσει τα νούμερα του Interstellar (693 εκ.) προκειμένου να φέρει κέρδη στην Warner. Βέβαια, αυτό είναι μια δύσκολη υπόθεση εν μέσω υγειονομικών μέτρων που αυξομειώνονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ενώ ας πούμε στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχει ανοίγει μόλις το 65-70% των κινηματογράφων, με τις κρίσιμες αγορές της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης να παραμένουν ανενεργές. Να σημειώσουμε βέβαια ότι έχει πάει ήδη πολύ καλά στην Κίνα, μαζεύοντας 30 εκ. δολάρια μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Με άλλα λόγια, το Tenet κατάφερε να γίνει το πρώτο blockbuster της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα γίνει και το πρώτο επικερδές blockbuster της πανδημίας. Αν κοιτάξουμε τα ελληνικά σινεμά, θα δούμε ότι η ταινία πούλησε 40.230 εισιτήρια (από 162 οθόνες), προσφέροντας έτσι στην ντόπια κινηματογραφική αγορά το καλύτερό της σαββατοκύριακο από την αρχή της πανδημίας κι έπειτα. Συγκριτικά, σημειώνουμε ότι το Dunkirk πριν από τρία χρόνια είχε κόψει στο άνοιγμά του 53.457 εισιτήρια (από 129 οθόνες), οπότε πράγματι αναμένεται μαραθώνιος για το Tenet προκειμένου να αποτελέσει εμπορική επιτυχία για τον Nolan και τη Warner.

Best of internet