Quantcast

Οι πρώτες αντιδράσεις για το Tenet του Nolan είναι κάπως διχασμένες, για να το θέσουμε ευγενικά

Αλλά όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα υπερθέαμα που ανήκει στη μεγάλη οθόνη

THE NERDSTREAM

24 Αυγούστου 2020

Είναι άτιμο πράγμα οι προσδοκίες, φίλες και φίλοι. Τώρα, ας πούμε, το Tenet έχει να επιτελέσει έναν δύσκολο τριπλό ρόλο. Πρώτον, η νέα ταινία του Christopher Nolan θέλει σίγουρα να ικανοποιήσει τους πιστούς fans του σκηνοθέτη που τον ακολουθούν σχεδόν τυφλά. Δεύτερον, όντας η πιο φιλόδοξη και μεγαλεπήβολη ταινία του δημιουργού, θέλει να ξεπεράσει τις προηγούμενές του σε αποδοχή και θαυμασμό. Τρίτον, θέλει σίγουρα να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανεκκίνηση της κινηματογραφικής ομαλότητας, την επιστροφή στις αίθουσες και την διάσωση της κινηματογραφικής εμπειρίας ανάμεσα στην πανδημία και το streaming.

Καθώς λοιπόν η ταινία ετοιμάζεται να βγει στις ευρωπαϊκές αίθουσες στις 26 Αυγούστου (μεθαύριο δηλαδή, ετοιμαστείτε) και στις αμερικάνικες στις 3 Σεπτεμβρίου (γιάνκηδες μήπως πονάτε;), αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν οι δημοσιογραφικές προβολές του Tenet και αμέσως μετά την λήξη του σχετικού εμπάργκο εκ μέρους της Warner οι κριτικές της ταινίας κατέκλυσαν τα συνήθη λημέρια του διαδικτύου, χωρίς spoilers φυσικά.

Για να μιλήσουν πρώτα οι αριθμοί, αυτή τη στιγμή το Tenet έχει 81% φρεσκάδα στο Rotten Tomatoes έπειτα από 48 κριτικές (με μέση βαθμολογία 7.09/10), ενώ το σκορ του στο Metacritic είναι 70/100 έπειτα από 20 καταγεγραμμένες κριτικές. Κρίνοντας με βάση αυτούς τους αριθμούς, πρόκειται για την πιο διχαστική ταινία του Nolan μετά το The Prestige και το Interstellar.

Συνολικά, η εικόνα που σχηματίζεται μοιάζει να είναι η εξής. Όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για ένα υπερθέαμα που αξίζει και με το παραπάνω την εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας και της μεγάλης οθόνης. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αυτοί που το θεωρούν ένα άψυχο και σοβαροφανές φιλμ που προσπαθεί υπερβολικά πολύ, κι υπάρχουν κι αυτοί που βρίσκουν στο Tenet το απόγειο της εγκεφαλικότητας και της κινηματογραφικής αντίληψης παζλ του Nolan.

Πιο συγκεκριμένα, πάμε μια βόλτα από κάποια ενδεικτικά μεγάλα κινηματογραφικά sites. Το IndieWire, ας πούμε, χαρακτήρισε την ταινία ως μια ελάχιστα διασκεδαστική απογοήτευση. Αντίστοιχα, το The Wrap περιγράφει το Tenet ως μια ταινία James Bond που βρίσκεται σε σύγχυση. Κι ο Guardian πηγαίνει ακόμα πιο πέρα την αρνητική κριτική, περιγράφοντας το φιλμ ως βαρετό και τζούφιο, σημειώνοντας ότι δεν αξίζει το υγειονομικό ρίσκο της κλειστής αίθουσας.

Όσον αφορά τις πιο θετικές κριτικές τώρα, το Variety βρήκε το Tenet εξόχως διασκεδαστικό ως υπερθέαμα που παίζει με τον χρόνο, ενώ το Empire το περιγράφει ως γενναίο και θεότρελο. Κι ακόμα πιο ενθουσιώδης είναι η κριτική στο Total Film, όπως η ταινία περιγράφεται ως τέλεια μετουσίωση του τι καθιστά ξεχωριστή εμπειρία την κινηματογραφική αίθουσα.

Κάπου στη μέση, τέλος, βρίσκεται η κριτική του Hollywood Reporter, όπου διαβάζουμε πως πρόκειται για μια ταινία που είναι εύκολο να θαυμάσεις αλλά αδύνατον να αγαπήσεις, αφού η ψυχρή εγκεφαλικότητα κυριαρχεί εν τέλει πάνω στην ιδιαίτερη ανθρωπιά που θα μπορούσε να έχει το Tenet. Εδώ που τα λέμε, αυτό είναι κάτι που αν μη τι άλλο το βρίσκουμε και σ’ άλλα έργα του Nolan.

Αυτά προς το παρόν για το Tenet. Καλά να περάσετε βλέποντάς το από Τετάρτη στα σινεμά και θα τα πούμε φυσικά αναλυτικότερα για την ταινία στο πολύ άμεσο μέλλον.

Best of internet