Quantcast

Το «2001: A Space Odyssey» γιορτάζει 50 χρόνια με επιστροφή στις αίθουσες και πρόλογο του Κρίστοφερ Νόλαν

Σε αμερικάνικα σινεμά και στο φεστιβάλ των Καννών, προς το παρόν

THE NERDSTREAM

2 Απριλίου 2018

Σήμερα είναι 2 Απριλίου 2018. Σήμερα, δηλαδή, κλείνουν ακριβώς 50 χρόνια από την παγκόσμια κινηματογραφική πρεμιέρα του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που άλλαξε το πώς βλέπουμε την επιστημονική φαντασία, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους μαύρους μονόλιθους. Πενήντα χρόνια μετά, το 2001 παραμένει μια από τις πιο εντυπωσιακές κινηματογραφικές εμπειρίες που δεν έχουμε ζήσει ποτέ μπροστά στη μεγάλη οθόνη. Αυτό, όμως, ενδέχεται να αλλάξει – για κάποιους τουλάχιστον.

Η Warner Bros, λοιπόν, αποφάσισε να γιορτάσει την 50ή επέτειο της Οδύσσειας του Διαστήματος με την κυκλοφορία μιας ρετρό κόπιας 70mm, χωρίς κανένα ίχνος ψηφιακής ή άλλης επεξεργασίας, ώστε να προσφέρει μια εμπειρία όσο πιο κοντά γίνεται στο αυθεντικό όραμα του Κιούμπρικ. Σύμφωνα με το στούντιο, αυτή η εκδοχή της ταινίας θα αρχίσει να προβάλλεται σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες από τις 18 Μαΐου.

Ήδη, βέβαια, στον χορό έχει μπει το φετινό φεστιβάλ των Καννών, το οποίο θα φιλοξενήσει μια ειδική προβολή με την κόπια των 70mm στη διοργάνωση που θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 19 Μαΐου. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της προβολής, όμως, είναι ότι την ταινία θα παρουσιάσει ο Κρίστοφερ Νόλαν, ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις του 2001 (προφανώς) κι ένας απ’ τους ανθρώπους του σινεμά που υπερασπίζονται σθεναρά το φιλμ έναντι του ψηφιακού format. Ο ίδιος δηλώνει ότι “είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο να συμμετέχει στην επαναδημιουργία της κόπιας και να την παρουσιάσει σε όλη της την αναλογική δόξα”.

Λοιπόν, μην τα πολυλογούμε: ας φροντίσει ένας καλός άνθρωπος να την φέρει προς τα ‘δω – κι από μας ό,τι θέλει.

Best of internet