Quantcast
guide EVENTS

«Πήρα Ξύλινα Γυαλιά…»

Η ανεξάρτητη ομάδα Xylo μιλάει για τα ξύλινα γυαλιά της, για το crowdfunding και για την ελληνική αγορά


JR · 16 Μαΐου 2013

Η Xylo eyewear είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε στη Σύρο από τον Περικλή Θερριό και την Ελένη Βακονδίου. Μαζί με τη σχεδιαστική ομάδα, που προέρχεται από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σύρου, φτιάχνουν χειροποίητα γυαλιά ηλίου από ξύλο. Εξού και το όνομα!

 
 

Su0dH4-nDi2vcqjV96ywjSXu-NqUby9tntcpD2G_7vo

 
 

Πρόκειται για μια προσπάθεια που βασίζεται στο crowdfunding. Το project έχει ξεκινήσει με καμπάνια χρηματοδότησης μέσω της πλατφόρας IndieGoGo την οποία βρίσκετε και στηρίζετε εδώ.

 
 

Το βίντεο της καμπάνιας με μουσική του Περικλή

 
 

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, μας απαντούν στις παρακάτω ερωτήσεις για να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για αυτό που κάνουν.

 
 

– Πως σας ήρθε η ιδέα και ξεκινήσατε το project;

 

Ήταν μια πρωινή σκέψη της Ελενίτσας …! “Θα φτιάξουμε ξύλινα γυαλιά από ξύλο ελιάς” μου είπε. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη, πήραμε ένα κούτσουρο ελιάς μπήκαμε στο εργαστήριο μας και την πρώτη κιόλας μέρα είχαμε έτοιμο το πρώτο μας ζευγάρι. Ήταν αρκετά καλή προσπάθεια αλλά εμείς δεν ήμασταν όσο ικανοποιημένοι θα θέλαμε. Στην αρχή  νομίζαμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι κατασκευαστές ξύλινων γυαλιών. Μετά όμως ήρθε η απογοήτευση και μετά την απογοήτευση ήρθε και πείσμα. Πείσμα και αφοσίωση με μοναδικό στόχο την κατασκευή ξύλινων γυαλιών ηλίου. Από εκείνη την ημέρα δεν έχουμε σταματήσει ούτε λεπτό.

 
 

– Πως προέκυψε η χρήση του ξύλου και ποια τα πλεονεκτήματά του;

 

Το ξύλο για εμάς δεν ήταν κάτι καινούριο. Ασχολούμασταν με ξύλινες κατασκευές πολύ καιρό πριν φτιάξουμε ξύλινα γυαλιά. Σχεδιάζαμε και κατασκευάζαμε από καρέκλες μέχρι αλατοπίπερα και οτιδήποτε μας περνούσε από το μυαλό.

Τα πλεονεκτήματα του ξύλου είναι πολλά. Το ξύλο είναι ένα υλικό που σου επιτρέπει να δώσεις μορφή σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου αν έχεις υπομονή και αγαπάς αυτό που κάνεις. Σε συνδέει άμεσα με την φύση και σε βάζει στην διαδικασία να ζήσεις μια διαφορετική ιστορία, βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Αυτό πιστεύουμε ότι συνδέει τα γυαλιά με οποιονδήποτε επιθυμεί να τα αποκτήσει. Μια νοσταλγία και την ευχαρίστηση να αγκαλιάζει το πρόσωπο σου ένα υλικό βγαλμένο από την φύση. Τα γυαλιά μας δεν έχουν περάσει από καμιά χημική επεξεργασία. Ακόμα και την κηραλοιφή την φτιάχνουμε μόνοι μας από φυσικό κερί μέλισσας και παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης όσο και αν φαίνετε απίστευτό είναι πάρα πολύ ελαφριά.

 
 

LEXpgvq_x72RZbt0nj1sQQbIBm2kheJZpVOymu8EUgg

 
 

 

– Ποια είναι τα όνειρα για το μέλλον και που σκοπεύει αυτή η προσπάθεια;

 

Τα όνειρο μας προς το παρόν είναι πραγματοποιήσιμο.

Χρειαζόμαστε έναν μεγαλύτερο χώρο που θα φιλοξενήσει τα εργαλεία μας, τους πάγκους μας, το ps3 για τα διαλλείματα και χαρούμενους ανθρώπους που θα αγαπούν αυτό που κάνουν. Νιώθουμε πολύ τυχεροί γιατι αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε ήδη κοντά μας .

Η ασχολία με το ξύλο δεν απαιτεί τόσο τεχνικές γνώσεις όσο αγάπη για αυτό που κάνεις.

 
 

– Πιστεύετε ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να επιβιώσει στην αγορά όπου υπάρχουν πλέον αλυσίδες οπτικών;

 

Πιστεύουμε ότι πλέον, μόνο τέτοιου είδους προσπάθειες θα επιβιώσουν.

Ο κόσμος έχει ανάγκη από αλληλοϋποστήριξη και θετική ενέργεια. Έχει ανάγκη να νιώσει ότι τον ακούς όταν σου μιλάει και να βρίσκεσαι δίπλα του. Υπάρχει τρόπος λοιπόν να είσαι ανταγωνιστικός, προσφέρεις ένα ποιοτικό προϊόν σε μια λογική τιμή, αυτό είναι όλο.

 
 

tLWr74ypjCsYK42AEX-RWnC-ES41lJ3w12OX6ffeorw

 
 

 

– Τι σας κάνει ξεχωριστούς;

 

Η ειλικρίνεια , η συνέπεια και η καινοτομία. Είμαστε και θα είμαστε συνεπείς στις απόψεις μας και στον τρόπο που δουλεύουμε. Τα υλικά μας διαλέγονται πολύ προσεκτικά και κάθε στάδιο της κατασκευής των γυαλιών περνάει από έλεγχο για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Τώρα όσο αφορά την καινοτομία είμαστε η πρώτη εταιρία που κατασκευάζει ξύλινα γυαλιά ηλίου με αντικαταστάσιμους φακούς.

 
 

– Γιατί επιλέξατε να στήσετε το project μέσω crowdfunding; Εξηγήστε με λίγα λόγια σε όσους δεν ξέρουν τι είναι και πως μπορούν να σας βοηθήσουν.

 

Πιστεύουμε στο θεσμό του crowdfunding. Θεωρούμε πως είναι ένας δίκαιος, μοναδικός και δημοκρατικός τρόπος χρηματοδότησης.
To IndieGoGo επιτρέπει σε οποιοδήποτε χρήστη να στήσει μια διαδικτυακή σελίδα για την καμπάνια του και να φτιάξει μια λίστα επιβραβεύσεων
για όσους αποφασίσουν να συνεισφέρουν οικονομικά στο project. Η επιτυχία βασίζεται στην σωστή παρουσίαση και στην κινητοποίηση της καμπάνιας μέσω social media.

 
 

2ysD7fSaezDlfr6C9a-HJjJfAoXYLVlrE-QPHI6E59c

 
 

 
 

– Επειδή δεν είναι ακόμα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, ο κόσμος έχει ένα φόβο για το που πηγαίνουν τα λεφτά του, πιστεύετε ότι μπορεί να ξεπεραστεί με κάποιο τρόπο;

 

Δυστυχώς ο κόσμος στην Ελλάδα πλέον φοβάται πολύ. Νομίζω ότι ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να κρίνει αν κάτι είναι ειλικρινές ή όχι. Πιστεύουμε ότι είμαστε αρκετά ξεκάθαροι στο τι κάνουμε και στο τι θέλουμε να καταφέρουμε. Δεν ξέρουμε αν και  πώς θα ξεπεραστεί αυτός ο φόβος, αυτό που κάνουμε όμως εμείς είναι να μην κρίνουμε τις πράξεις των άλλων, αλλά να περνάμε καθημερινά από σκέψη τις δικές μας πράξεις και όταν στο τέλος της ημέρας είμαστε ικανοποιημένοι με αυτές, πέρα από τον φόβο ξεπερνάμε και άλλες καταστάσεις που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε μπροστά.

 
 

– Πολλοί ρωτάνε που μπορεί κάποιος να αγοράσει τα γυαλιά; Υπάρχει η δυνατότητα αυτή;

 

Προς το παρόν ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κάποιος τα γυαλιά μας είναι μέσα από την καμπάνια χρηματοδότησης μας στο IndieGoGo.

Αν η καμπάνια μας είναι επιτυχής θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε το εγχείρημα μας με τις κινήσεις που του αξίζει. Στα μελλοντικά μας σχεδία υπάρχει και η λειτουργία ενός online καταστήματος.

Είμαστε όμως ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις και ευελπιστούμε ότι με την λήξη της καμπάνιας τα γυαλιά μας να είναι διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα.

 

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ακουστούν και τα ονόματα των παιδιών από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σύρου, οι οποίοι έχτισαν μαζί μας και στήριξαν το όλο μας εγχείρημα, αυτών που δούλεψαν μαζί μας μέρα νύχτα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν  στον Μάριο Γεωρνταμιλή, στον Νίκο Αθανασσόπουλο και στην Κωνσταντίνα Γοργογιάννη.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Θωμά Γκίνη τον κινηματογραφιστή του βίντεο για την καμπάνια μας καθώς επίσης και όλα τα υπέροχα χαμόγελα που πλαισίωσαν τα γυαλιά μας στις φωτογραφίσεις.

 

Ελένη  και Περικλής

Σύρος / Κυκλάδες / Ελλάδα

[37.4333° Ν, 24.9167° Ε]

 
 


Η καλοκαιρινή συλλογή για το 2013

 

ARSnqn1fxlPjqaGZtN6F_IsxRJrYNgbXVn_AgLmk9KI qo1leNdWQ6UWm45Yn8LY6GQ747og9rqYnVFy1ieYEoo

 
 
Στο facebook θα τους βρείτε εδώ.

Best of internet