Quantcast

Οι Νύχτες Πρεμιέρας αποχαιρετούν τον κινηματογράφο Ιντεάλ με 7 υπερ-τούμπανες προβολές

Δυστυχώς το σινεμά κλείνει τέλος του χρόνου για να γίνει ξενοδοχείο, γιατί αυτό έλειπε από το κέντρο της Αθήνας

THE NERDSTREAM

20 Νοεμβρίου 2023

Όλη την περασμένη χρονιά διεξήχθη ένας μεγάλος αγώνας για να διασωθούν τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας Ιντεάλ και Άστορ από τα επιχειρηματικά σχέδια που θέλουν να μετατρέχουν την πόλη σε τουριστικό θεματικό πάρκο, με την υποστήριξη του κράτους βεβαίως βεβαίως.

Για πιο αναλυτικά, τσεκάρετε το βίντεό μας για το θέμα:

Κι ενώ το Άστορ τελικά διασώθηκε, το Ιντεάλ δυστυχώς δεν τα κατάφερε, παρά την τεράστια στήριξη από τον κινηματογραφικό κόσμο και τους κατοίκους του αθηναϊκού κέντρου, κι έτσι σχεδιάζεται να κλείσει στο τέλος του 2023 με στόχο να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Μέχρι τότε, δηλαδή από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα, οι Νύχτες Πρεμιέρας, το κινηματογραφικό φεστιβάλ που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Ιντεάλ τα τελευταία χρόνια, διοργανώνει 7 υπερ-τούμπανες προβολές αγαπημένων ταινιών εν είδει αποχαιρετισμού προς το ιστορικό σινεμά.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα και τις πληροφορίες για τις προβολές:

To 29ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
THE LAST PICTURE SHOW
ΕΠΤΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΑΛ

Έπειτα από τις sold out προβολές που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη στο ΙΝΤΕΑΛ, στηρίζοντας εμπράκτως την ανάγκη διάσωσής του – λίγο πριν το προγραμματισμένο κλείσιμό του στο τέλος του χρόνου – και επαναλαμβάνοντας το αίτημα διατήρησης και επαναλειτουργίας όλων των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει στην πολυαγαπημένη του αίθουσα για εφτά αποχαιρετιστήριες προβολές – γεγονός, με πρόσφατα αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες θρυλικών ταινιών.
Μάλιστα, τέσσερις από τις προβολές αυτές («Η Σιωπή των Αμνών», «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», «Pulp Fiction» και «Ο Κυνηγός») έχουν περαιτέρω συμβολική σημασία καθώς αποτέλεσαν ταινίες που άφησαν εποχή κατά την πρεμιέρα τους στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, ενώ δύο από αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ταινίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας στην ανανεωμένη, ψηφιακή μορφή που θα τις παρακολουθήσετε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Σάββατο 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00
SEVEN – DIGITAL RESTORATION

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Μόργκαν Φρίμαν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κέβιν Σπέισι Διάρκεια: 127′ Ετος παραγωγής: 1995
Το πιο επιδραστικό και καθηλωτικό θρίλερ της δεκαετίας του ’90-το οποίο αμέτρητες ταινίες προσπάθησαν έκτοτε να μιμηθούν-παραμένει ένα υπόδειγμα σασπένς, μυστηρίου και ατμόσφαιρας και αποτελεί την καθοριστική δημιουργία που τοποθέτησε το όνομα του Ντέιβιντ Φίντσερ στην ακριβοθώρητη λίστα των πιο περιζήτητων σκηνοθετών παγκοσμίως.

Σάββατο 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00
ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ | GOODFELLAS 4Κ RESTORATION 

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Πρωταγωνιστούν: Ρέι Λιότα, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι, Λορέιν Μπράκο, Πολ Σορβίνο Διάρκεια: 146′ Ετος παραγωγής: 1990
Εμπειρία σφοδρή και ηλεκτρισμένη, σκηνοθετημένη από τον Σκορσέζε με ένα σεισμικό πάθος που πλημμυρίζει κάθε πλάνο, με μια αλάνθαστη αφηγηματική βιρτουοζιτέ που κρατά το κοινό καρφωμένο στην θέση του επί δυόμισι ηδονικές ώρες και με μια σαρωτική ορμή που στέλνει ήρωες και θεατές σε μια rollercoaster βόλτα στην Κόλαση και ξανά πίσω, τα «Καλά Παιδιά» είναι ένα στιβαρό μάθημα σινεμά και μια από τις μεγάλες δημιουργίες του αμερικανικού κινηματογράφου. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Σάββατο 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00
ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ | EYES WIDE SHUT – DIGITAL RESTORATION 

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Νικόλ Κίντμαν, Σίντνεϊ Πόλακ, Μαρί Ρίτσαρντσον, Τοντ Φιλντ Διάρκεια: 159′ Ετος παραγωγής: 1999
Ερωτική οδύσσεια, νυχτερινή περιπλάνηση μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού που πρέπει να αναμετρηθεί με τις φαντασιώσεις του προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του, το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα γοητευτικό αίνιγμα που εξακολουθεί να προσκαλεί αμέτρητες ερμηνείες και συζητήσεις.

Σάββατο 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00 | ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
22:00 Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ | THE SILENCE OF THE LAMBS 30TH ANNIVERSARY 4K RESTORATION 

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Άντονι Χόπκινς, Σκοτ Γκλεν, Τεντ Λεβίν Διάρκεια: 118′ Ετος παραγωγής: 1991
Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικού Ρόλου (Άντονι Χόπκινς), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Τζόντι Φόστερ) και Διασκευασμένου Σεναρίου για το πολύκροτο θρίλερ που μας σύστησε στο πρόσωπο του Χάνιμπαλ Λέκτερ μια από τις πιο αλησμόνητες φιγούρες κακού όλων των εποχών και στάθηκε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’90. Προβάλλεται σε εξαιρετική ψηφιακή αποκατάσταση με αφορμή την πρόσφατη, 30ή επέτειο της ταινίας.

00:30 ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ | DIE HARD 4K RESTORATION 
Σκηνοθεσία: Τζον ΜακΤίρναν Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Άλαν Ρίκμαν, Μπόνι Μπεντέλια, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ Διάρκεια: 132′ Ετος παραγωγής: 1988
Η πιο αναπάντεχη και εκρηκτική χριστουγεννιάτικη ταινία που έγινε ποτέ μετέτρεψε τον Μπρους Γουίλις σε άκρως δημοφιλή (και σκληροτράχηλο) ήρωα της δράσης, τον Άλαν Ρίκμαν σε αξέχαστο κακό και τον σκηνοθέτη Τζον ΜακΤίρναν στον πιο δεξιοτέχνη δημιουργό του σινεμά περιπέτειας για ολόκληρη τη δεκαετία του ’80. Η ταινία προβάλλεται στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS

Παρασκευή 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00 | ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
22:00 PULP FICTION 4K RESTORATION 

Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο Πρωταγωνιστούν: Τζον Τραβόλτα, Σάμουελ Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τιμ Ροθ Διάρκεια: 154′ Ετος παραγωγής: 1994
Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και έξι ακόμη υποψηφιότητες, τεράστια εισπρακτική επιτυχία και φαινόμενο παγκοσμίως, το «Pulp Fiction» αποτελεί ένα modern classic του αμερικανικού σινεμά, σταθερό σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα και υπεράνω συστάσεων. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

00:30 Ο ΚΥΝΗΓΟΣ | PREDATOR 4K RESTORATION  
Σκηνοθεσία: Τζον Μακ Τίρναν Πρωταγωνιστούν: Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Καρλ Γουέδερς, Μπιλ Ντιουκ, Τζέσι Βεντούρα Διάρκεια: 107′ Ετος παραγωγής: 1987
Μέχρις εσχάτων αναμέτρηση μιας ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών με ένα αιμοβόρο εξωγήινο ον που καραδοκεί κρυμμένο σε κάποια ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, αυτός ο εντυπωσιακός συνδυασμός καταιγιστικής πολεμικής δράσης και επιστημονικής φαντασίας αποτελεί διαχρονικά μια από τις πιο κλασικές ταινίες του σινεμά περιπέτειας της δεκαετίας του ’80. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS

Εισιτήρια |
Όλες οι προβολές των Νυχτών Πρεμιέρας: 7 Ευρώ
Οι προβολές του Midnight Express ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ και Ο ΚΥΝΗΓΟΣ: 6 Ευρώ

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά εδώ.

Best of internet