Quantcast
ADVERTORIALS

Luben fAIl guide:Πως να ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις το ChatGPT

ΑΙ-παραίτητες οδηγίες προς ναυτιλομένους


Διονύσης Παππάς · 12 Σεπτεμβρίου 2023

Με τούτα και με κείνα, η ΑΙ έχει μπει στη ζωή μας, και μάλιστα όχι μόνο σαν υπερπροηγμένα σκοτεινά project των τεχνολογικών κολοσσών για τα οποία δεν έχουμε ιδέα, αλλά σαν υπερπροηγμένα σκοτεινά project των τεχνολογικών κολοσσών με τα οποία μπορούμε να παίξουμε. Το πιο χαρακτηριστικό και δημοφιλές παράδειγμα όλων, είναι χωρίς αμφιβολία το ChatGPT, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης σε μορφή chat που έχει κάνει όλο τον κόσμο να πιστεύει ότι η σωτηρία της ανθρωπότητας (έστω η σωτηρία από τη βαρεμάρα) ή το Skynet θα έρθουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οκ, ας μιλήσουμε για λίγο σοβαρά: Δε χρειάζεται να αγχωθούμε αυτή τη στιγμή ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Δε χρειάζεται να αγχωθούμε επίσης ούτε για τις δυνατότητες του ChatGPT: Παρότι πρόκειται για ένα εργαλείο που εξελίσσεται με κάθε έκδοση και κάθε στιγμή (για την ακρίβεια, εξελίσσεται όσο ασχολούμαστε μαζί του), υπάρχουν τρόποι όχι απλά για να to προσεγγίσουμε, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη – ρωτήστε οποιονδήποτε developer και θα καταλάβετε.

Ακόμη κι αν αισθάνεστε μπούμερς στην ψυχή – οι ειδικοί θα σας κατατοπίσουν. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ήδη ξεκίνησε το πρώτο εκπαιδευτικό εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Ελλάδα πάνω στο ChatGPT, το οποίο παρέχει κανονικά Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης με την σφραγίδα ΑΕΙ και με μονάδες ECTS. Αν ανήκετε στον χώρο των οικονομικών, των νομικών, του marketing, της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού, του HR, της συμβουλευτικής, των πωλήσεων, αλλά και πολλούς άλλους, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, είναι εξαιρετικά πιθανό να σας αφορά άμεσα. Το σκέφτεστε; Δείτε αναλυτικά τις ενότητες και ξεκινήστε τις ενέργειες για να κάνετε την ΑΙ φιλενάδα σας!

Γιατί αν το δει κανείς από την ανάποδη, και θα επιμείνουμε σε αυτό, το ότι η ΑΙ γενικότερα και το ChatGPT ειδικότερα δεν είναι απροσπέλαστα (πόσο μάλλον, οχτροί), δε σημαίνει ότι πρέπει να τα χρησιμοποιείτε χωρίς σύνεση. Για εκπαιδευτικούς λόγους, σας παρουσιάζουμε 5 διαφορετικά πεδία χρήσης που καλό είναι να αποφύγετε ολοκληρωτικά:

Τα γκομενικά σας

Όσο φτωχή και απογοητευτική κι αν είναι η ερωτική σας ζωή, το πρόγραμμα δε μπορεί να την κάνει πιο επιτυχημένη και μη δοκιμάσετε καν να το βάλετε να γράφει τα DM που θέλετε να στείλετε. Για την ακρίβεια, κινδυνεύετε να βρεθείτε στο Antrasstigmh ή κάτι αντίστοιχο με τα μηχανικά μηνύματα – ραβασάκια όπως ο γνωστός χρήστης που έστελνε το ίδιο πράγματα παντού και όλοι πίστευαν ότι είναι bot. Σε αυτό μπορείτε άνετα να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας σε σχέση με κάθε μοντέλο.

Αν έχετε πιο απλές απορίες, όλα καλά:

Η εξεταστική / η σχολή σας

Δεν είναι ότι το πρόγραμμα δε μπορεί να σας βοηθήσει, είναι ότι πλέον κινδυνεύετε πολύ να γίνετε αντιληπτοί – πολλοί φοιτητές δοκίμασαν να πασάρουν γραπτά και εργασίες γραμμένα από το ChatGPT ως δικά τους και τους πιάσανε. Καλή η ιδέα του high tech σκονακιού, αλλά δεν τη σκεφτήκατε πρώτοι. Το ίδιο το ChatGPT μια χαρά τα πάει όταν δίνει εξετάσεις (αλλά όχι σε όλα τα μαθήματα), θα αφήσετε ένα ΑΙ μοντέλο να σας ξεπεράσει τόσο εύκολα;

Τα οικονομικά σας

Αν μια ΑΙ μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματα όλης της ανθρωπότητας, θα το είχαμε ήδη καταλάβει (ή θα είχε γίνει το αφεντικό όλων μας, σε μια πιο καπιταλιστική παραλλαγή του Skynet). Το καλό είναι ότι αν όντως ζητήσετε συμβουλές για hustling, κατά πάσα πιθανότητα θα σας συμβουλέψει να μην παίξετε όλα σας τα λεφτά στα Crypto, τη Herbalife ή κάτι άλλο αντίστοιχο. Αν του ζητήσετε βοήθεια για να νταντέψει τα λογιστικά σας (τι μπαίνει / τι βγαίνει) θα είναι πολύ πιο βοηθητικό. Good boi ChatGPT.

Τα υπαρξιακά σας

 

Αν όλοι οι φιλόσοφοι της ανθρωπότητας δεν έχουν βρει άκρη, πως θα καταφέρει ένα πρόγραμμα που στην τελική δέχεται input από ανθρώπους; Σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να διδαχθείτε την φιλοσοφία, δηλαδή ΚΑΙ την υπαρξιακή φιλοσοφία. Επίσης, αν το πρήξετε πάρα πολύ με υπαρξιακή συζήτηση μπορεί να πάθει κι αυτό ψυχολογικά μέσω machine learning. Ούτε ένα χρόνο ζωής δεν έχει κλείσει από το release του, κρίμα δεν είναι να πάθει κάτι τέτοιο;

Μην τσακωθείτε με το ChatGPT, για το Θεό

Απλά μην το κάνετε. Δεν είναι ευγενικό, δεν έχει νόημα, δε σας βοηθάει να νιώσετε καλύτερα και αν μια μέρα όντως υποτάξει την ανθρωπότητα, θα θυμάτε ότι το βρίζατε. Just don’t.

 

 

Best of internet