Quantcast
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ The Meat Lovers' Guide ΦΑΓΗΤΟ

Το Αmerican dream των κρεατοφάγων βρίσκεται στο Salty Pig στα Εξάρχεια

Αυθεντικό ρόσμπιφ, pulled pork και “diner” μπέργκερς σε περιμένουν στην Ιπποκράτους


Μια κουζίνα στον δρόμο κι όχι απλά street food. Αυτό διαβάσαμε μόλις μπήκαμε στο site του The Salty Pig, του καινούργιου αμερικάνικου street food που άνοιξε τις πόρτες του μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ιπποκράτους, το οποίο διαθέτει το αυθεντικό “Smokehouse” BBQ. Παραδοσιακά πιάτα από την Αμερικάνικη Ηπείρο, δηλαδή, που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού στην Αθήνα, τουλάχιστον όχι μαζεμένα σε ένα μόνο μέρος.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, πως αξίζει τον κόπο σε πρώτη φάση να παραγγείλουμε για να το δοκιμάσουμε και σε δεύτερη να το επισκεφτούμε. Η μία εμπειρία υπήρξε πραγματικά καλύτερη από την άλλη.


Η πρώτη παραγγελία έσκασε ένα μεσημεράκι στο γραφείο ζεστή-ζεστή και εντυπωσιακή. Ένα κλασσικό Philly Cheesesteak Submarine με ψιλοκομμένο βοδινό, τυρί, ψητές πιπεριές, κρεμμύδι & μανιτάρια, μαρούλι, ντομάτα & μαγιονέζα μέσα σε ένα τεράστιο μαλακό φραντζολάκι και για παρέα του ένα παραδοσιακό καναδέζικο πουτίν όπερ φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, βοδινή σως (το λεγόμενο γκρέϊβι) και φρέσκο λευκό τυρί να λιώνει από πάνω τους.

Το τελευταίο οι μερακλήδες μπορούν να το “ενισχύσουν” με οτιδήποτε επιθυμούν, από pulled pork, μπέικον & τσένταρ έως πικάντικη σάλσα, ξυνή κρέμα & χαλαπένιος. Εμείς, ωστόσο, παραμείναμε ταπεινοί και πήραμε την απλή εκδοχή του η οποία υπήρξε άκρως γευστική και ιδανικό συμπλήρωμα για το χορταστικό sandwich.

Το πολυαναμενόμενο new entry της πρωτεύουσας πέρασε επιτυχώς τις πρώτες εξετάσεις, οπότε το σχέδιο β’ μπήκε σε εφαρμογή. Την επόμενη κιόλας μέρα περάσαμε μια βόλτα από το μαγαζί για να διαπιστώσουμε από κοντά ότι πρόκειται για ένα νέου τύπου “γρηγοράδικο” με πάγκους ορθίων, μικρά τραπεζάκια και, φυσικά, delivery για το σπίτι με παν αμερικάνικη κουζίνα και ειδικές κοπές κρεάτων.

Εκεί, τρεις παλαβοί πλην έμπειροι σεφ (Παντελεάκης – Δημόπουλος – Ακριβός) σε συνεργασία με μια ομάδα από ικανούς νέους μαγείρους, ετοιμάζουν καθημερινά αυθεντικά “καπνιστά” κρέατα από βοδινό στήθος, χοιρινές κορτεζίνες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, μαγειρεμένα στο ειδικά κατασκευασμένο καπνιστήριο καθώς και χορταστικά σάντουιτς με λεπτοκομμένο ροσμπίφ, αληθινά “diner” μπέργκερς, το διάσημο pulled pork, σπιτικά λουκάνικα καθώς και λαχανικά ψημένα στην πλανητική ροτισερί για τους φίλους μας τους βίγκαν. Μιλάμε για κρέατα φρέσκα που συνοδεύονται από χειροποίητες σάλτσες, πατατοσαλάτες και αυθεντικές coleslaw.

Από όλα τα καλούδια που γευτήκαμε ξεχωρίσαμε το Smoked Brisket, ένα καπνιστό κομμάτι κρέατος ειδικής κοπής-λουκούμι που κρύβεται ανάμεσα στα κόκαλα χαμηλά στο στήθος και που ξεκάθαρα θα χαρακτηρίζαμε ως ναυαρχίδα του καταστήματος. Εντύπωση μας έκαναν, επίσης, και οι ιδιαίτερες μπλε τορτίγιες που θα παρατηρήσεις αμέσως, φτιαγμένες από αλεύρι μπλε καλαμποκιού, σχετικά καινούργιο στην αθηναϊκή σκηνή και γι αυτό άκρως ινσταγκραμικό πιάτο!

Φυσικά, δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε ούτε τις μισές λιχουδιές απ’ αυτές που πήρε το μάτι μας αφού με πόνο καρδιάς αφήσαμε για την επόμενη επίσκεψή μας τα λουκούλλεια κρέατα που σιγοψήνονται στο αργεντίνικο γκριλ, τις σπιτικές πίτες που ετοιμάζονται στον ξυλόφουρνο, τα hot dog καθώς και μια σειρά από special επιλογές στον κατάλογο οι οποίες αλλάζουν σε εβδομαδιαία βάση ανάλογα με τις πρώτες ύλες και την εποχή τους.  So long, guys!

Τhe Salty Pig 
Ιπποκράτους 36, Αθήνα
Tηλ. 21 0364 7445

Best of internet