Quantcast
guide CINE

Athens Open Air Film Festival: Ένας οδηγός για τις τζάμπα θερινές προβολές του Αυγούστου

…με μια μικρή τζούρα από Σεπτέμβριο, και μετά τέρμα.


Μετά από ένα διάλειμμα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, από το οποίο ελπίζουμε να επιβιώσατε αν παραμείνατε στην Αθήνα, το 7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου συνεχίζεται ξανά από τις 18 του μήνα, τραβώντας μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου – ημερομηνία που έχει κριθεί ως η καταλληλότερη για να διαολοστείλετε όσους πρόκειται να σας ευχηθούν καλό χειμώνα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ολοκληρώνουμε τον μηνιαίο οδηγό για τις ταινίες που θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο σε πλατείες, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παραλίες και άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ (The Wicker Μan, 1973) του Ρόμπιν Χάρντι

Πότε: Παρασκευή 18 Αυγούστου
Πού: Πλατεία Παναιτωλίου, Νέα Ιωνία
Περί τίνος πρόκειται: Κλασική 70s ιστορία τρόμου που περιστρέφεται γύρω από το αστυνομικό μυστήριο και τον απόκρυφο παγανισμό σ’ ένα απόμακρο νησί της Σκωτίας, με τον Κρίστοφερ Λη σε έναν εμβληματικό και ανατριχιαστικό ρόλο.
Γιατί να το δούμε: Από τις δημοφιλέστερες ταινίες που προβάλλονται στα πλαίσια του British Gothic αφιερώματος. Η φήμη της είναι αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν του σκηνοθέτη της, Robin Hardy, ο οποίος δεν γύρισε παρά μόνο δύο ακόμα ταινίες στην υπόλοιπη ζωή του. Μην παραλείψετε να δείτε και το αμερικάνικο remake με τον Νίκολας Κέητζ, το οποίο είναι ακόμα πιο τρομακτικό, αλλά για λάθος λόγους.

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (A Passage to India, 1984) του Ντέιβιντ Λιν

Πότε: Τετάρτη 23 Αυγούστου
Πού: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα)
Περί τίνος πρόκειται: Το Πέρασμα στην Ινδία, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φόρστερ, είναι το κύκνειο άσμα του σπουδαίου μηχανικού του σινεμά μεγάλης κλίμακας, Ντέιβιντ Λιν, θυμίζοντας εξίσου το μεγαλείο του Λώρενς της Αραβίας ή της Γέφυρας του Ποταμού Κβάι και την τρυφερότητα της Σύντομης Συνάντησης.
Γιατί να το δούμε: Από τη μία πλευρά, ο Λην αφαίρεσε πολλά από τα αντι-αποικιοκρατικά στοιχεία του μυθιστορήματος, αφαιρώντας αντίστοιχα μεγάλο μέρος της δύναμης του και οδηγώντας την ταινία περισσότερο προς τον οριενταλισμό. Από την άλλη, οι ευκαιρίες να βλέπονται τέτοιες ταινίες σε μεγάλη οθόνη δεν είναι πολλές και καλό είναι να μην χάνονται.

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΡΑΧΝΗΣ (Kiss of the Spider Woman, 1985) του Έκτορ Μπαμπένκο

Πότε: Παρασκευή 25 Αυγούστου
Πού: Πεζόδρομος Διον. Αρεοπαγίτου (απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης)
Περί τίνος πρόκειται: Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, ένας gay άνδρας που κατηγορείται για παιδοφιλία κι ένας straight αριστερός πολιτικός κρατούμενος γνωρίζονται στην φυλακή κι έρχονται κοντά προκειμένου να αντέξουν τη βαρβαρότητά της.
Γιατί να το δούμε: Φτιάχνοντας ταυτόχρονα μια μοναδική αφήγηση και αποτίοντας φόρο τιμής σε κλασικά δράματα φυλακής, το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης του Μπαμπένκο επεξεργάζεται την περίπλοκη σχέση μεταξύ επιθυμίας και στράτευσης, αρρενωπότητας και ευαισθησίας. Είναι μια ομολογουμένως βαριά ταινία για καλοκαιρινή βραδιά κάτω από την Ακρόπολη, αλλά αξίζει τον κόπο. Σημειωτέον επίσης ότι πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη παραγωγή που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, με τον Γουίλιαμ Χερτ να κερδίζει το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου για την καταπληκτική ερμηνεία του.

Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΑ (Night of the Demon, 1957) του Ζακ Τουρνέρ
(Θα προηγηθεί η προβολή της μικρού μήκους ταινίας «The Mistletoe Bough»)

Πότε: Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου
Πού: Άλσος Πετραλώνων (εντός γηπέδου μπάσκετ, Πετράλωνα)
Περί τίνος πρόκειται: Η τελευταία ταινία του British Gothic αφιερώματος και η ταινία που κλείνει το φεστιβάλ. Στο κλασικό horror film του 1957, ο Ζακ Τουρνέρ ακολουθεί έναν αμερικάνο καθηγητή ψυχολογίας που ερευνά μια σατανιστική αίρεση στο Λονδίνο.
Γιατί να το δούμε: Μπορεί ο Τουρνέρ να είναι κυρίως γνωστός ως κλασικός σκηνοθέτης του 40s τερατολάγνου βρετανικού σινεμά (Cat People, I Walked with a Zombie, Leopard Man), αλλά έχει καταφέρει κάτι αρκετά σημαντικό στον μεταπολεμικό κινηματογράφο: να γυρίσει ένα από τα καλύτερα film noir της χρυσής εποχής του είδους, το Out of the Past, και να σκηνοθετήσει και μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της εποχής του με τη Νύχτα του Δαίμονα. Ε, το δεύτερο προβάλλεται δωρεάν την 1η Σεπτεμβρίου. Καλό χειμώνα.

Όλες οι ταινίες ξεκινούν στις 21.00, ενώ το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώ.

Best of internet