Quantcast
guide CINE

Athens Open Air Film Festival: Ένας οδηγός για τις τζάμπα θερινές προβολές του Ιουλίου

Συνεχίζονται οι ταινιάρες κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό


Συνήθως μετά τον Ιούνιο έρχεται ο Ιούλιος, και μετά τις πρώτες 8 ταινίες του 7ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας ακολουθούν οι 9 επόμενες. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τον μηνιαίο οδηγό για τις ταινίες που θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο σε πλατείες, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παραλίες και άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

 

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΑΧΜΕΝΤ (Die Abenteuer des Prinzen Achmed, 1926) της Λότε Ράινιγκερ

Πότε: Τετάρτη 5 Ιουλίου

Πού: Πλατεία Κοτζιά (είσοδος από οδό Αθηνάς)

Περί τίνος πρόκειται: Μια από τις πρώτες animated ταινίες στην ιστορία του σινεμά (και η πιο παλιά που έχει διασωθεί), το αριστούργημα της Reininger βασίζεται σε στοιχεία από τις «Χίλιες και μία Νύχτες» και αφηγείται την ιστορία του πρίγκηπα Αχμεντ.

Γιατί να το δούμε: Γιατί η ταινία αποτελεί μια σπάνια σαγηνευτική εμπειρία όπου, όποτε και όπως κι αν την δεις. Δεν είναι μόνο η ιστορική σημασία του φιλμ και η πρωτοποριακότητα των τεχνικών της Reininger, είναι επίσης ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μαγευτικά παραμύθια που έχει αφηγηθεί ποτέ άνθρωπος. Σημειωτέον ότι την προβολή θα συνοδεύσουν με ζωντανή μουσική οι Larry Gus with Jay Glass Dubs.

 

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΕΜΠΟΦΚΣΙ (The Big Lebowksi, 1998) των Τζόελ & Ίθαν Κοέν

Πότε: Παρασκευή 7 Ιουλίου

Πού: Παραλία Αγ. Κοσμά (2η στάση Αγ. Κοσμά, Λεωφόρος Ποσειδώνος)

Περί τίνος πρόκειται: Ξέρετε ήδη περί τίνος πρόκειται.

Γιατί να το δούμε: Ξέρετε ήδη γιατί να το δείτε.

(Θα ακολουθήσει beach party με dj set από τον Γιώργο Μουχταρίδη του Pepper 96,6)

 

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ (The Fearless Vampire Killers, 1967) του Ρόμαν Πολάνσκι

Πότε: Tετάρτη 12 Ιουλίου

Πού: Σινέ Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Στην τρίτη ταινία του επί βρετανικού εδάφους, ο Polanski ακολουθεί έναν ηλικιωμένο καθηγητή – κυνηγό βρυκολάκων και τον βοηθό του καθώς μπλέκονται σε μια κωμική και τρομακτική περιπέτεια στην Τρανσυλβανία τον 19ο αιώνα.

Γιατί να το δούμε: Πρόκειται μάλλον για μια απ’ τις πιο υποτιμημένες δημιουργίες του Polanski, αφού συνήθως επισκιάζεται από τις υπόλοιπες ταινίες που σκηνοθέτησε την ίδια περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, η Νύχτα των Βρυκολάκων επιτυγχάνει πανηγυρικά τόσο στην κωμική όσο και στην horror πλευρά της – ακόμα κι αν το δεύτερο το γνωρίζαμε ήδη από το Μωρό της Ρόζμαρι και το πρώτο από το Cul-de-sac. Η ταινία επιλέχθηκε στα πλαίσια του αφιερώματος British Gothic και θα προβληθεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για τον εορτασμό 50 ετών από την πρώτη της κυκλοφορία στις αίθουσες.

 

ΟΡΦΕΟ ΝΕΓΚΡΟ (Orfeu Negro, 1959) του Μαρσέλ Καμί

Πότε: Παρασκευή 14 Ιουλίου

Πού: Σινέ Δεξαμενή (Πλατεία Δεξαμενής, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Ο γάλλος σκηνοθέτης Marcel Camus (βοηθός του Bunuel στο παρελθόν) μεταφέρει τον μύθο του Ορφέα και της Ευριδίκης στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο κατά τη διάρκεια του βραζιλιάνικου καρναβαλιού.

Γιατί να το δούμε: Η ταινία βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, αλλά και με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Μερικές φορές ο όρος αριστούργημα μοιάζει λίγος. Αυτή είναι μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις. Αν πηγαίνατε να το δείτε και δεν σας άρεσε, θα σας δίναμε τα λεφτά σας πίσω – αλλά δυστυχώς η προβολή είναι τζάμπα και δεν μπορούμε να το κάνουμε.

 

Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΡΙΟ (L’ Homme de Rio, 1964) του Φιλίπ ντε Μπροκά

Πότε: Τρίτη 18 Ιουλίου

Πού: Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Φρενήρης και κωμική παραλλαγή των κλασικών περιπετειών του James Bond με τον Ζαν Πωλ Μπελμοντό στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γιατί να το δούμε: Δεύτερη συνεχόμενη ταινία γάλλου σκηνοθέτη που διαδραματίζεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση. Ο Τυχοδιώκτης του Ρίο δεν είναι και καμιά τρομερή δημιουργία, αλλά ως 60s ταινία δράσης για θερινό σινεμά είναι ικανοποιητική.

(Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το φεστιβάλ Plein Air του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας)

 

MAD MAX 2 (Mad Max 2: The Road Warrior, 1981) του Τζορτζ Μίλερ

Πότε: Πέμπτη 20 Ιουλίου

Πού: Θέατρο Λυκαβηττού

Περί τίνος πρόκειται: Η δεύτερη μετα-αποκαλυπτική περιπέτεια του Μελ Γκίμπσον ως Mad Max με τον George Miller στο τιμόνι και την αυστραλιανή έρημο να γεμίζει τα πνευμόνια με άμμο.

Γιατί να το δούμε: O George Miller πάντα κατείχε ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του σύγχρονου σινεμά, κάτι που επιβεβαίωσε τα τελευταία χρόνια γυρίζοντας διαδοχικά ένα Happy Feet και ένα Fury Road. Αυτή εδώ, λοιπόν, ενδέχεται να είναι η καλύτερη ταινία του, βελτιώνοντας τον ήδη καταπληκτικό προκάτοχό του (την πρώτη περιπέτεια του Mad Max του 1979) σε κάθε επίπεδο.

(Θα ακολουθήσει πάρτι με dj set από τους Ιωσηφίνα Γκιόκα και Γιώργο Καρατζογιάννη του Best 92,6)

 

ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ (1979) του Νίκου Νικολαΐδη

Πότε: Σάββατο 22 Ιουλίου

Πού: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στέγη (Λεωφ. Καλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Ο Νικολαΐδης γυρίζει την δεύτερη ταινία του και εγκαινιάζει την τριλογία του για τα “χρόνια της χολέρας”, η οποία θα ολοκληρωθεί αργότερα με την Γλυκιά Συμμορία και με το Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα.

Γιατί να το δούμε: Είναι πολλές φορές που ο όρος cult χρησιμοποιείται καταχρηστικά και δίνει μια underground ή εκλεπτυσμένη αύρα σε τετριμμένα σκουπίδια που δεν το αξίζουν. Εδώ έχουμε μια απ’ τις περιπτώσεις όπου ο όρος cult είναι κάτι που κερδήθηκε δικαίως. Ο Νικολαΐδης αποχαιρετά την δεκαετία του ’50, αποχαιρετά τις βεβαιότητες του 20ου αιώνα, μέσα από την ιστορία μιας χούφτας ανθρώπων που κινήθηκαν στα περιθώριά του.

 

ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ, Ο ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ (Horror of Dracula, 1958) του Τέρενς Φίσερ

Πότε: Τρίτη 25 Ιουλίου

Πού: Σινέ Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα)

Περί τίνος πρόκειται: Κλασική εκδοχή του θρύλου του Δράκουλα, με τον κλασικό Κρίστοφερ Λη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια κλασική 50s παραγωγή τρόμου από την θρυλική Hammer Film Productions.

Γιατί να το δούμε: Το κείμενο του Μπραμ Στόκερ έχει μεταφερθεί αμέτρητες φορές στο σινεμά, κι αυτή είναι η 4η καλύτερη μεταφορά του. Βέβαια, όταν οι 3 καλύτερες έχουν πραγματοποιηθεί από τους Murnau, Browning και Herzog (και έχουν πρωταγωνιστές τους Schreck, Lugosi και Kinski), τότε αυτό είναι ένα μεγάλο κομπλιμέντο για την παρούσα ταινία, η οποία προβάλλεται δικαιωματικά στα πλαίσια του αφιερώματος British Gothic, μιας και αποτελεί μια απ’ τις εμβληματικότερες δημιουργίες του είδους.

 

ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟΨΕ (Dead of Night, 1945) των Α. Καβαλκάντι, Τσ. Κράιτον, Μπ. Ντίρντεν, Ρ. Χάμερ

Athens Open Air Film Festival

Πότε: Πέμπτη 27 Ιουλίου

Πού: Πεζόδρομος Διον. Αρεοπαγίτου (απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης)

Περί τίνος πρόκειται: Σπονδυλωτή ταινία τρόμου. Σύμφωνα με τον Σκορσέζε, η 5η καλύτερη όλων των εποχών.

Γιατί να το δούμε: Γιατί ακόμα κι αν δεν είναι η 5η, τότε σίγουρα είναι μέσα στις 10 καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ. Η γοτθική ατμόσφαιρα της ταινίας θολώνει τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, και η κατάβαση στον εφιάλτη ολοκληρώνεται καθώς οι χαρακτήρες αφηγούνται με τη σειρά ιστορίες τρόμου μέσα σε ιστορίες τρόμου, σε μια ταινία που προσπαθεί να αφηγηθεί τον ίδιο τον τρόμο.

 

Όλες οι ταινίες ξεκινούν στις 21.30, ενώ το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

 

 

 

Best of internet