Quantcast
guide BOOZE

Cocktail Your Food: Όταν το φαγητό γίνεται… κοκτέιλ

Βάλαμε 6 μπαρτέντερ σε δοκιμασία για να δεις το κοκτέιλ αλλιώς.


LUBEN CREW · 8 Ιουνίου 2018

Το ότι το κοκτέιλ είναι τάση και συνήθεια, και το ότι οι Έλληνες μπαρτέντερ την έχουν απογειώσει το γνωρίζεις σίγουρα. Πάνε οι εποχές που νομίζαμε ότι κοκτέιλ σημαίνει μόνο Mojito και Mai Tai – κι ας μη θυμηθούμε το White Russian (αιωνία του η μνήμη!) και μας ανέβει το ζάχαρο. Τώρα πια οι οι δικοί μας μπαρτέντερ παρακολουθούν τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, παίρνουν μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και βραβεύονται, μας σερβίρουν signature ποτά που θέλουμε να ανεβάσουμε αμέσως στο Instagram και μας βάζουν σε διαδικασία εξερεύνησης. Είναι οι άνθρωποι που μας αρέσει να συναντάμε και να μιλάμε όταν βγαίνουμε έξω! Πάνε κι ένα βήμα παραπέρα: μας προτείνουν να συνδυάσουμε το κοκτέιλ με το φαγητό ώστε να δοκιμάσουμε μια νέα εμπειρία πέρα από την κλασική μπύρα ή το κρασί. Μ’ αυτήν τη σκέψη, ζητήσαμε από έξι μπαρτέντερ να διαλέξουν ένα πιάτο από την κουζίνα του μπαρ όπου δουλεύουν, και να χρησιμοποιήσουν τέσσερα υλικά απ’ αυτό για να δημιουργήσουν ένα κοκτέιλ που θα του ταιριάζει απόλυτα.

Προηγουμένως όμως μιλήσαμε με τον Παύλο Λούλη, ο οποίος στα 16 χρόνια που βρίσκεται στο χώρο της εστίασης, διάβασε, ταξίδεψε, είδε άπειρα βίντεο με τους μπαρτέντερ που θαυμάζει, έφτιαξε πολλές συνταγές που δεν του άρεσαν καθόλου και τελικά κατάφερε να ξεχωρίσει. Βραβεύθηκε από την Ένωση Μπάρμεν Ελλάδας ως 1ος Bartender της Χρονιάς για το 2017 σε κλασικά κοκτέιλ και ως 2ος Bartender της Χρονιάς για το 2015. Το 2015 και το 2017 βραβεύθηκε για την καλύτερη γαρνιτούρα σε κοκτέιλ.Τον ρωτήσαμε πώς βλέπει πια τους πελάτες, πώς πρέπει να είναι ο σωστός μπαρτέντερ και ποιες είναι οι νέες συνήθειες εξόδου. Ορίστε τι μας απάντησε:

Βλέπω συνέχεια πελάτες που έχουν άποψη, ενώ πριν από κάποια χρόνια ό,τι κι αν τους σέρβιρες το έβρισκαν «τέλειο» και «εξαιρετικό». Έχουν ταξιδέψει πολύ, έχουν ψάξει το θέμα του ποτού και του κοκτέιλ, και προσέχουν τα πάντα, ακόμη και τον τρόπο σερβιρίσματος. Τον πελάτη δεν μπορείς πια να τον κοροϊδέψεις!

Για μένα, οι βασικές προϋποθέσεις που κάνουν τον σωστό μπαρτέντερ ξεκινούν από την καθαριότητα. Καθαρά ρούχα και χέρια, χτενισμένα μαλλιά, περιποιημένο μούσι ή μουστάκι. Αυτό εννοώ κι έχει πολύ μεγάλη σημασία στο χώρο μας! Φυσικά πρέπει να γνωρίζει όλα τα ποτά που έχει στη διάθεσή του. Άρα, πρέπει να έχει διαβάσει ώστε να τα χρησιμοποιεί σωστά αλλά και για να μπορεί να απαντήσει σε κάθε πελάτη που θέλει να ξέρει τι πίνει. Πρέπει επίσης να γνωρίζει τα πάντα για το μαγαζί όπου εργάζεται, από το σέρβις μέχρι το ταμείο, ώστε να μπορεί να το στηρίξει σε περίπτωση κάποιας δυσκολίας. Αυτό σημαίνει να παρασκευάζει και τα δικά του homemade υλικά ώστε να μην τα αγοράζει η επιχείρηση έτοιμα.

Οι συνήθειες εξόδου του κόσμου έχουν αλλάξει πολύ κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Από τη μία έχουν ταξιδέψει και έχουν διαπιστώσει ότι είναι προτιμότερο να πίνεις το ποτό σου νωρίς, μετά τη δουλειά για παράδειγμα, και να επιστρέφεις νωρίς στο σπίτι για ξεκούραση, αλλά και να μη βγαίνεις μόνο το σαββατοκύριακο. Φροντίσαμε και οι μπαρτέντερ να περάσουμε με ήπιο τρόπο στον κόσμο καινούργιες συνήθειες, προτείνοντας aperitivi ή κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, τα low-ABV δηλαδή, τα οποία είναι ιδανικά για να μη γίνεις κομμάτια!

Ας επιστρέψουμε όμως στη δοκιμασία Cocktail Your Food που βάλαμε σε έξι μπαρτέντερ, για να δούμε πώς αποδόμησαν ένα πιάτο και πώς μετέτρεψαν τα υλικά του σε κοκτέιλ:

 

Άρωμα Πλατείας

25ης Μαρτίου 19, Νέα Σμύρνη, 2109357505
Facebook: www.facebook.com/Music.Cafe.Food.BAR/

 

MoMix

Κελεού 1, Κεραμεικός, 6974350179
Facebook: www.facebook.com/MoMixMolecularMixology/

 

Couleur Locale

Νορμανού 3, Μοναστηράκι, 2167004917
Facebook: www.facebook.com/pg/couleurlocaleathens/about/?ref=page_internal

Lola’s

2ας Μεραρχίας 14, Πειραιάς, 2104529722
Facebook: https://www.facebook.com/pg/LolasPiraeus/about/?ref=page_internal

 

Andaman

Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα,  2112104939
Facebook: www.facebook.com/andaman.gr/

 

Moby All Day Bar

Μαρίνα Ζέας 1, Πειραιάς, 2110123778
Facebook: www.facebook.com/mobyalldaybar/

Best of internet