Quantcast
GUIDE

Στον Πειραιά μυρίζει έντονα Δυόσμος

Ένα πανέμορφο εδεσματοπωλείο με χαλαρή ταράτσα, που θα σου ξυπνήσει την περιέργεια να ανακαλύψεις ελληνικά προϊόντα και συνταγές.


Νίκος Βαζαίος · 5 Ιουλίου 2018
  1. Όταν μπαίνεις σε ένα νεοκλασικό, το πρώτο που αισθάνεσαι είναι ότι θα ήθελες να είναι το σπίτι σου. Ειδικά αν το νεοκλασικό είναι περιποιημένο και καλαίσθητο, όπως εκείνο του 1920 όπου στεγάζεται ο Δυόσμος στη Φρεαττύδα του Πειραιά, και σου δημιουργεί την αίσθηση της οικειότητας και της φιλοξενίας από τη στιγμή που θα πατήσεις στο παλιό πλακάκι της εισόδου του. Οδό Δυόσμου έχουν ονομάσει την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα του μεζεδοπωλείου – ή εδεσματοπωλείο όπως χαρακτηρίζεται το μαγαζί. Θα την ανέβεις βλέποντας μερικούς χαριτωμένους πίνακες αφημένους στα σκαλοπάτια και προσπερνώντας τον ψηλοτάβανο πρώτο όροφο με την πέτρα (μπορείς να κάτσεις και εδώ γιατί ο χώρος κλιματίζεται), για να φτάσεις σε μια ταράτσα όπου θα ακούς από τη θάλασσα μακρινά σφυρίγματα πλοίων και από τα ηχεία Γιάννη Χαρούλη και Σταμάτη Κραουνάκη.


Σε ένα ράφι στη γωνία θα βρεις έναν από τους λόγους για τους οποίους καταλαβαίνεις ότι στον Δυόσμο δεν αρκούνται στα τετριμμένα αλλά ψάχνονται: είναι ένα ράφι με τις μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, όπως η… χεβιμεταλάδικη Dark Crops (δες τις τρεις διαφορετικές ετικέτες που διατίθενται και θα καταλάβεις γιατί αυτή η μπύρα από τη Σπάρτη κάνει… θόρυβο!), η μυρωδάτη Pale Ale της Noctua και η εξαιρετικά φρουτώσης και ξεδιψαστική Χωριάτικη Solo Saison από τα Χανιά – με λίγα λόγια ένα μπυρο-ταξίδι σ’ όλη την Ελλάδα σε μικρή απόσταση από το λιμάνι απ’ όπου θα φύγεις για τις πραγματικές διακοπές σου.


Στην ταράτσα του Δυόσμου, η οποία δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να σε χαλαρώσει από μερικά γλαστράκια με βασιλικό, απαλά χρώματα στα τραπεζοκαθίσματα και καλή έντεχνη μουσική, θα διαπιστώσεις ότι η αναζήτηση συνεχίζεται και στην κουζίνα, η οποία με επικεφαλής τον σεφ Άγγελο Αρβανίτη σε ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα με τα υλικά που χρησιμοποιεί. Υπάρχει, λοιπόν, στιβαρός καβουρμάς Σερρών που φτιάχνεται στη σχάρα με τηγανητό αυγό, ανοιχτό χοτ ντογκ που πριν αναρωτηθείς τι δουλειά έχει σ’ αυτό τα μενού βλέπεις ότι φτιάχνεται με λουκάνικο από τόνο Καλύμνου και συνοδεύεται με αλιάδα, δηλαδή την κεφαλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς, αλλά και σταμναγκάθι κρητικό με πιπεριές Φλωρίνης, παξιμαδάκια και νιβατό από τη Βερδικούσα με πλούσια τυρώδη γεύση. Οι σαλάτες είναι ιδιαίτερα φροντισμένες κι αυτό το καταλαβαίνεις από τη χωριάτικη, που περιέχει τη φημισμένη πειραιώτικη φέτα της Χήρας, κάππαρη, κρίταμο και καβρουμαδάκια από τα Σφακιά. Περνώντας στα κυρίως (ή… σαλπάροντας μ’ αυτά!), από την Κέρκυρα προέρχονται η παστιτσάδα και το σοφρίτο σε άψογες εκτελέσεις, και από τη Νάξο το ρόστο, δηλαδή κοκκινιστό κρέας μαγειρεμένο με μπύρα, φρέσκια ντομάτα, δεντρολίβανο και σκόρδο. Αυτός ο γύρος της Ελλάδας κλείνει στον Δυόσμο με απολαυστικό εκμέκ παγωτό και μους χαλβά, που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις όσα έχουν να προσφέρουν οι ντόπιοι παραγωγοί στο πιάτο σου.

Φρεαττύδος 42Α, Πειραιάς, 2104611335

Facebook
Instagram

Best of internet