Quantcast
GUIDE

Όταν το παραδοσιακό πεϊνιρλί συνάντησε τη ναπολιτάνικη πίτσα

Στο καλόγουστο Smak, τέσσερα νέα παιδιά ανανεώνουν και εξευγενίζουν το παραδοσιακό (και γενικώς κακοποιημένο) έδεσμα.


Νίκος Βαζαίος · 9 Ιουλίου 2018

Smak σημαίνει γεύση στα σουηδικά κι αυτή είναι η μοναδική λέξη που χρειάζεται να ξέρεις από μια γλώσσα που δεν θα καταφέρεις ποτέ να προφέρεις όπως έχεις καταλάβει από τα ταμπελάκια σε γνωστή πολυεθνική επίπλων! Τη διάλεξαν τέσσερα νέα παιδιά για να βαφτίσουν το street food εγχείρημά τους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να μας δώσουν μια εναλλακτική για snacking όλη τη μέρα, δηλαδή για πρωινό στο χέρι, για ένα γρήγορο διάλειμμα στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο και στο μοναστηριακό τραπέζι με τα πολύχρωμα σκαμπό (σκανδιναβικής αισθητικής κι αυτά) ή ανάμεσα στα κοκτέιλ στα γύρω μπαρ.

Στον μινιμαλιστικό χώρο του Smak όπου κυριαρχεί μια γυναικεία φιγούρα φτιαγμένη από γύψο και μια λιτή σιδηροκατασκευή, ο Μηνάς, ο Άκης, η Μαίρη και η Σάντυ ανανεώνουν και απογειώνουν το πεϊνιρλί, ένα τουρκικής προέλευσης έδεσμα που έτρωγαν στη Δράμα από όπου κατάγονται.

Αυτή η τουρκικής προέλευσης «βάρκα» ζύμης, που αλλού σε μπουκώνει και σε κάνει να αφήνεις στην άκρη το περίβλημα γιατί δεν αντέχεις άλλο την ψωμένια αίσθηση, εδώ παρασκευάζεται με τη λογική της ναπολιτάνικης πίτσας και γεμίζεται με λίγα και καλά υλικά, τα οποία προέρχονται από επιλεγμένους ντόπιους παραγωγούς ή παρασκευάζονται με φροντίδα στο εργαστήριο. Η μερακλίδικη ζύμη και τα προσεκτικά διαλεγμένα υλικά είναι, λοιπόν, τα δύο μυστικά που κάνουν το πεϊνιρλί του Smak ελαφρύ και λαχταριστό.

Τον πρώτο λόγο έχει η αργής ωρίμανσης ζύμη, φτιαγμένη μόνο με αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι, που ψήνεται σε καυτή πέτρα (δεν υπάρχει τίποτα σε βιτρίνα αλλά όλα ετοιμάζονται επί τόπου μπροστά σου), και ψήνεται για δύο μόνο λεπτά ώστε να βγει τραγανή στο εξωτερικό και ζουμερή στο εσωτερικό. Αν είσαι του κρέατος, να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το πεϊνιρλί με τον μοσχαρίσιο κιμά, που τον μαγειρεύουν οι ίδιοι και τον βάζουν σε μια βάση από μοτσαρέλα και κεφαλοτύρι και τον περιχύνουν με τσαλαφούτι, ένα βελούδινο κρεμώδες τυρί. Στην ενότητα με τα veggie πεϊνιρλί, εκτός από το basic με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, λεμόνι και ρίγανη, υπάρχει κι εκείνη η πρωτότυπη συνταγή που έχει αποκτήσει σταθερούς οπαδούς με μανιτάρια portobello, λευκή κρέμα τρούφας δουλεμένη σαν μπεσαμέλ και φύλλα σπανάκι.

Νέες προσθήκες για το καλοκαίρι είναι μια αρωματική συνταγή με φέτα, τοματίνια, ελιές και πέστο, αλλά και μια διασταύρωση με την πίτσα (δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς με τέτοια ζύμη!) με τομάτα ποικιλίας San Marzano και ελαφρώς καυτερό σαλάμι τσορίθο.

Κι επειδή το Smak είπαμε ότι κάνει για το πεϊνιρλί ό,τι δεν έχει κάνει κανείς άλλος, εδώ θα βρεις και γλυκά πεϊνιρλί: το πιο ιδιαίτερο από τις δύο προτάσεις, σκέτη ρουστίκ λιχουδιά, είναι εκείνο με κρέμα ανθότυρου, μέλι και κομμάτια από γλυκό πορτοκάλι, ενώ το δεύτερο περιέχει κρέμα ζαχαροπλαστικής που ανάλογα με την όρεξή σου θα την ενισχύσεις με λιωμένη σοκολάτα λιωμένη ή μαρμελάδα.

 

Ρόμβης 21, κέντρο, 2114097046

Facebook
Instagram

Best of internet