Quantcast
GUIDE

Οι Swans έρχονται για να κόψουν κεφάλια και να καταπιούν ψυχές

Θα τους δούμε ζωντανά μαζί με τον τεράστιο Ψαραντώνη στο Gagarin 205, αυτή την Παρασκευή 3 Μαρτίου


felix · 1 Μαρτίου 2017

Θυμάμαι μετά το φινάλε της τελευταίας συναυλίας των Swans που έβλεπα πρώτη φορά, να βγαίνω από το χώρο προς την Ιερά Οδό, ζαλισμένος από την πραγματική και συναισθηματική ένταση του λάιβ που έζησα (στο οποίο αναφερόμουν για μέρες ως ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ σε όποιον ενδιαφερόταν). Συναντώ λοιπόν απέξω ένα φίλο, οπαδό της μπάντας ο οποίος τους έβλεπε για τρίτη φορά και ξεκινάω να του λέω για το μαύρο ηχητικό σκοτάδι, για να πάρω την αποστομωτική απάντηση:

“Ναι ναι, πολύ ωραίοι, αυτή τη φορά ήταν αρκετά ποπ σχετικά με τις άλλες”

Οι Swans δεν έκαναν ποτέ παραχωρήσεις. Από το 1982 που αναδύθηκαν από το θεοσκότεινο nowave υπόστρωμα της Νέας Υόρκης της εποχής και όσες από τις παλέτες του πειραματικού ροκ κι αν χρησιμοποίησαν, δεν συμβιβάστηκαν ποτέ απέναντι στο καλλιτεχνικό τους όραμα. Κι αν ακόμη μέλωσαν σχετικά τον ήχο του τους από την εποχή των αγριοτήτων του Cop, δεν το έκαναν για τα singlάκια.

Αντίθετα, 30 χρόνια μετά, το στριφνό, τελετουργικό, επιβλητικό, ψυχοβγαλτικό τείχος ήχου σε διάρκειες και εντάσεις που άλλες μπάντες ούτε στον πρώτο τους demo δε φαντάστηκαν συνεχίζει να είναι ο κανόνας. Θα πάμε και αυτή τη φορά στο Gagarin 205 LIve Music Space για να δούμε τους Swans: Αν πιστεύατε πως η κάθαρση μέσω του ήχου είναι σχήμα λόγου, το απίστευτο μουσικό σχήμα του Michael Gira θα σας αλλάξει γνώμη.

Aναλυτικά το Δελτίο Τύπου της συναυλίας:

SWANS:

“Much louder. Much louder. Much louder. Yes.” – M.Gira, The Seer, 2012

Οι SWANS είναι το σημαντικότερο μουσικοθρησκευτικό σχήμα του 22ου αιώνα. Ξανά. Οι SWANS είναι το δημιούργημα του M. Gira. Ο M. Gira δημιούργησε έναν μικρό θεό μέσα σε κραυγές βγαλμένο από υπαρξιακή αγωνία. Γεννημένο στη βρώμα, εξυψωμένο στο φως, πανίσχυρο και καταστροφικό, με βίαιη αγάπη, που φοβάται και πονάει και ο πόνος διαρκώς τον ωθεί στη ζωή, του δίνει σώμα και ψυχή, εικόνες και όργανα για να εκφραστεί. Και μεγάλωσε μαζί του τα τελευταία 35 χρόνια.

Αυτή η συγκλονιστική υπαρξιακή θεουργία είναι οι SWANS, ένα απ’τα μεγαλύτερα δημιουργήματα στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής και μία απ’τις συγκλονιστικότερες ζωντανές εμπειρίες που έρχεται να επιβεβαιώσει ο καθένας τους ζήσει επί σκηνής. Είτε με ενθουσιώδη κατάφαση, ή με έντονη άρνηση μην μπορώντας να διαχειριστεί την ένταση της εμπειρίας. Τα πολλά λόγια περιττεύουν, μιας και το μνημειώδες έργο τους μιλάει από μόνο του και στον καθένα με έναν πολύ διαφορετικό και προσωπικό τρόπο. Λέει ο ίδιος ο Gira για το κλείσιμο αυτού του κύκλου:

«Το 2009, όταν αποφάσισα να επανεκκινήσω τους SWANS, δεν είχα ιδέα που θα οδηγήσει. Ήξερα ότι αν ακολουθούσα το δρόμο της επανάληψης του παρελθόντος είτε στο δημιουργικό ή στο εκτελεστικό επίπεδο, θα κατέληγε να είναι άκαρπο και γελοίο. Μετά από πολλή σκέψη στο πως θα κατέληγα σε μια περιπέτεια που θα οδηγούσε τη μουσική μας σε αχαρτογράφητα νερά, επέλεξα τους πέντε ανθρώπους που με αυτούς η συνεργασία μας θα οδηγούσε σε εκπλήξεις αλλά και αβεβαιότητα ενώ ταυτόχρονα θα ενσωμάτωνε την απαραίτητη δύναμη και αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κανείς για να ακολουθήσει τον ποταμό της πρόθεσης που πηγάζει απ’την καρδιά του ήχου – οπουδήποτε τελικά θα μας οδηγούσε. Και αυτή η πρόθεση είναι η ΑΓΑΠΗ!.

Και τελικά αυτή η ΑΓΑΠΗ μας οδήγησε μετά από τέσσερεις δίσκους στην καταληκτική ηχογράφηση αυτής της μορφής των SWANS, το “The Glowing Man”, με τους τρεις να περιέχουν περισσότερη πολυπλοκότητα, απόχρωση και έκταση απ’όσα θα περίμενα ποτέ και με επίσης αρκετές live κυκλοφορίες, διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, αμέτρητες και φαινομενικά ατελείωτες περιοδείες και πρόβες και γενικά ένα εξοντωτικό μόρφωμα που μας έχει αφήσει εμβρόντητους αλλά και αναζωογονημένους, ενθουσιασμένους που το βλέπουμε να ολοκληρώνεται. Και εδώ ευχαριστώ όλους τους αδερφούς μου και συνεργάτες μου για την αφιέρωσή τους στην όποια ουσιαστική αλήθεια βρίσκεται στην πηγή του ήχου. Δεν είμαι από επιλογή Θεϊστής, αλλά σε συγκεκριμένες στιγμές – ειδικά την ώρα της live εμπειρίας – ήταν προνόμιό μου μέσω της συλλογικότητάς μας να αντιληφθώ κάτι από το Απόλυτο μέσα στον ήχο και μια εμπειρία που έρχεται από μια δύναμη που είναι σίγουρα μεγαλύτερη από το άθροισμα όλων μας των δυνάμεων. Όταν μιλάω με μέλη του κοινού μετά το λάιβ ή σε μετέπειτα επικοινωνία, έχω και πάλι το προνόμιο ν’ανακαλύψω ότι και οι ίδιοι το αισθάνονται. Όποια και να είναι αυτή η δύναμη που μας οδήγησε σ’αυτή την μεγάλη “εκδρομή”, ήταν τουλάχιστον άξια λόγου για πολλούς από μας και είμαι πραγματικά ευγνώμων γι’αυτό που αποτέλεσε την πιο έντονα απαιτητική και πλήρη περίοδο της μουσικής μου ζωής.

Προχωρώντας μπροστά, μετά την περιοδεία που σχετίζεται με το “The Glowing Man”, θα συνεχίσω να δημιουργώ μουσική με το όνομα των SWANS, με μια ανανεώσιμη σειρά συνεργατών. Αυτή τη στιγμή έχω μια ελάχιστη ιδέα για την μορφή που θα πάρει ο ήχος, κάτι που είναι πολύ καλό. Οι περιοδείες πάντως θα είναι σαφώς μικρότερες, γι’αυτό είμαι σίγουρος! Ο,τι και να φέρει το μέλλον, θα μου λείψει αφάνταστα αυτό το τόσο ιδιαίτερο μέρος ανθρώπινου και μουσικού δυναμικού που συγκροτείται από τους: Norman Westberg, Kristof Hahn, Phil Puleo, Christopher Pravdica, Thor Harris κι εμένα κάπου μπερδεμένο εκεί μέσα επίσης»

Μichael Gira, 10 Αυγούστου, 2016

Σε μια εξαιρετική και αναπάντεχη επιλογή, το άνοιγμα των Swans θα κάνει ένας θρύλος της λύρας, της κρητικής και γενικά της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής: Ο Αντώνης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου Ξυλούρη, γνωστότερος με το παρατσούκλι του – ο Ψαραντώνης.

Το Δελτίο Τύπου της συναυλίας συγκεκριμένα για τον Ψαραντώνη είναι αυτό:

«Η κραυγή των θεών» – έτσι προλογίζουν τον σπουδαίο μουσικό στα σημαντικότερα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής.

Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) γεννήθηκε στα Ανώγεια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν το παίξιμο της λύρας του μεγαλύτερόύ του αδελφού – μύθου της ελληνικής μουσικής, Νίκου Ξυλούρη (Ψαρονίκος), του Μανώλη Πασπαράκη (Στραβός) καθώς και οι άλλων λυράρηδων του χωριού του. Ο Ψαραντώνης έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την παγκόσμια μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές.

Μπαίνει στη δισκογραφία το 1962 με έναν δίσκο 45 στροφών ενώ ο πρώτος του ολοκληρωμένος δίσκος κυκλοφορεί το 1973. Ήδη από το 1980 τον ανακαλύπτουν στο εξωτερικό οπότε και αρχίζουν οι απανωτές προσκλήσεις σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε δεκάδες μεγάλα φεστιβάλ παραδοσιακής, τζαζ και ροκ μουσικής. Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις χορού και για θεατρικά έργα. Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, είναι ο Μάνος Χατζιδάκις ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας», στον Μουσικό Αύγουστο που διοργανώνει το 1979 στα Ανώγεια.

Νέος μαζί και πανάρχαιος, ο Ψαραντώνης έχει τη δυναμική του ραψωδού και με την αδευτέρωτη δύναμή του στον αυτοσχεδιασμό κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης, μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος, απρόοπτος και αποκαλυπτικός, ο Ψαραντώνης θεωρείται σήμερα ως ο τολμηρός αλλά συγχρόνως και ο στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης – ένα ζωντανό απόσταγμα αρχέγονων μαζί και σύγχρονων μουσικών ιστορήσεων.

Ενδεικτικά:
• Το 1982 προσκαλείται στο WDR Folkfestival, στην Κολωνία (Γερμανία) όπου του απονέμεται το 1ο βραβείο από διεθνή επιτροπή ειδικών.
• Το 1985 εκπροσωπεί την Ευρώπη στο Journées des Cinq Continents • Bénévoles (Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων), στη Ζυρίχη (Ελβετία) και στο Άμστερνταμ (Ολλανδία).
• Το 2005 προσκαλείται και συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια τουWorld Music Institute, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ).
• Το 2007 προσκαλείται και λαμβάνει μέρος στο All Tomorrow’s Parties, στο Μάινχεντ (Αγγλία).
• Το 2009 προσκαλείται για δεύτερη φορά στο All Tomorrow’s Parties, στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη (Αυστραλία) υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Nick Cave.

Συνολικά πρόκειται για ένα φανταστικό lineup το οποίο εμείς σκοπεύουμε να τιμήσουμε. Όλες οι πληροφορίες που μπορείτε να χρειαστείτε είναι εδώ:

3 Shades of Black present:
Swans
With Ψαραντώνης – Psarantonis
Στο Gagarin 205 LIve Music Space (Λιοσίων 205, Αθήνα)
Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017
Πόρτες: 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ:
• 20€ (Περιορισμένη προπώληση)
• 25€ (Προπώληση)
• 28€ (Ταμείο)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
• Τηλεφωνικά στο 11876
Reload Stores
Media Markt
Seven Spots
• Καταστήματα Public (www.public.gr)
Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά – Evripidis International Bookstore
• Ηλεκτρονική προπώληση: www.viva.gr/tickets/music/swans-1

ΦΥΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ VIVA
Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή, τηλ.: 210 3218373,www.sydrecords.com)
Sound Effect Records (Σπύρου Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου, Αθήνα, τηλ.: 210 8259883, www.soundeffect-records.gr)
Le Disque Noir Records Shop (Θεμιστοκλέους 29, Αθήνα, τηλ.: 211 214 3554)

Best of internet