Quantcast
THE STREAM

Την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Trump και του Ταϊβανέζου ομόλογού του καταγγέλλει η Κίνα

Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ-Ταϊβάν είναι για χρόνια εκτός των διμερών συμφωνιών ΗΠΑ-Κίνας, με το τηλεφώνημα να ανησυχεί το Πεκίνο


Bobol Gordello · 3 Δεκεμβρίου 2016

Ανησυχία προκάλεσε στα υψηλά διπλωματικά κλιμάκια της Κίνας η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Ταϊβάν με το νικητή των Αμερικανικών Εκλογών, Donald Trump, με υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη να αποκαλεί το τηλεφώνημα “σκανταλιά από πλευράς της Ταϊβάν”, καταγγέλλοντάς το.

chnt-mmap-md

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα: η Κίνα αντιμετωπίζει την Ταϊβάν σαν επαρχία της σε αποστασία, με πολλές χώρες να μην την αναγνωρίζουν ως κυρίαρχο κράτος, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Οι οποίες ΗΠΑ αναγνωρίζουν και αποδέχονται τη στάση αυτή της Κίνας στις διμερείς τους σχέσεις, στα πλαίσια ευρύτερου συμφωνημένου πρωτοκόλλου από το 1979, γνωστό και ως “One China Policy“.

Είναι, λοιπόν, αυτή η συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ που αιτιολογούσε την απουσία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ, ως τώρα. Και είναι και ο λόγος που, ασχέτως με το πόσο cool εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, στην Κίνα ανησυχούν μήπως η επικοινωνία αυτή προοιωνίζει κάποια αλλαγή στα χρόνια συμπεφωνημένα ως προς την “One China Policy”.

Δε νομίζω ότι (η κλήση) θα αλλάξει την “One China Policy”, στην οποία έχουν επιμείνει για χρόνια οι Αμερικανικές κυβερνήσεις. Η συμφωνία αυτή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια υγιή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ελπίζω αυτά τα πολιτικά θεμέλια να μη διαρραγούν ή καταστραφούν.

Η επικοινωνία που είχαν οι δυο ηγέτες (των ΗΠΑ και της Ταϊβάν) φαίνεται πως ήταν ολιγόλεπτη και με αφορμή την επιθυμία του Ταϊβανέζου προέδρου Tsai-Ing wen να συγχαρεί τον Trump για την εκλογή του.

Ενώ στη συνέχεια, φαίνεται πως είχαν χαλαρή δεκάλεπτη κουβεντούλα για ζητήματα οικονομίας και ασφάλειας, με τον Donald Trump, όπως δηλώνει ο επικεφαλής της καμπάνιας του Kellyanne Conway, να έχει υπ’ όψιν του τα συμπεφωνημένα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ως προς το ζήτημα, μη σηματοδοτώντας με αυτή την επικοινωνία κάποια σχετική αλλαγή.

1461102238372-cached

Οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης Obama δε σχολίασαν, πάντως, κάτι σχετικά με αυτό το φαινομενικά ασήμαντο “διπλωματικό επεισόδιο”, με εκπρόσωπο του Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας να δηλώνει:

Παραμένουμε ανοιχτά δεσμευμένοι στην “One China Policy”. Το πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι οι ειρηνικές και σταθερές διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Όσο ανησυχητικό κι αν ακούγεται οποιοδήποτε αμερικανικό ενδιαφέρον για ειρήνη σε οποιοδήποτε μέρος της υφηλίου.

Πάντως, μέλος των Δημοκρατικών από το Connecticut έπληξε τον Trump για την επικοινωνία του με το μελλοντικό Ταϊβανέζο ομόλογό του, κρίνοντας την κίνηση ως σοβαρή στροφή χωρίς πλάνο, από αυτές τις κινήσεις που ξεκινούν πολέμους. Οψόμεθα.

Best of internet